Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE VEČERNJAKOVIH ANALITIČARA:

Bagić: Ovo je eskalacija. Hrvatska nakon ovoga neće biti ista; Tadić: Postupio je baš kao Trump

16.03.2024.
u 13:00

Ovo je eskalacija. Apsolutno je ovo ulazak u zonu potpune destabilizacije i nepredvidivosti. Hrvatska nakon ovoga neće biti ista. A teško da će biti bolja - upozorava Večernjakov politički analitičar Dragan Bagić

Predsjednik Republike i SDP-ov kandidat za predsjednika Vlade Zoran Milanović i predsjednik SDP-a Peđa Grbin sa sjednice Glavnog odbora u petak su poručili da će zaustaviti hrvatsku tragediju te da će 17. travnja u Hrvatskoj nastupiti sloboda.  Predsjednik SDP-a poručio je kako se odluka da Milanović bude kandidat za premijera nije rodila preko noći.

"Ona je promišljena i tu je zato što se na ovim izborima moramo postaviti svi zajedno i svatko mora dati svoj doprinos. Svačiji doprinos sagradit će našu kuću koja će nakon 17. travnja biti bolja i uključivat će sve, pa i one koji neće glasati za nas“, kazao je. Cijeli Milanovićev potez uzburkao je političku scenu u Hrvatskoj, a posebice zbog činjenice što još nije podnio ostavku na mjesto predsjednika Republike Hrvatske. 

- Plenković je urušio svoju agendu čuvanja stabilnosti i demokratskih standarda. Imao je široku podršku za tu agendu znatno izvan kruga vlastitih birača. U zadnjih par mjeseci je potpuno izigrao to povjerenje. Tu počinje kaskada destabilizacije. Ovo je eskalacija. Apsolutno je ovo ulazak u zonu potpune destabilizacije i nepredvidivosti. Hrvatska nakon ovoga neće biti ista. A teško da će biti bolja - upozorava Večernjakov politički analitičar Dragan Bagić. 

Milanović je definitivno sve jučer šokirao, a Večernjakov analitičar Tonči Tadić je brzo ukazao na koga ga podsjeća takav jedan agresivan i neočekivan potez: - Zoran Milanović se kao i Donald Trump hrani na polarizaciji javnosti. Normalni dijalog ljevice i desnice o zajedničkim nacionalnim interesima postaje nemoguć.  On ni trebao biti prisiljen podnijeti ostavku već radi ovog jučer. Zato imamo Ustavni sud. Zamislite da je to ovo učinio HDZ-ov predsjednik države - propitkuje Tadić. 

Tadić je komentirao i razne reakcije političkih struja. Dok neki odmah upozoravaju da Milanović mora podnijeti ostavku, neki tvrde da nije u kršenju Ustava.  

- Zanimljivo je kako lijevi krugovi uporni guraju da je normalno provesti promjene mimo ustava.  Što je iduće? Obećavanje masovnih uhićenja? Povratak smrtne kazne? Odjednom sve postaje legalno. Moja je ključna teza je - ako vam nije jasno što će Milanović učiniti, samo se zapitajte što bi Trump učinio. Najprije Zoki u svom političkom neznanju ne čini ništa drugo osim drskog nastupa pred kamerama kao i Trump. Ako je narodu to dovoljno - samo naprijed. Baštinit će sve vanjskopolitičke uspjehe ove vlade - zaključuje Tadić. 

Komentara 24

EJ
ejStef
13:45 16.03.2024.

A što sad, bilo je otpočetka jasno da je Milanović vođa oporbe, sada je to postao i formalno. Stalno se drži one iste, koju je baš on uveo na političku scenu - ili mi ili oni. Radikalizacija i oštra podjela društva je jedini način da ostvari značajan rezultat na izborima... Čovjek ima iza sebe najgori mandat kao premijer, a niti kao predsjednik se nije baš proslavio. Sve je bilo podređeno samopromociji i napadima na HDZ... No ljudi imaju kratko pamćenje, a i poprilični su mazohisti, tako da će povijest jako malo utjecati na izbor. Uz to se danas u društvu voli razne čudake nazivati različitima, ludost se krivo naziva karakterom i sl.

DI
DinkoD
13:47 16.03.2024.

Količina uvreda pa čak i otvorenih prijetnji svakome tko se usudi ispitivati ovaj presedan u RH povijesti je stravična... Što ste si vi umislili tko ste vi? Skrivate se iza lažnih profila i IP adresa i rušite državu?

ID
IDIOCRACY
13:18 16.03.2024.

Male stranke imaju povijesnu šansu poslati i HDZ i SDP u oporbu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije