ŽRTVOVAO SVE

Svi znamo za suze, no znate li tko je bio sv. Lovro? Pripisuje mu se legendarna izjava u trenucima najvećih muka

Wiki Common
10.08.2024.
u 11:30

Prema legendi, Lovro je zatražio tri dana kako bi skupio crkveno blago. Međutim, umjesto da preda zlato i srebro, Lovro je pred cara doveo siromašne, bolesne i nemoćne, rekavši: "Ovo je blago Crkve"

Sveti Lovro, poznat i kao Laurentius, jedan je od najsvetijih i najcjenjenijih kršćanskih mučenika. Rođen u Španjolskoj, Lovro je bio đakon u Rimu tijekom 3. stoljeća, u vrijeme cara Valerijana. Njegova uloga kao đakona bila je briga o crkvenoj imovini i raspodjela milostinje siromašnima. Njegova predanost kršćanskoj zajednici bila je nepokolebljiva, a njegova hrabrost pred licem opasnosti učinila ga je besmrtnim u očima vjernika. Lovro je živio u vremenu kada je kršćanstvo bilo zabranjeno i progonjeno u Rimskom Carstvu. Kao đakon, bio je zadužen za vođenje crkvenih dobara, ali i za skrb o siromašnima, bolesnima i potrebitima. Njegova predanost siromašnima bila je takva da je postao simbol kršćanske milosrdnosti i ljubavi prema bližnjima.

Kada je car Valerijan započeo progon kršćana, naredio je uhićenje svih crkvenih službenika i zaplijenio njihovu imovinu. Lovro je tada bio suočen s ultimatumom: predati crkveno blago caru ili se suočiti s mučeništvom. Prema legendi, Lovro je zatražio tri dana kako bi skupio crkveno blago. Međutim, umjesto da preda zlato i srebro, Lovro je pred cara doveo siromašne, bolesne i nemoćne, rekavši: "Ovo je blago Crkve".

Mučeništvo i nasljeđe

Car Valerijan nije imao milosti za ovaj čin prkosa. Sveti Lovro je bio osuđen na smrt. Bio je živ spaljen. Tijekom svoje patnje, navodno je rekao: "Ova strana je pečena, okreni me na drugu." Ova izjava, premda vjerojatno apokrifna, simbolizira njegovu nevjerojatnu hrabrost i vjeru u Boga, čak i u najgorim trenucima. 

VEZANI ČLANCI:

Sveti Lovro postao je jedan od najomiljenijih svetaca u kršćanskom svijetu. Njegov blagdan, 10. kolovoza, slavi se diljem svijeta, a posebno je važan u Italiji i Španjolskoj, odakle potječe. U Hrvatskoj, mnoge crkve i župe nose njegovo ime, a posebno je štovan u primorskim krajevima.

Sveti Lovro je zaštitnik kuhara, vatrogasaca, siromašnih i knjižničara. Njegov kult ima duboke korijene u kršćanskoj tradiciji, a njegova priča inspirira generacije vjernika da ostanu čvrsti u svojoj vjeri i da se bore za pravdu i milosrđe, čak i po cijenu vlastitog života. U suvremenom svijetu, Sveti Lovro ostaje simbol kršćanske milosrdnosti i hrabrosti. Njegov život i mučeništvo podsjećaju vjernike na važnost vjere, solidarnosti s onima koji su u nevolji, te spremnosti na žrtvu za više ciljeve. Njegova priča ne gubi na važnosti, već služi kao inspiracija za sve koji se suočavaju s izazovima i nepravdom u svakodnevnom životu.

Suze svetog Lovre

Suze svetog Lovre naziv su dobile po svetom Lovri jer se meteorski roj Perzeidi obično pojavljuje oko 10. kolovoza, na blagdan svetog Lovre. Meteorski roj Perzeidi, koji je vidljiv svake godine u kolovozu, izgleda kao kiša svjetlucavih meteora na noćnom nebu, a narodna tradicija povezuje te svjetlosne tragove s "suzama" mučenika Lovre, koji je prema legendi bio spaljen živ 10. kolovoza 258. godine

FOTO Impozantna građevina koja privlači poglede: Izgrađen jedan od najimpresivnijih mostova u Europi
1/3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije