Udar na troje sudaca

Tabloidi: Brexit nam usporava homoseksualac

Brexit
Foto: Christoph Meyer/DPA/PIXSELL
1/2
05.11.2016.
u 08:15

Nakon referendumske odluke o izlasku iz EU, na Otoku bujaju divlji nacionalizam, govor mržnje i nepoštivanje vladavine prava

Troje britanskih sudaca, koji su prekjučer presudili da vlada premijerke Therese May ne može pokrenuti proceduru izlaska Velike Britanije iz EU bez rasprave i glasanja o tome u parlamentu, jučer su na naslovnicama vodećih tabloida proglašeni “neprijateljima naroda”.

Takva reakcija dijela britanskih medija pokazuje da u toj zemlji uoči i nakon referendumske odluke o izlasku iz EU bujaju divlji nacionalizam, govor mržnje i nepoštivanje vladavine prava, što su sve problemi zbog kojih je Velika Britanija u prošlosti redovito kritizirala druge, a sada ih ima i sama.

Tabloid Daily Mail, koji je uz velike fotografije trojice sudaca objavio naslov “Neprijatelji naroda”, otišao je toliko u pokušaju diskreditacije sudaca da je jednog opisao kao otvorenog homoseksualca, a drugom uzeo za zlo to što je utemeljitelj Instituta za europsko pravo.

Riječima “borite se, borite, borite” tabloid Daily Express pozvao je jučer na “ustanak” građana protiv odluke sudaca o uključivanju parlamenta u proceduru izlasaka iz EU.

Paradoksalno, birači koji su na referendumu glasali za izlazak iz EU željeli su povratak suvereniteta s razine EU na razinu britanskog parlamenta i protivili su se tome da suci Suda EU u Luksemburgu odlučuju o nečemu što bi u suverenim državama trebali odlučivati nacionalni sudovi.

No, sada, kad je Visoki sud u Velikoj Britaniji odlučio da britanski parlament treba raspraviti i glasati o pokretanju procedure izlaska iz EU, dižu pobunu. Kritičari ove sudske odluke boje se da će u parlamentu, gdje većinu čine zastupnici koji su vodili referendumsku kampanju za ostanak u EU, odluka o pokretanju procedure izlaska biti odugovlačena ili potpuno blokirana.

Premijerka Theresa May, koja se nadala da će proceduru izlaska pokrenuti sama, odlukom svoje vlade, sada razmišlja čak i o tome da potakne održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora. Njezina Konzervativna stranka očekuje da bi na novim izborima u parlament ušlo puno više zastupnika s euroskeptičnim stavovima te da bi novi saziv tada lakše izglasao odluku o pokretanju procedure izlaska iz EU.

Premijerka je jučer telefonski razgovarala s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, uvjeravajući oboje da i dalje planira pokrenuti proceduru izlaska iz Unije do kraja ožujka 2017. 

>> Merkel neće prisustvovati konferenciji bavarske sestrinske stranke

Komentara 3

BI
bijelocrveni
09:11 05.11.2016.

Mi kraj raznoraznih Plenkovica i Pusica necemo nikad doci do toga sami odlucujemo o svojoj sudbini.

LI
Lily7
00:41 08.11.2016.

Narod protiv Novog Svjetskog Poretka u GB & SAD! Tko ce pobjediti?....

LI
Lily7
01:28 08.11.2016.

Prije referenduma, Britanski Parlament je izglasao da se održi referendum na članstvo u EU. Sad treba da glasa ponovo da ignorira rezultat referenduma?!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije