afera offside

Sutkinja u presudi za 'Offside': Bili ste u začaranom krugu

jasmin agić,miljenko mumlek (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
20.06.2012.
u 11:00

Povrijedili ste osnovne postulate nogometa. Niste dopustili da pobijedi bolji, rekla je sutkinja Grahovac

Dok su hrvatske nogometne zvijezde predvođene Marijem Mandžukićem i Nikicom Jelavićem, čije su goleadorske sposobnosti na prvenstvu Europe u Poljskoj i Ukrajini u trans bacale armiju navijača vatrenih, sanjale o osvajanju titule prvaka Staroga kontinenta, pokazujući tako onu najljepšu stranu najbitnije sporedne stvari na svijetu, na Vrhovni sud stigao je spis koji pokazuje onu drugu, tamniju i realniju stranu nogometa u Hrvatskoj.

Nema opravdanja

Riječ je naravno o aferi Offside, sudskom postupku u kojem je nepravomoćna presuda u prosincu lani na zagrebačkom Županijskom sudu izrečena 15-orici nogometaša Varteksa, Međimurja i Croatia Sesveta. Vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac nakon sedam mjeseci suđenja – tijekom kojih je javno razotkrivena kaljuža u kojoj zapravo egzistira hrvatski nogomet, u kojem je sasvim normalno da igrači upadnu u ralje kladioničarske mafije, jer im je namještanje rezultata nogometnih utakmica jedini način da dođu do sredstava za život – nepravomoćno je uvjetno osudilo dvojicu nogometaša. Ostalima je izreklo kazne do 10 mjeseci zatvora, a svi optuženi zajedno moraju vratiti 1,2 milijuna kuna nelegalno zarađenih na klađenju.

Izrečenu presudu sutkinja Grahovac detaljno je pismeno obrazložila na 112 stranica, analiziravši dokazni postupak, obrane okrivljenika te snimke tajno snimljenih razgovora. Crno na bijelo tako su ostali razlozi koji su pojedine nogometaše kompromitiranih klubova natjerali na klađenje, a nad onim što piše u obrazloženju presude u jednoj od najvećih sportskih afera u Hrvatskoj svakako bi se trebali zamisliti i čelni ljudi HNS-a. Jer presuda u aferi Offside, osim optuženim nogometašima, na neki je način presuda i hrvatskom nogometu. Ako ne nogometu u cjelini, onda barem vrhuški HNS-a, koja prstom nije mrdnula kako bi riješila nagomilane probleme Prve HNL. Poput primjerice toga da Croatia Sesvete, Varteks i Međimurje mjesecima igračima nisu isplatili plaće.

– Klubovi u kojima su igrali optuženici bili su u lošoj financijskoj situaciji i nisu ispunjavali svoje obveze prema igračima. S druge strane, nogometaši su prema profesionalnim ugovorima obrtnici i obveznici plaćanja poreza i doprinosa bez obzira na to jesu li klubovi sve obveze ispunili, a neplaćanje dospjelih potraživanja za sobom povlači ovršne postupke. Kako su vezani profesionalnim ugovorima, igrači ne mogu jednostavno raskinuti taj ugovor i naći novi klub, kao što je primjerice moguće kod svakog drugog poslodavca koji ne ispunjava obveze, nego moraju čekati prijelazni rok, tražiti raskid ugovora, ispisnicu... Izostanak ispisnice znači vođenje arbitražnog postupka, koji može potrajati mjesecima, a za vrijeme kojeg igrač ne može igrati – navela je među ostalim u obrazloženju presude sve nelogičnosti iz svijeta našeg nogometa Grahovac.

Iako se u obrazloženju presude navodi i kako je evidentno da su “optuženi igrači zapravo bili u začaranom krugu, bez redovnih prihoda, naviknuti na određeni status koji zahtijeva materijalna sredstva, vezani ugovorima, s prijetećim ovrhama nad cjelokupnom imovinom...” objašnjava se i da sve to skupa ne može biti opravdanje za činjenje kaznenog djela.

Kaljuža oko stadiona

– Svojim postupcima i namještanjem utakmica optuženi su povrijedili osnovne postulate nogometa kao sporta jer nisu dopustili da u inkriminiranim nogometnim dvobojima pobijedi spretnija, pripremljenija i sretnija momčad, nego su svojim načinom igre omogućavali određeni unaprijed dogovoreni rezultat – navela je sutkinja u obrazloženju. Istaknula je i da su nakon svega optuženici – uništenih nogometnih karijera, trajno udaljenih iz nogometa – prisiljeni reorganizirati svoje živote i osigurati si egzistenciju na nekom novom području.

Nadajmo se samo da će i njezina presuda i ono što je u njoj navela na reorganizaciju natjerati i vrhušku HNS-a, do sada nezainteresiranu za nogometnu kaljužu koja godinama vlada na stadionima i oko njih.

Komentara 3

BU
BUNTIĆ
13:03 20.06.2012.

Najžalosnije je da se vrh HNS-a ne osjeća nimalo odgovornim za sve ove događaj, pa najmanje moralno odgovornim!! Smrdi s vrha, ostalo je samo preslika stanja u našem nogometu!!Probudimo se, konačno!!

OB
-obrisani-
13:43 20.06.2012.

Mislim da su Agić i kompanija u ovom slučaju samo sitni igrači nekoga s vrha i da su dobro plaćeni da odgovornost preuzmu na sebe. Isto tako sam siguran da njigovi mozgovi nemaju toliko vijuga da sve to smisle.

TW
Tex_Willer
15:50 20.06.2012.

a jadni. baš mi ih je žao. Trebao im je sud još i dnevnicu isplatiti + odštetu za duševne boli... A što je s velikim ribama??? Mamić, Sinovčić, Štimac? Sigurno ova nakupina idijota nije dovoljno pametna da organizira namještanje utakmica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije