italija

Talijanski biskupi protiv Berlusconija

berlusconi
AFP/Pixsell
11.12.2012.
u 11:07

Najviše zabrinjava hoće li naša država izdržati, odnosno hoće li izdržati socijalna kohezija. Ono što se ovih dana događa dokaz je da kriza nije samo ekonomska i socijalna nego i moralna i kulturna, kaže Angelo Bagnasco

– Ne možemo baciti u propast žrtvovanja koja smo učinili u proteklih godinu dana – izjavio je predsjednik Talijanske biskupske konferencije (CEI) kardinal Angelo Bagnasco o situaciji nastaloj nakon najave ostavke nestranačkog premijera Marija Montija.

– Što se nas tiče "spread"? To je prevara, to je jedna izmišljotina – izjavio je danas bivši premijer Silvio Berlusconi koji se namjerava kandidirati za premijera i na sljedećim izborima u veljači 2013. godine.

Upravo zbog visokog "spreada", razlike između vrijednosti talijanskih državnih obveznica (BTP) i njemačkih državnih obveznica (Bund), Berlusconi je u studenome 2011. morao podnijeti ostavku. Na osnovi razlike u vrijednosti obveznica plaćaju se kamate, a Italija plaća goleme kamate na svoje dugovanje. Ta Berlusconijeva izjava  iznenadila je sve i potvrdila, ako je bilo potrebno, njegovo neodgovorno držanje prema plaćanju obveza i držanju sređenih računa.

Kardinal Bagnasco vrlo je oštar i, osim što kaže da se ne može u vjetar baciti dosadašnji trud u poravnavanju računa, naglašava da "ono što nas zaprepašćuje jest neodgovornost onih koji misle da se mogu mirno smjestiti dok kuća još gori“.

– Najviše zabrinjava hoće li naša država izdržati, odnosno hoće li izdržati socijalna kohezija. Ono što se ovih dana događa (ostavka Montija i Berlusconijev povratak aktivnoj politici, op. a.) dokaz je da kriza nije samo ekonomska i socijalna nego i moralna i kulturna. Stranke su predugo bile nesposobne donositi teške odluke i govoriti jasno. Umjesto toga govorile su rječnikom lake demagogije – kazao je Bagnasco u razgovoru za list Corriere della Sera i dodao da je Montijeva odluka da podnese ostavku “možda bila neizbježna”, ali “velika žrtvovanja koja su od svih tražena trebala bi pokazati konkretne plodove”. – Dakle, bila bi velika greška ako bi se prestalo sa strogošću u potrošnji jer bi nestalo i povjerenje u našu zemlju na europskom i međunarodnom planu – objašnjava Bagnasco i poziva da se ne “otkliže prema nepopravljivim situacijama”.

A Berlusconi ne samo što je u današnjem telefonskom razgovoru za svoju TV postaju Canale Cinque kazao da se njega ne tiče što "spread" raste, a porastao je nakon njegove najave kandidature, nego je odbacio i kritike koje su mu uputili europski državnici.

– Ja sam kao premijer bio među dvojicom, trojicom najuglednijih državnika na svijetu, jedini koji je u politiku došao s radnih barikada. Da, protivio sam se njemačkim zahtjevima, onima koji su Grčku doveli gotovo do građanskog rata – kazao je Berlusconi te napao Montija za vrijeme čije je “germansko-tehničke” vladavine u Italiji BDP pao dva posto. Berlusconi je najavio da će svojoj stranci možda promijeniti ime i vratiti ono iz 1994., odnosno "Naprijed, Italijo", te kako će kandidirati nove snage za parlamentarne izbore. Iz svijeta poduzetništva izabrat će 50% kandidata na listi, 20% će činiti kandidati koji su dobro prošli na lokalnim izborima, oko 10% bit će ljudi iz kulture, a oko 10% izabrat će iz redova sadašnjih parlamentaraca.

Monti je odmah reagirao kazavši da nije istina da na "spread" ne utječu odluke vlade te kako ima povjerenja u Talijane koji nisu “nespremni” i znat će kako glasovati. Monti smatra da talijanski birači više ne mogu pasti na predizborna demagoška obećanja. Njegov humor uvijek je bio engleskoga stila, a sada je kazao da “grijesi djedova padaju na leđa unuka. Mojeg unuka u vrtiću zovu 'spread'”.

Ključne riječi

Komentara 1

UK
UKUSA
12:54 11.12.2012.

Silvio ce kupiti sve te biskupe. Bravo Silvio legendo...i ti za nobelovu nagradu... Bolji si miljun puta od drugih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije