Tambure kroz generacije

Tamburicom od Zagreba, Ogulina, Opatije i Osijeka pa do Pečuha

Foto: Franjo Bertović
1/4
15.07.2024.
u 23:38

Poslije doista velikog i povijesnog slavlja tamburaške glazbe i folklora ansambli festivala „Tambure kroz generacije“ nastavili su s putovanjem i koncertima u mnogim gradovima i mjestima Lijepe naše i susjedne Mađarske. Meni je pripala radost i čast putovati sa „St. George“ tamburicom iz Cokeburga, u Pensilvaniji koja spada u red tamburaških zborova koji su nastupili na svim dosadašnjim festivalima HBZ-a od utemeljenja festivala 1967. godine. Pomladak i odrasli su s velikom ljubavlju učili, svirali taj mali sićušni instrumenta i plesali hrvatska kola te slijedili tradicijske običaje od Hrvata od kojih su potekli.

Po dolasku u Ogulin, razgledavanju znamenitosti grada i susretu s gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem održan je na ljetnoj pozornici u Frankopanskom kaštelu koncert „Zvuci tamburice Ogulina i Cokeburga“ u kojem su sudjelovala djeca i odrasli Kulturno-umjetničkog društva „Klek“, KUD „Sveti Juraj“ iz Zagorja Ogulinskog te Omladinski i Odrasli tamburaški zbor „St. George“ iz Cokeburga. U prepunom okružju i lijepom večernjem vremenu nadvišena su mnoga očekivanja prisutnih uz slijed aplauza izvođačima, stisak ruku mnogih poznanika ali i susret iseljenika iz Amerike i mnogih europskih država koji su se ovdje našli na ljetnom i godišnjem odmoru. Putovanje je nastavljeno u Opatiju, Pulu, Rovinj i otok Krk. Kvarnerski zaljev ostavio je izvanredan utisak na goste a posebno plaže s čistom morskom vodom, ljetni ugođaj i gostoljubivost naroda kroz mjesta prolaska.

Potom je slijedio odlazak u Osijek i Slavoniju. Dugogodišnja suradnja s tamburaškim sastavima, pjevačima i folklorašima je uvijek bila prilika obnove i stvaranja novih prijateljstva te inspiracija za nova tamburaška stvaralaštva. Istinski most suradnje iseljene i domovinske Hrvatske ponovno je bio osvijetljen i oplemenjen s zvucima tamburice dugogodišnjih prijatelja. Domaćini „Slavonsko tamburaško društvo Pajo Kolarić“ priredio je divan koncert u Kulturnom centru Osijeka pod dirigentskom palicom Miloša Grubića na kojem su sudjelovali Tamburaški zbor mladih „Kardinal Stepinac“ iz New Yorka te „St. George“ iz Cokeburga. Bio je tu susret s poznatim imenima glazbene estrade kao što su Stjepan „Štef“ Jeršek, Željko „Žec“ Lončarić, Anton „Tuca“ Nikolić, Mija Dimšić, Damir „Daćo“ Bačić, članovi tamburaških sastava „Kas“, „Džentlemeni“ i „Vranac“. 

Izlet u Pečuh iz Osijeka bio je također interesantan, zanimljiv i poučan za mnoge od nas. Tu smo u doista lijepom i istočnom dijelu Europe vidjeli mnoge dijelove stare srednjoeuropske arhitektura i sjedište najstarijeg europskog sveučilišta s preko 35 tisuća studenata. 

Dočekali su nas domaćini u Hrvatskom klubu s tamburaškom glazbom koja je dominirala okružjem i skretala pozornost prolaznika. Obišli smo i razgledali strogi centar grada te posjetili ured Hrvatskog društva u Pečuhu gdje nas je dočekao Glasnogovornika mađarskog parlamenta za manjine Jozo Solga. Divili smo se otmjenoj zgradi i uredu koji više nalikuje na građevinu teatra ili kazališta. Tu je održan lijep razgovor vodstva Hrvatske bratske zajednice u Americi pod vodstvom Nacionalnog predsjednika Edwarda W. Paze, Izvršnih odbornika i nekoliko članova Nadzornog odbora na čelu s predsjednikom Daniel Kochis s Glasnogovornikom odbora za manjine i suradnju Mađarskog parlamenta.

Nakon toga održan je koncert crkvi Hrvatskih franjevaca u samom centru Pečuha gdje je nastupio Panonski tamburaški orkestar pod vodstvom maestra Ivana Draženovića te St. George tamburice na čelu s Marlene Luketich Kochis, Daniela Kochis, Bernadette Luketich Sikaras i Derek Hohn. Mnoge suze radosnice su se kotrljale niz lice prisutnih i izvođača. Koncertu se je pridružio generalni konzul RH Drago Horvat, Savjetnik vlade RH za Hrvate u Mađarskoj Ivan Gugan, Načelnica sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Mirjana Ana-Maria Piskulić i još nekoliko uglednika društvenog i političkog javnog života. Kraj koncerta i druženja okrunjen je prekrasnom zabavom s nekoliko pozdravnih govora, domaćom hrvatskom kuhinjom i tamburašima predvođeni s glasovitim tamburašem Zoltanom Vizvari.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije