16.06.2015. u 09:30

Nacija je ujedinjena u antifašističkim mislima i molitvama samo zato što nam prijeti tragedija da, uz to što nemamo kruha, ostanemo i bez igara

Iako nije posve neutemeljena aluzija Ranka Ostojića upućena HNS-u da bi "zvijezdu" na Poljudu (na vrijeme) vidjeli, posve je neprimjereno da "kukasti križ" na nogometnom terenu tako forumaški raspušteno komentira bilo koji ministar, a osobito unutarnjih poslova i k tomu još i potpredsjednik Vlade. Čak i da je posve u pravu kad govori o odgovornosti HNS-a, pa i kao podružnici HDZ-a, baš se on našao prvi to komentirati kao jedan od čelnih ljudi Vlade koja je došla na vlast ratobornim poklicima obećavajući obračun s nogometnom močvarom.

HNS se obranio od nedopustiva miješanja politike u nogomet, da bi sada tu istu politiku i državu Davor Šuker i njegov tim zvali da se obračuna s huliganima. Dakako, ne misle na "huligane" u HNS-u, koji uživaju nogometni imunitet, već na obične huligane koji su žrtve njihove politike, pa tako i oni koji su iscrtali nacistički simbol na Poljudu.

Ipak "ukazanje" kukastog križa na Poljudu čini se kao da je ujedinilo nogomet, politiku i medije u antifašističkim mislima. I to je moguće u zemlji u kojoj se već godinama uspješno provodi zajednički projekt fašizacije Hrvatske od strane lijevih i desnih, crvenih i crnih, vlasti i oporbe. Ovih je dana izlet četvero učenika OŠ Čavle u Kumrovec postao prvorazredna politička i medijska priča jer ju je inicirao HDZ-ovac, premda jest manipulacija izlet baš na dan proslave Titova kulta ličnosti. I Zagreb pride održan je pod geslom "Antifašizam bez kompromisa". Jedni traže fašiste gdje ih nema, u Crkvi i među vjernicima, među zagovornicima referenduma o braku ili braniteljima, dok istodobno uzdižu simbole komunističkog zla, pa onda likuju kad isprovociraju "fašističku" reakciju s druge strane kroz ignoriranje, koketiranje ili čak i pljeskanje fašističkim idejama protiv vladajućih, homoseksualaca, Srba... Kako to da su se te dvije nepomirljive Hrvatske sada ipak našle na istoj strani u osudi sramotnog čina na Poljudu i da je nacija shvatila što simboli zla predstavljaju? Sada dižu galamu čak i oni koji donedavno nisu razumjeli u čemu je problem ako hrvatski nogometni reprezentativac pozove čitav stadion da skandira ustaški pozdrav.

Tajna je u Uefinoj kazni? Strah od kazne isključivi je razlog što je nacija sada tobože ujedinjena u antifašističkim mislima i molitvama. Kruha nemamo, a sada nam prijeti da ostanemo i bez igara. Suočeni smo s potencijalnom nacionalnom tragedijom. Nije to kao kad mladi, uza sve demografske probleme koje imamo, odlaze u inozemstvo, nije to dužničko ropstvo, nije to kao kad ostanete bez posla, stana..., nije to kao kad vam država sreže socijalna ili radnička prava, ovo je nešto kudikamo ozbiljnije. Moguće je čak i da ostanemo bez plasmana na nogometni Euro. Zbog toga je Davor Šuker kao predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza potresen i tužan, a ne zbog suštine. Inače, ne bi sada žalio igrače i trenere, već bi izrazio žaljenje što je nogometni teren iskorišten za veličanje takvoga zla, te bi svoj nogometni autoritet, kad već dosad nije, u ovoj idealnoj prigodi iskoristio da i kroz svoje madridsko iskustvo koje se nerijetko eksploatira radi kompromitacije njega samog i HNS-a, pokaže iskreni pijetet prema žrtvama nacističkog simbola. Sad mu je bila prilika da iskupi grijehe HNS-a i javno prizna da su pogriješili kad sami nisu kaznili našeg reprezentativca, pa ni on ni hrvatski nogomet možda ne bi kasnije bili tako drastično kažnjeni, a što je najvažnije, bila bi poslana poruka da se takvo ponašanje ne smije tolerirati, osobito ne u sportu čija se ideologija temelji na fair-playu.

>>Uefa potvrdila: Protiv HNS-a je pokrenut disciplinski postupak!

>>Koketiranje s ostacima fašizma na ovim prostorima traje 25 godina. I sada to skupo plaćamo

Komentara 60

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
13:21 16.06.2015.

Hrvatska nogometna reprezentacija ponos je nacije, pojam uspješnosti i simbol nacionalnog poistovjećivanja. Niti jedan pojedinac ili sportski kolektiv nije pronio glas o Hrvatskoj kao hrvatska nogometna reprezentacija. Zato je hrvati vole, a nehrvati u Hrvatskoj i "Regionu" mrze. Zato je reprezentacija na udaru anacionalnih jugoslavensko-velikosrpsko-komunisitčkih struktura u HRvatskoj. Politika je presudna u poljudskom slučaju. Današnja UDB-a djeluje po forumima i portalima u svrhu specijalnog rata protiv Hrvatske. Predstavljaju se običnim forum korisnicima, a nisu. Financiraju se za ovakve aktivnosti. Ovaj portal, kao i mnogi drugi, pun je UDB-aškog angažmana u svrhu utjecanja na javno mišljenje i zaposjedanje medijskog prostora stvarajući monopol jer svjesni su da nije dovoljno kontrolirati televizije. Prilagodili su se novonastalim okolnostima internetskog doba. Ne uhode ljude u mantilima s podignutom kragnom i spuštenim šeširom kao u filmovima. Tehnologija je i njima išla na ruku.

DU
Deleted user
10:44 16.06.2015.

Po toj logici,nitko ne bio smio kao turista posjetite grobove Lenjina Staljina,i ostalih diktatora po svijetu a da ih ne bi postovani novinar poistovjecio sa pokojnim.Ovog samo ima u Hrvatskoj.

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
12:44 16.06.2015.

Ministar Ostojić u javnom je izražavanju drzak i sirov. Sad se može privatno naslađivati zbog nacističkog simbola na Poljudu. Diverzija na stadionu nije mogla proći bez "nepomirljivih" - Ostojićevih sunarodnjaka, jugoslavena i domaćih komunista - grupacije koja djeluje specijalnim ratom u novim akcijama "Labradora", tzv. samoprozvani "antifašisti". Ovo je njihov potpis, potpis UDB-e, kao što su svojedobno minirali i židovske grobove po Zagrebu nastojeći prikazati hrvate nacistima. Rukopis je isti. Ili kao što prije nekoliko godina jedan srpski ekstremist minirao prugu u Zagrebu pa ga ozlijedila eksplozivna naprava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije