ratni zločin

Svjedok Balunović: Bojim se za sebe i svoju obitelj

'24.11.2011., Zagreb - Na Zupanijskom sudu sudjenje Franji Drlji i Bozi Krajini zbog ratnog zlocina u Gruborima.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
'Marko Lukunic/PIXSELL'
02.07.2012.
u 19:30

Branko Balunović nastavio je svjedočiti na suđenju Frani Drlji i Boži Krajini zbog zločina nad civilima u Gruborima 1995.

 – Zbog ovog sam postupka pod velikim stresom. Konačno, bojim se za sebe i svoju obitelj. Ne mogu objasniti kako to da sam rekao da se nekih stvari ne sjećam u svojim prethodnim iskazima – objašnjavao je danas Branko Balunović svjedočeći u nastavku suđenja Frani Drlji i Boži Krajini, optuženima za ratni zločin nad civilima u Gruborima u kolovozu 1995.

Balunović je u nastavku svog svjedočenja na zagrebačkom Županijskom sudu odgovarao na pitanja nekadašnjih suboraca iz ATJ-a Lučko te njihovih odvjetnika, pa je objašnjavao da je o onom što se događalo u Gruborima svojedobno svjedočio i pred sudom u Haagu.

Ivana Stanića, odvjetnika Bože Krajine, zanimale su neke razlike u Balunovićevim iskazima, pogotovo one koje su se odnosile na pisanje izvješća o događaju. Naime, svjedok je danas rekao da je dobio usmenu zapovijed da napiše izvješće o događaju, a u iskazu iz prosinca 2009. kazao je da je postojala pisana zapovijed da se izvješće napiše, te da ju je izdao Željko Sačić. Upitan da objasni te razlike, Balunović je kazao:

– Bilo bi logično da je postojala takva pisana zapovijed. Ovim što sam rekao ja to ne isključujem jer sam ja zapovijed dobio od svojih zapovjednika i Sačićeva pisana zapovijed nije mi morala biti predočena. To što sam kazao u iskazu od prosinca 2009. bila je moja pretpostavka.

Ponovio je da se nakon davanja iskaza našao s Milijanom Brkićem, u to vrijeme zamjenikom ravnatelja policije, a upitan zašto o tome nije govorio kod istražnog suca, Balunović je odgovorio:

– Jer me nitko nije pitao. 

Komentara 7

OB
-obrisani-
22:14 02.07.2012.

Jasno je dakle kako se u slučaju suđenja može raditi samo o svjesnom i smišljenom prešućivanju suđenja radi strašnog zločina nad Hrvatima, a sada se otkriva i radi same presude koja se spremala. Slobodno se može reći kako je to kulminacija sustavne protuhrvatske politike koja traje sve od 3. siječnja 2000. godine. Sudska rasprava počela još prije više od 2 godine, u travnju 2010. u postupku je održano 15 ročišta. Mediji su izvijestili, i to vrlo šturo, samo o jednom od tih ročišta, onom kad je uz njegovu ženu svjedočio gradonačelnik razorenog Vukovara i visoki funkcionar samoproglašene RSK do njenog samog kraja, a danas saborski zastupnik i vođa najjače srpske stranke u Hrvatskoj Vojislav Stanimirović. No, i tada mediji nisu o ročištu izvještavali svojom voljom, već ponajviše uslijed velikog angažmana Udruge dr. Ante Srarčević iz Tovarnika. Štoviše, prema mišljenjima promatrača oboje njih dali su lažne iskaze. .

OB
-obrisani-
22:14 02.07.2012.

I ovaj primjer dokazuje kako je stvarna nakana sprege vlasti i medija u Hrvatskoj uvjeriti pod svaku cijenu ljude da se Domovinski rat nije dogodio, da se Hrvati nisu svojom krvlju i znojem izborili za u prvom redu (kao što i iz ovog slučaja možemo vidjeti) život, a potom i za slobodu i Državu. Upravo obrnuto, pokušava se višestuko potencirati da je prilikom nastanka "ove zemlje" u "ratovima devedesetih" došlo do masovnih zločina nad pripadnicima srpske manjine koje treba "bezuvjetno osuditi i procesuirati". Neoprostivo je to vrijeđanje hrvatskog naroda.

OB
-obrisani-
08:51 03.07.2012.

Najgore je kada te suborac izda-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije