Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAVILI ANALIZU

Svjetska novinska agencija raspisala se o izborima u Hrvatskoj: 'Mogli bi izgubiti većinu'

Zadar: Premijer Plenković sudjelovao je na uručenju Sporazuma i Ugovora za program razvoja otoka
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/4
12.04.2024.
u 22:20

Pozivajući se na HRejting koji je objavio kako bi HDZ mogao osvojiti 60 mandata, prema ranijim odgovorima birača, Reuters je napisao kako bi upravo ta brojka mogla biti nedovoljna stranci koja je 2020. osvojila 66 mandata

Posljednje objavljene ankete uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj zaintrigirale su i svjetske medije, među kojima je i poznata novinska agencija Reuters. Oni u svom objavljenom tekstu upravo su se fokusirali na vladajući HDZ, smatrajući kako bi ''stranka na temelju posljednjih objavljenih anketa mogla izgubiti većinu u Saboru zbog niza afera''. 

Naime, pozivajući se na HRejting koji je objavio kako bi HDZ mogao osvojiti 60 mandata, prema ranijim odgovorima birača, Reuters je napisao kako bi upravo ta brojka mogla biti nedovoljna stranci koja je 2020. osvojila 66 mandata i time s nacionalnim manjinama i dijasporom došla do potrebnih mjesta u Saboru. Kada je riječ o anketi Croelecto koju je objavio Večernji list, ta brojka još je niža za dva. 

Spomenuto je i kako je HDZ dominirao politikom u Hrvatskoj od neovisnosti, a spomenut je prošlogodišnji rast BDP-a od 2.8 posto što je znatno iznad prosjeka EU, kao i rast plaća od 8.6 posto u godinu dana. 

- No, protivljenje onome što brojni kritičari vide kao obrazac korupcije i nepotizma tijekom Plenkovićeva mandata je poraslo. On poriče nedjelo, ali njegov je ugled pretrpio udarac - piše Reuters. 

POVEZANI ČLANCI:

- Kako bi izbacili HDZ, desnica i zeleni mogli bi postati glavni u novoj koaliciji predvođenoj SDP-om, uključujući zastupnike etničkih manjina i dijaspore, kojima je prema hrvatskom zakonu zajamčena uloga u vladi - dodali su. 

Prema riječima politologa Ivana Rimca koji se spominje u tekstu, rezime mandata Andreja Plenkovića ''Vladu je u osam godina napustilo ukupno 30-ak ministara zbog korupcije i to je oporba iskoristila u kampanji''.

>> VIDEO Plenković se družio s mladeži HDZ-a u Zadru

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar Crni labud
Crni labud
22:49 12.04.2024.

Dabogda sve izgubili!

FB
FB
23:37 12.04.2024.

Tko je opet platio oglas.

Avatar Make my day
Make my day
23:50 12.04.2024.

A.P. - koliko si falš ministara odabrao oko sebe? Gdje je tvoja odgovornost? Obraz kao đon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije