TRŽIŠTE KAPITALA

TDR i ZABA pod istragom

11.10.2003.
u 00:00

Postoji sumnja da Zagrebačka banka u suradnji s TDR-om kontrolira ponudu i potražnju dionica, što kao skrbnik ne bi smjela

Za nekoliko godina imat ćemo četiri milijarde eura domaćeg kapitala koji nitko ne treba sljedećih 20 godina.

To je kapital mirovinskih fondova koji će se seliti van ako se ne promijeni model privatizacije i omoguće ulaganja novca budućih hrvatskih umirovljenika u hrvatske tvrtke.

Upozorio je to jučer dr. Dragan Kovačević, ravnatelj Hagene, u Novigradu na 13. konferenciji Zagrebačke burze sugerirajući da tvrtke treba prodavati na burzi, a ne preko upravnog odbora i drugih subjektivnih načina odlučivanja.Tako bi mirovinski fondovi dobili priliku uložiti novac u hrvatske tvrtke.

U suprotnom ćemo se pitati zašto razvijamo strane industrije umjesto svoje.

Marinko Papuga, direktor Zagrebačke burze, rekao je da će novoj Vladi odmah predočiti koncept reforme financijskog sustava.

Miljenko Fičor, predsjednik Komisije za vrijednosne papire, rekao je da je pomak ipak napravljen kotacijom na burzi 240 javnih dioničkih društava. U pozadini konferencije čulo se i da je jedna od najatraktivnijih dionica na hrvatskim burzama, Tvornica duhana Rovinj, predmetom istrage Komisije za vrijednosne papire.

S TDR-om zajedno nadzire se i rad Zagrebačke banke jer je ona skrbnik dionica TDR-a, a komisija sumnja da Zagrebačka banka u suradnji s TDR-om kontrolira ponudu i potražnju dionica, što kao skrbnik ne bi smjela raditi.

Ta se sumnja izvodi iz činjenice da mnogo više dionica mijenja vlasnike nego što se to vidi po prometu na Zagrebačkoj burzi, što je znak da se transakcije dogovaraju, a na taj način kontrolira se njihova cijena i vlasnička struktura Tvornice duhana Rovinj.

To je protuzakonito i ne može se tolerirati tvrde u Komisiji, a odluka o tome kako sankcionirati takvo ponašanje na tržištu bit će vrlo brzo donesena.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije