Strah od Rusa

Tajne britanske službe: Tito je 1948. tražio azil u Švicarskoj!

jovanka broz,josip broz tito,portal (1)
Muzej istorije Jugoslavije u Beogradu
30.08.2013.
u 11:55

U Aeroklubu u Beogradu održana je jučer promocija knjige MI-6 Istorija tajne obavještajne službe 1909. – 1949., autora Keitha Jeffreya, koja obrađuje djelovanje britanske obavještajne službe.

U Aeroklubu u Beogradu održana je jučer promocija knjige MI-6 Istorija tajne obavještajne službe 1909. – 1949., autora Keitha Jeffreya, koja obrađuje djelovanje britanske obavještajne službe, javlja agencija Anadolija, a prenosi Radio Sarajevo. Otpravnik poslova veleposlanstva Velike Britanije u Srbiji, David McFarlane, izjavio je da kada bi razmišljao o tome kome da da napiše knjigu punu tajni, logičan izbor pao bi na autora Keitha Jefferyja.

Prema riječima McFarlanea, Jeffery je jedan od najutjecajnijih britanskih povjesničara današnjice, a posebno ga se dojmilo to što je napisao opširnu knjigu od 762 strane. Knjiga je posvećena prvih četrdeset godina od osnivanja tajne obavještajne službe Velike Britanije, koja je u međuvremenu postala civilna služba. Diplomat i bivši načelnik državne sigurnosti u Srbiji, Goran Petrović, izjavio je da se u knjizi nalaze na tisuće imena, datuma, činjenica i informacija i na svakoj drugoj, trećoj ili petoj strani može se naći skraćeni sinopsis za jedan špijunski film tipa ''Jamesa Bonda''.

Petrović je istaknuo kako se događanja na našim prostorima spominju ''fragmentarno i sporedno, spominju se imena nekih agenata koji su bili u tajnoj britanskoj službi, pojedini Jugoslaveni i dio na dvije strane koji govori o Dragoljubu Draži Mihailoviću i Josipu Brozu Titu'' i njihovom odnosu sa saveznicima i Nijemcima. U knjizi se spominje i podatak da se Tito obratio švicarskim vlasima za azil 1948. godine. Podsjetimo, to je vrijeme sukoba Tita i Staljina, kada se u Jugoslaviji strahovalo od sovjetske invazije.

>>CIA: Tito nije bio jugoslavenskog podrijetla, nego Rus ili Poljak

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije