NI STIPENDIJE NE POMAŽU

Ravnatelji očajni, sve manje studenata bira ove smjerove: 'Pred fakultetom zaustavljamo kolege i nudimo posao'

Kastel Štafilić: Početak nove školske godine u OŠ Bijaći
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/2
02.09.2024.
u 09:49

Iako ministarstvo nudi stipendije od 600 eura mjesečno, na njih se ne odlučuje velik broj studenata

Sljedeći tjedan u klupe se vraćaju učenici diljem zemlje, no neke škole i dalje se muče s nedostatkom profesora, naročito u područjima prirodnih znanosti. Ponegdje se profesori iz mirovine vraćaju na posao kako bi djeca imala od koga učiti o matematici, informatici, biologiji i fizici, a dio ravnatelja prisiljen je "vrebati" buduće profesore na vratima fakulteta na kojima se obrazuju.

"Do te mjere da smo dolazili pred sami fakultet, gledali oglase, zaustavljali kolege, raspitivali se tko je kada diplomirao, bi li želio doći raditi u školi. I evo, nama se posrećilo", ispričala je za Dnevnik Nove TV Branka Štefok Bojadžija, ravnateljica OŠ Borovje. Ona je uspjela pronaći studenticu koja je zainteresirana za rad u školi, no to ne polazi za rukom svima.

Iako Ministarstvo nudi stipendije od 600 eura mjesečno, na njih se ne odlučuje velik broj studenata. Jedna je studentica objasnila kako za svaku godinu koju primaju stipendiju, studenti imaju obvezu odraditi godinu dana u školskom sustavu. Iako bi, kaže, voljela raditi u školi, ne želi na to biti prisiljena.

Stipendiju ministarstva za STEM nastavničke smjerove trenutačno prima 479 studenata, a u sustav školskog obrazovanja ušlo je njih 79. Kvote su na svim smjerovima daleko od popunjenih, a Ministarstvo najavljuje da će se razmatrati nove mjere. Iz sindikata poručuju: "Ovo je samo krpanje, nemamo dovoljno kadrova."

GALERIJA Škola u Sanskom mostu nakon pucnjave

Kastel Štafilić: Početak nove školske godine u OŠ Bijaći
1/18
Ključne riječi

Komentara 8

AC
ActaCroatica
10:53 02.09.2024.

Zakazalo je Ministarstvo što je dopustilo da se uništava ugled i poštovanje prema učiteljima a i društvo u cjelini koje smatra da svakome mogu docirati što i kako trebaju raditi a da oni kojima dociraju trebaju snositi odgovornost! Jer svi imaju nekakva prava i znaju što drugi trebaju raditi, samo ne znaju što sami trebaju činit! I sada se čude se kao pura dreku!

FA
faraon
11:55 02.09.2024.

Nije ni čudo. Nastavnici i profesori nisu nikad lošije kotirali u društvu. Sat nastave vrijedi valja oko 10 eura. Plaće su im smiješne.

DR
Draconic5
11:20 02.09.2024.

"Uhljebi" "Zaposleni po političkoj liniji" "Tri mjeseca ferija" "Ne rade dovoljno " "Ne znaju raditi" itd. A bit će još i gore, vidjet ćete. Naznake su već davno tu, ali svi se prave mutavi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije