PREDLOŽILI IZMJENE ZAKONA

Suverenisti traže niže pristojbe za privatne iznajmljivače: Sezona će biti problematična

Zagreb: Hrvoje Zekanović pozvao desne opcije na zajednički izlazak na lokalne izbore
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
16.02.2021.
u 15:41

Traže automatizam oslobađanja plaćanja iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe u slučaju posebnih okolnosti, kada je pad prometa veći od 50 posto

Hrvatski suverenisti danas su istupili s prijedlozima izmjene postojećih zakona s ciljem da pomognu malim iznajmljivačima u slučaju da i ovogodišnja turistička sezona ne ispuni očekivanja.

Navedene izmjene odnose se na Opći porezni zakon i Zakon o turističkoj pristojbi, a tiču se smanjenja poreznog opterećenja koje prema prijedlogu Hrvatskih suverenista mora biti proporcionalno padu prometa. Traži se automatizam oslobađanja plaćanja iznosa godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe u slučaju posebnih okolnosti, kada je pad prometa veći od 50 posto.

– Aktualna pandemija prouzročena koronavirusom već je imala vrlo negativan utjecaj na turistički sektor tijekom prošle sezone, pri čemu su posebno pogođeni mali privatni iznajmljivači. Iako je Vlada u 2020. godini Izmjenama i dopunama pravilnika o općem poreznom zakonu, privatne iznajmljivače oslobodila četvrtine godišnjeg paušalnog poreza na dohodak, smatramo da to nije dovoljno. Dolazeća turistička sezona također će biti problematična, primarno zbog propusta Europske unije, ali i naše Vlade, u nabavi cjepiva. S obzirom da je prošle sezone većina iznajmljivača imala pad prometa veći od 50 posto, a u nekim sredinama i znatno veći, smatramo da se našim prijedlogom izmjena Općeg poreznog zakona porezno opterećenje mora smanjiti proporcionalno padu prometa – rekao je Hrvoje Zekanović, predsjednik Kluba Hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru.

– Našim izmjenama želimo da sve buduće „posebne okolnosti“ budu unaprijed definirane Zakonom, a ne da se naknadno i na brzinu mijenjaju pa da ljudi strahuju za egzistenciju. Izmjenama se predviđa automatizam poreznog rasterećenja, kada je zbog posebnih okolnosti pad prometa veći od 50 posto, a vrlo je moguće da će se to ponoviti i ove turističke sezone. Na taj način bit ćemo pripravni i ako bi se ovakvo što ponovilo u bližoj ili daljoj budućnosti – dodao je Lovro Meštrović, član Hrvatskih suverenista iz Splita.

– Privatni iznajmljivači nisu krivi za nastalu situaciju. Kao mali iznajmljivač tražim da mi se omogući preživljavanje i kakva, takva egzistencija jer uz sadašnja davanja i loše prognoze za sezonu koja dolazi, ona je doista ugrožena. Hvala Hrvatskim suverenistima što su dali ovaj prijedlog zakonskih izmjena jer nama je dosta da samo dajemo novac kroz pristojbe i poreze, trpimo razne inspekcije, a nas nitko ne pita kako ćemo vratiti uloženi novac i trud. Tražimo da nam država bude partner i pomoć, a ne maćeha – kaže pak Ivan Šustić, privatni iznajmljivač iz Trogira.

Komentara 4

TA
Talleyard
15:57 16.02.2021.

Paraziti traže, a ništa ne daju. Privatnim iznajmlivačima bi treblo povećati pristojbe a naročito onima koji su se obogatili na prirodnom bogatstvu, prirodnim ljepotama i kulturnom bogatstvu hrvatskog naroda. Tu bi trebalo uvesti posebne pristojbe po kategorijama i valorizaciji smještaja. Nije ista pozicija ni vrijednost usred Dubrovnika ili u nekom ličkom, slavonskom selu

ER
ernststavroblofeld1982
17:21 16.02.2021.

Evo ideje, odreknite se polovice svojih plaća i poklonite privatnim iznajmljivačima. Lako je tražiti, malo teže dati.

VA
vadis1
18:44 16.02.2021.

Ovi suverenisti su dobro uhljebljeni. Nek se oni odreknu dijela svojih izdasnih placa tek onda nek se zalazu za smanjenje poreza onima koji profitiraju od prirodne ljepote.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije