Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podaci HZMO-a

Sve smo bliže novom valu stranih radnika! Broj prijava mogao bi premašiti sve rekorde

Zagreb: Prema prijedlogu novog Zakona o strancima u domaćim tvrtkama može biti zaposleno do 92 posto stranih radnika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
26.04.2024.
u 10:41

Najveći posrat bilježi se u građevinarstvu, IT sektoru i uslužnim djelatnostima.

Hrvatska je u posljednjih 10 godina postala useljenička zemlja. Sve su veće potrebe za uvozom radnika. MUP je samo ove godine izdao oko 170 tisuća radnih dozvola za strance.  Velik priljev ljudi otvara prostor agencijama za zapošljavanje, koje nerijetko iskorištavaju rupe u sustavu za crno tržište rada. Sve to trebao bi urediti prijedlog izmjena Zakona o strancima, koji je u proceduri.

Stranaca je, prema statistici HZMO-a, bilo u prosjeku 71.700 ili 36 posto više u odnosu na siječanj-ožujak 2023. 'U skladu je to s našim očekivanjima da će rast zaposlenih biti predvođen upravo zapošljavanjem stranaca. U prva tri mjeseca 2024. u HZZ-u je zaprimljeno preko 62.000 zahtjeva za radne dozvole radnika iz trećih zemalja, od kojih je preko 51.000 dobilo pozitivno mišljenje. Predmnijevamo da bi na razini godine broj zaprimljenih zahtjeva mogao prvi put premašiti 200.000', piše analitičar Raiffeisen banke Petar Bejuk, piše tportal

U spomenute brojke ulaze i umirovljenici koji rade na pola radnog vremena. Prema dostupnoj statistici, u prva dva mjeseca 2024. radnika umirovljenika bilo je u prosjeku 27.698, što predstavlja rast u odnosu na isto razdoblje prethodne godine za gotovo 17 posto. 

VEZANI ČLANCI: 

Unatoč porastu brojka zaposlenih podaci OVI-ja (Online Vacancy Index mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu Zagreb u suradnji s portalom MojPosao) sugeriraju pad potražnje za radom u prvom tromjesečju za 5,1 posto na godišnjoj razini, što je najveće smanjenje u posljednje tri godine. 'Navedeno može upućivati na to da se tržište rada nalazi na vrhuncu svojih pozitivnih trendova. Međutim za konkretnije zaključke potrebno je pričekati podatke iz narednih tromjesečja', pišu analitičari Raiffeisen banke.

Najveći posrat bilježi se u građevinarstvu, IT sektoru i uslužnim djelatnostima. 'Vrijedi napomenuti da je kod građevinarstva i ICT-a (+3,6 posto na godišnjoj razini, udjel u ukupnom broju od 3,7 posto) trend pozitivnih godišnjih promjena prisutan od 2015.' zaključuju analitičari Raiffeisena, piše tportal

FOTO Tisuće njuškica stiglo u Zagreb: Pogledajte pse iz cijelog svijeta

Zagreb: Prema prijedlogu novog Zakona o strancima u domaćim tvrtkama može biti zaposleno do 92 posto stranih radnika
1/57

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije