REAKCIJA

Teheran odbacio optužbe zapadnih zemalja: Nismo isporučili balističke projektile Rusiji

Russia, Iran and China hold warship drills in Gulf of Oman
Foto: Iranian Army/REUTERS
1/2
11.09.2024.
u 17:36

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u utorak tijekom posjete Londonu da je Rusija primila balističke projektile od Irana te će ih najvjerojatnije u skoro vrijeme upotrijebiti u Ukrajini. Suradnja Moskve i Teherana, upozorio je Blinken, prijeti široj europskoj sigurnosti.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je priopćilo da Teheran nije Rusiji isporučio balističke projektile te da sankcije koje su uveli SAD i europske sile neće riješiti problem između njih. Vlade Francuske, Njemačke i Velike Britanije su u utorak snažno osudile Iran zbog isporuke balističkih projektila Rusiji i  najavile uvođenje sankcija zrakoplovnoj kompaniji Iran Air, dok je SAD uvesto nove sankcije Iranu koje se odnose i na Iran Air.

"Još jednom, SAD i E3 su odlučile djelovati na temelju lažnih obavještajnih podataka i krive logike. Iran nije dostavio balističke projektile Rusiji. Točka. (...) sankcije nisu rješenje već dio problema", napisao je na X-u ministar Abas Arakči. E3 se odnosi na Njemačku, Francusku i Britaniju.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u utorak tijekom posjete Londonu da je Rusija primila balističke projektile od Irana te će ih najvjerojatnije u skoro vrijeme upotrijebiti u Ukrajini. Suradnja Moskve i Teherana, upozorio je Blinken, prijeti široj europskoj sigurnosti.

Kremlj je u srijedu odbacio izvješća da je Iran isporučio projektile Rusiji te rekao da su tvrdnje o isporuci oružja neutemeljene. U međuvremenu je Nizozemska pozvala iranskog veleposlanika na razgovor, a ministar vanjskih poslova Caspar Veldkamp je na X-u napisao da poziva na "nove, strože sankcije EU-a" toj zemlji. Britansko ministarstvo vanjskih poslova je zbog transfera balističkih projektila pozvalo iranskog otpremnika poslova.

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar superhik74
superhik74
18:10 11.09.2024.

Treba znati citati zapadnu propagandu, nije problem iranska isporuka Rusiji (koje nema) nego obrnuto ruska isporuka protuavionskih sustava Iranu tako da ga Izrael i SAD ne mogu napasti. To je ono sto ih boli, rusima ne trebaju iranske raketa ali iranu treba moderno rusko protuzracno oruzje. To je razlog uzbuni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije