Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

FOTO/VIDEO Snažna oluja poharala Hrvatsku: 'Što se ovo dogodilo u Slavoniji?! Kao da je ratno stanje'

Nevrijeme u Slavoniji
Foto: Screenshot/Istramet
1/40
01.07.2024.
u 22:51

Zbog nevremena na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba zabilježen je povećan broj vatrogasnih intervencija

*Jače grmljavinsko nevrijeme stiglo u brojne dijelove Hrvatske

*Jače nevrijeme već je zahvatilo Sloveniju

 

Tijek događaja: 

23:20 Nevrijeme praćeno kišom, tučom i jakim vjetrom zahvatilo je u ponedjeljak područje više županija, pri čemu je velika materijalna šteta prouzročena na području Vukovarsko-srijemske županije, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Županijski centar 112 Vukovar zaprimio je 70-ak poziva vezanih za posljedice olujnog nevremena praćenog vjetrom, obilnom kišom i jakom tučom, koje je u večernjim satima zahvatilo područje Vukovarsko-srijemske županije i prouzročilo veliku materijalnu štetu. Dojave se odnose na oštećenja strujne infrastrukture, poplavljena dvorišta i kuće, padove stabala te oštećenja automobila, krovova i fasada.

Prema dosadašnjim informacijama, nevrijeme je najviše pogodilo područja općine Bošnjaci te gradova Županje i Vinkovaca. Sve nadležne službe su na terenu i rade na sanaciji, a radi utvrđivanja štete u obilasku su vršitelj dužnosti župana Franjo Orešković i voditelj Službe civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić, kažu u Ravnateljstvu civilne zaštite. 

Nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom zahvatilo je oko 18:30 i zapadni dio Brodsko-posavske županije, gdje je Županijski centar 112 zaprimio 60-ak poziva građana o padovima stabala, oštećenjima krovova, električnih vodova i automobila. Na području Županijskog centra 112 Zagreb zaprimljeno je dvjestotinjak poziva građana koji su zbog sanacije posljedica nevremena tražili intervenciju žurnih službi.

Također, 15-ak poziva zaprimljeno je s područja Grada Zagreba koji su se odnosili na uklanjanje stabla s prometnice. Najviše poziva bilo je s područja Dugog Sela, Jablanovca i Marije Gorice, a odnosili su se na srušena stabla na prometnice, poplavljene podrume i garaže, oštećenja krovova obiteljskih kuća te oštećenje krova osnovne škole u Mariji Gorici.

Zbog pada drveta na elektroenergetski vod, bez opskrbe električnom energijom ostali su korisnici na području Općine Kloštar Ivanić i naselja: Šćapovec, Vinari, Predavec, Krišci, Čemernica Lonjska. U Županijskom centru 112 Zagreb nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama.  Na teren su upućene žurne službe koje rade na otklanjanju posljedica nevremena.


22:45 Istramet je objavio strašnu snimku koja prikazuje posljedice nevremena kod Županje. "Ma što se ovo dogodilo u Slavoniji kod Županje. Kao da je ratno stanje. Totalna katastrofa! Jadni ljudi i životinje", piše u opisu.


22:31 Olujno nevrijeme, praćeno grmljavinom,  jakom kišom i ledom pogodilo je u ponedjeljak navečer dijelove Osječko-baranjske županije, ali zasad nema dojava o većim štetama, doznaje se u osječkom Centru 112. Vjetar je prema dojavama u Kešincima, na đakovačkom području, dignuo krov s kuće te su oštećeni neki električni vodovi.

Centru je prijavljeno i da je srušeno drvo na cesti u Beničancima kod Donjeg Miholjca te da je grom udario u kuću u Osijeku, gdje se zadimilo u kupatilu pa su poslani vatrogasci radi provjere instalacije. U osječkom Centru 112 navode kako je u Semeljcima, kod Đakova i u Magadenovcu padao led, ali zasad nema dojava o štetama na usjevima ili na gospodarskim objektima.

Prema fotografijama, koje na društvenim mrežama objavljuju građani, led je tijekom večeri padao u Trnavi, Dragotinu i Koritni, također na đakovačkom području.


21:40 U Zagrebu je pao jaki pljusak koji je nakratko poplavio ulice u nekim dijelovima grada.


21:09 Snažna tuča koja je padala u Sisku je nanijela velike štete na okolnim poljima, a led se nije otopio ni tri sata kasnije.


20:23 U Vukovarsko-srijemskoj županiji nevrijeme je izazvalo niz problema. U Vinkovcima je lomilo granje, rušilo skele, a u Bošnjacima kod Županje je padala snažna tuča.

VIDEO: Bošnjaci nakon leda


20:04 Iznad Zagreba su se nakupili tamni oblaci i izgleda da bi uskoro moglo početi nevrijeme.

Foto: Dario Topić


19:51 Nevrijeme je pogodilo i Slavonski Brod. Desetak minuta je padala tuča.

Foto: Vedran Balen


17:34 Nevrijeme praćeno tučom je pogodilo i kutinsko područje, te nastavlja prema istoku.

Foto: Facebook Kutina info


17:05 Nevrijeme praćeno jakim vjetrom, kišom i tučom pogodilo je sisačko područje. U nekim dijelovima Siska i okolnim selima padala je tuča veličine lješnjaka i oraha.

Foto: Čitatelj


16:51 - GALERIJA Zagreb: DHMZ je upalio crveni meteoalarm za zagrebačku županiju

Nevrijeme u Slavoniji
1/10

16:45Hrvatska vatrogasna zajednica izvijestila je o intervencijama zbog nevremena. Kako navodi, zbog nevremena na području Zagrebačke županije i Grada Zagreba zabilježen je povećan broj vatrogasnih intervencija.

"Do sada je zabilježena 21 dojava vezana za nevrijeme za područje Zagrebačke županije. Oštećeno je više krovišta i srušeno stabala. Na području Grada Zagreba zaprimljeno je osam dojava. Iza 14:50 sati šire područje Zaprešića zahvatilo je kišno nevrijeme koje je uzrokovalo uglavnom pad stabala. Trenutno je zabilježeno 11 dojava, a angažirani su vatrogasci iz DVD-a Bijela Gorica, Bistra, Vukovo Selo i JVP Zaprešić", ističe HVZ. 


16:09 - Kako je izvijestilo Ravnateljstvo civilne zaštite, Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je 30-ak dojava o posljedicama olujnog nevremena koje je oko 15 sati zahvatilo zapadni dio Zagrebačke županije te zapadni dio Grada Zagreba. Dojave su se odnosile na otkrivena krovišta kuća, oštećene dimnjake, padove grana na el. vodove, prometnice i vozila, a obaviještene su sve nadležne službe. 


 

16:00 - VIDEO Jako nevrijeme pogodilo Novoselec u Gornjoj Dubravi

 

15:25GALERIJA Oluja je prošla kroz Zaprešić ostavljajući tuču, otpale grane i lišće na cesti
Nevrijeme u Slavoniji
1/9

15:20Iza 15 sati, nepovoljno vrijeme već se pojavilo u dijelovima Zagreba. Primjerice, obilne oborine zabilježene su u zagrebačkoj Dubravi, a snimke donosimo u nastavku. 


15:10 - Postupan porast naoblake, najkasnije na jugu. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu mjestimice kiša i grmljavina, lokalno i izraženi pljuskovi, u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj vjerojatno je i grmljavinsko nevrijeme, najavio je za početak ovog tjedna Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), uz upaljeni crveni meteoalarm u dvije regije. 

Grmljavinsko nevrijeme očekuje se tijekom dana tako u dvije hrvatske regije - osječkoj i zagrebačkoj - s vjerojatnosti grmljavine višom od 80 posto. Uz to se očekuju i tuča i olujni vjetar. Uz to, grmljavinsko nevrijeme očekuje se i na području Kvarnera i Velebitskog kanala pa je tako na tom području upaljeno narančasto upozorenje. U dubrovačkoj regiji također je upaljen narančasti meteoalarm, ali zbog iznimno visokih temperatura, dok je u ostatku Hrvatske upaljen žuti meteoalarm.

Snimke radara pokazale su kako se nevrijeme kreće upravo prema Hrvatskoj, a na područje Zagreba trebalo bi stići u poslijepodnevnim satima, odakle će nastaviti prema istoku. Jače nevrijeme već je zahvatilo Sloveniju, a 24ur navodi kako se na području jugoistoka zemlje razvila superćelijska oluja s tučom. 

Nevrijeme je izazvalo probleme na nizu područja u Sloveniji, a kiša je poplavila podrume i rušila stabla. Uz to, medij navodi kako se superćelijska oluja koja je donijela veliku tuču razvila na području Dolenjske, a kreće se prema Krškom, koji je u blizini Zagreba. Tuča je na nekoliko mjesta razbila i vjetrobranska stakla na nekim automobilima. 

''Umjereno do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom i pljuskovima s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. Pljuskovi će na Jadranu biti izraženi, a mjestimice je moguće i grmljavinsko nevrijeme. Poslijepodne sa sjeverozapada postupno smanjenje naoblake i prestanak oborine. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima te sjeverozapadnjak, još na jugu prolazno i jugo. Najniža jutarnja temperatura većinom od 14 do 19, na Jadranu od 18 do 23 °C. Najviša dnevna između 23 i 28 °C, u gorju niža'', najavljuje DHMZ za utorak. 

Ključne riječi

Komentara 4

BO
borkov
15:56 01.07.2024.

Sada je svaka ljetna oluja superćelijska?

LI
liberta
17:39 01.07.2024.

Osim u Sisku padala je tuča veličine lješnjaka u Podsljemenskom području, nošena olujnim vjetrom. Sve vočke i vrtovi su uništeni.

OT
otrovnijezik
15:42 01.07.2024.

Znamo. Stigli su SMS-ovi civilne zaštite sa masnoplaćenih aplikacija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije