BALKAN U FOKUSU

Sultan Erdoğan na skupu u Zetri podržat će Sebiju Izetbegović

08.05.2018.
u 08:35

Turski predsjednik Erdoğan primio je srbijanskog kolegu Vučića, a 20. lipnja predizborna turneja dovest će ga i do Sarajeva

“Srbija je naša prijateljska zemlja, ključna za mir i stabilnost Balkana. Želimo unaprijediti odnose na svakom polju”, poručio je jučer turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan za susreta sa svojim srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem u Ankari. Vučić kaže da je za zbližavanje dviju zemalja zaslužan Erdoğan.

“On je najzaslužniji i njegova je vizionarska politika strateške orijentacije stvaranja prijatelja i mostova na Balkanu, a ne rušenja”, kazao je Vučić, dodajući kako su njihovi odnosi sve bolji. Jedina točka prijepora između Beograda i Ankare jest Priština – Turska je među prvima priznala neovisno Kosovo.

Promoviranje SDA

Uz gospodarsku suradnju glavna tema razgovora bili su i odnosi u regiji, a posebno u BiH i na Kosovu, pogotovo nakon propale trilaterale u BiH između predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Vučića s članovima Predsjedništva BiH. Naime, dogovor je bio da će se trilaterala održati 24. lipnja, no otkazana je jer Erdoğan dolazi u Sarajevo 20. lipnja za kada je najavljen njegov predizborni skup u Zetri. Erdoğan dolazi i da bi dao potporu Sebiji Izetbegović, supruzi Bakira Izetbegovića, za kandidaturu za članicu Predsjedništva BiH. Podsjetimo, gotovo sve zemlje EU zabranile su Erdoğanove skupove na svom teritoriju.

“Mi smo protiv mitinga turske partije AK pod vodstvom Erdoğana u Sarajevu jer smatramo da to nije zakonito, da to nije dobro za građane BiH. Također mislimo da je ovo pokušaj promoviranja SDA i dizanje međunacionalnih tenzija”, poručuju iz grupe Građani Sarajeva protiv mitinga Erdoğana.

I Erdoğan i Vučić složili su se kako su odnosi dviju zemalja najbolji u modernoj povijesti, a u posljednjih 10 godina trgovinska razmjena između dvije zemlje povećana je devet puta, a broj investicija u tom je razdoblju skočio čak 30 puta.

Investicijska ofenziva

Trgovinska godišnja razmjena Srbije i Turske povećana je s 870 milijuna na 1,2 milijarde dolara. Isto tako, potpisan je Memorandum s turskom kompanijom “Taip” koja će investirati u Kraljevu i u tom gradu zaposliti više od 2,5 tisuća ljudi. Iako u turskim tvrtkama u Srbiji sada radi oko osam tisuća radnika, ove godine se očekuje povećanje na 20 tisuća radnika. U Srbiji postoji više od 400 turskih tvrtki.

Osim plinskog toka, najveća turska investicija u Srbiji bit će gradnja autoceste iz Novog Pazara preko Beograda do Sarajeva, čija se vrijednost procjenjuje na desetke milijardi dolara koje će turska vlada financirati, a srbijanski radnici graditi.

Komentara 31

DU
Deleted user
14:12 08.05.2018.

Pa Vučić je trebao primit turskog kako je to vazda bilo ? 😁

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
14:47 08.05.2018.

Konačno stiže na naplatu 500 godina spuštanja gaća prve bračne,vidite da se isplati tursko investiranje odpozadi

BE
Beogradjan
10:39 08.05.2018.

Odlična saradnja, bitno je što više investicija i novih radnih mesta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije