RASPRAVA O DISKRIMINACIJI Ista priča s obje strane Dunava

Suzbijanje diskriminacije na srpski način: 'Bolje su nam ovce nego pederi'

05.03.2009.
u 16:05

Prošlogodišnje natezanje hrvatske Vlade, Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica oko donošenja Zakona o zabrani diskriminacije ovih dana doživljava svoju reprizu. Sve je isto osim države, a ta država nije daleko.

Srbijanska skupština danas je raspravljala o povlačenju prijedloga zakona o zabrani diskriminacije protiv kojega se pobunila Srpska pravoslavna crkva, ali i ostale vjerske zajednice u toj zemlji.

Crkva je zatražila povlačenje zakona iz skupštinske procedure i to "zbog dorade", a kakvu to "doradu" crkva želi srbijanske vlasti nisu željele otkriti. Potvrdili su tek da tu nije riječ o stavkama zakona već da je cijeli zakon, prema mišljenju crkve, diskutabilan.

Zakon povukao vladika Irinej
Internetski portal E-novine za sve proziva vladiku Irineja Bulovića pod čijim je pritiskom predsjednik Boris Tadić privremeno morao odustati od zakona i poslati ga na "usavršavanje".


Tadić je morao popustiti crkvi, Foto: AFP

Podsjećaju da je to isti onaj vladika Irinej koji kažnjava vjernike puštanjem pogrebnih zvona i koji je zabranio Zmajeve dječje igre jer djeca prave buku oko njegova dvora što ometa zvonjavu zvona.

Da stvar bude gora, donošenje zakona koji će zabraniti diskriminaciju na, između ostalog, rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj i osnovi seksualne orijentacije europski je uvjet Srbiji za liberalizaciju viznog režima. Njegovo donošenje u interesu je svih građana Srbije jer se broj zemalja u koje mogu putovati bez vize može nabrojati na prste.

'Neće nas pederi valjda voditi u Europu'
Ipak, u Skupštini Srbije vizni režim nekima ni malo ne smeta, a za sve su opet krivi neki tamo "pederi" koji bi Srbiju ugurali u Europu bez njezine volje. Najglasniji protivnik zakona je kontroverzni jagodinski gradonačelnik i zastupnik vladajuće koalicije Dragan Marković Palma koji je izrekao još jednu od rečenica za anale, a ona glasi:

- Ako homoseksualci trebaju Srbiju voditi u Europsku uniju, onda trebamo ostati u Srbiji i čuvati ovce - rekao je Palma i dodao kako su netočne tvrdnje da je donošenje zakona uvjet za liberalizaciju viznog režima.

Isti je zastupnik poznat po svojim izjavama "Siguran sam da u Jagodini nema nijednog pedera", "Meni nisu svirali jedino Beethoven i Chopin jer sam bio mali kad su oni bili popularni".


Legendarna Palmina izjava o Bethowenu i Chopinu, Video: FOX Televizija

Nikolić: 'Ne dirajte mi crkvu'
Raspravu o diskriminaciji u Skupštini začinio je nekadašnji radikal, a danas šef zastupničke skupine "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić koji je rekao kako ne dopušta da u Skupštini netko omalovažava velikodostojnike Srpske pravoslavne crkve.

Odgoda donošenja zakona u Skupštini Srbije naišla je na oštre osude nevladinih organizacija i stranke LDP dok je vladajući DS, koji je morao povući prijedlog zakona, zajedno s predstavnikom LSV-a Nenadom Čankom, rekao kako podržava zakon i da će on sigurno biti donesen nakon dorade.

Nesumnjivo je da je odredba zakona o zabrani diskriminacije na osnovi rodnog identiteta i izražavanja ono što je sporno s obje strane Dunava. U osporavanju glavnu ulogu ima crkva, bila ona pravoslavna ili katolička, a neke vjerske zajednice čak organiziraju i peticije kojima praktički traže legalizaciju diskriminacije nad osobom kojoj je jedini grijeh taj što je rođena kao transseksualna, homoseksualna ili biseksualna.

Donijeli smo Zakon i nije nastupio smak svijeta
Biblija uči toleranciji, a ta je riječ na ovim prostorima i dalje poprilična nepoznanica. Uz glasno vikanje vjerskih zajednica koje su nam gotovo najavile smak svijeta, Hrvatska je zakon ipak donijela.


Tipičan prizor s gay parade u Zagrebu - više policije nego sudionika

Vladinim amandmanima, koji su postali sastavni tekst zakona, vjerskim zajednicama je omogućeno slobodno i neometano zastupanje doktrina, postupanja, uvjerenja i ciljeva, a propisano je i da se poticanje diskriminacije može kažnjavati samo ako je učinjeno s namjerom.

Zakon o suzbijanju diskriminacije morat će donijeti i Srbija i to vjerojatno uz svojevrsne ustupke tamošnjim vjerskim zajednicama koje za takav zakon zasad ne žele niti čuti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije