velik odaziv birača

Talijani bili spremni i platiti da bi izabrali kandidata za premijera

'izbori_glasanje_listic'
''
26.11.2012.
u 15:02

Gotovo 3,5 milijuna Talijana dalo je po dva eura da bi moglo sudjelovati na predizborima lijevog centra. Održat će se i drugi krug jer u prvom nitko nije dobio 50-postotnu većinu glasova.

Neočekivano velik odaziv birača na nedjeljne predizbore unutar lijevog centra za izbor premijerskog kandidata pokazao kako Talijani ipak nisu umorni od politike i da žele aktivno sudjelovati u njoj.

Umorni su, zasigurno, od onih političara koji su ih do sada vodili i odveli u financijsku krizu. U prvom predizbornom krugu nitko nije dobio 50 posto glasova birača, pa će se u nedjelju ponovno izaći na improvizirana birališta Demokratske stranke. Tajnik Demokratske stranke Pierluigi Bersani (61) i gradonačelnik Firence Mateo Renzi (36) idu u drugi predizborni krug. U prvom krugu Bersani je dobio 44,9%, Renzi 35,5%, Nichi Vendola 15,6% itd. Dakako, došlo je i do svađe oko tih rezultata, koji još nisu konačni, ali bit će malih varijacija jer još nije zaključeno prebrojavanje u regiji Umbriji i u Milanu, a Renzi drži da je manji razmak između njega i tajnika stranke.

Vidjet će se kako će se i za koga u drugom krugu opredijeliti oni koju su glasovali za otpale kandidate u prvom krugu. U svakom slučaju, odaziv birača bio je velik bez obzira je li ih bilo tri milijuna i sto tisuća ili 3,5 milijuna. Držalo se kako bi već velikim uspjehom bilo ako se odazove više od milijun Talijana. Izborna mjesta na trgovima i drugdje organizirali su dobrovoljci. A, bilo je premalo izbornih mjesta, jer se na nekima čekalo i dva sata da bi se glasovalo za izbor premijerskog kandidata lijevog centra na parlamentarnim izborima koji će se održati u proljeće 2013. godine.

Osim što se na izborno mjesto trebalo doći s osobnom iskaznicom i biračkom iskaznicom, trebao se dati prilog od dva eura kako bi se pokrili troškovi organizacije biračkih mjesta. Dakle gotovo 3,5 milijuna Talijana dalo je po dva eura da bi moglo sudjelovati na predizborima lijevog centra.

>>Italija tužila rejting agencije Fitch i S&P jer su joj smanjili rejting

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije