KREMLJ PRIJETI ODMAZDOM

Danas će Amerika prijeći 'crvenu liniju'? Biden dao zeleno svjetlo razornom oružju, to bi moglo promijeniti rat u Ukrajini

ATACMS
Reuters
11.09.2024.
u 15:50

Strani mediji predviđaju da će upravo danas, 10. rujna, Blinken dozvoliti Ukrajincima da dalekometnim američkim oružjem napadaju rusko tlo

Rusija je zaprijetila da će smatrati Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike stranom u sukobu u Ukrajini ako američki projektili dugog dometa budu uključeni u rat. Predsjednik Donjeg doma ruskog parlamenta, Vjačeslav Volodin, na Telegramu je izrazio zabrinutost zbog mogućeg uključivanja Washingtona u sukob. Naglasio je da bi takav razvoj događaja mogao primorati Rusiju na upotrebu snažnijeg oružja radi zaštite svojih građana. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da se čini da je Washington već odlučio dopustiti Ukrajini da koristi oružje za dalekometne udare unutar Rusije. Dodao je da će Moskva odgovoriti "odgovarajuće" na svaki potez SAD-a u tom smjeru.

U međuvremenu, američki državni tajnik Antony Blinken i britanski ministar vanjskih poslova David Lammy planiraju posjetiti Ukrajinu kako bi razgovarali s predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Razgovori će se fokusirati na trenutne vojne ciljeve Ukrajine i vrstu pomoći koju traže od svojih saveznika. Deutsche Welle predviđa da će Zelenski vjerojatno tražiti ublažavanje ograničenja u vezi s korištenjem zapadnog oružja kako bi poboljšao sposobnosti svoje vojske koja je iscrpljena nakon gotovo tri godine sukoba. Strani mediji predviđaju da će upravo danas, 10. rujna, Blinken dozvoliti Ukrajincima da dalekometnim američkim oružjem napadaju rusko tlo.

Ranije je američki predsjednik Joe Biden bio suočen s pitanjima o mogućem ukidanju ograničenja na korištenje dugometražnih projektila u Ukrajini. Biden je potvrdio da njegov tim "radi na tome", iako su dosad postojala ograničenja zbog straha od daljnje eskalacije sukoba. Odluka o ukidanju ograničenja mogla bi imati značajan utjecaj na tijek rata, smatra DW.

VEZANI ČLANCI:

U pitanju su, podsjetimo, projektili poput ATACMS-a, koje je Amerika prethodno donirala Ukrajini, a koji su do sada korišteni isključivo na ukrajinskom tlu. ATACMS ima domet od oko 280 kilometara, što bi omogućilo ciljanje čak 245 ruskih vojnih ciljeva, uključujući aerodrome, prema američkom Institutu za proučavanje rata (ISW).

FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

ATACMS
1/29

Komentara 22

SE
Serengeti
19:46 11.09.2024.

U zadnje skoro 3 godine su vojni analitičari i mediji predviđali da će tenkovi donijeti premoć Ukrajini u ratu, pa smo vidjeli kako Abramsi i Leopardi gore. Govorili su isto za Patriote, HIMARS-e i F-16 pa opet ništa. Isto će biti I u slučaju dalekometnim raketa.

Avatar @promatrač
@promatrač
17:13 11.09.2024.

Pa što mislite da će to promijeniti tok rata u korist Ukrajine, naprotiv samo će donijeti više razaranja, prije svega na ukrajinskoj strani. NATO i sada izračunava koordinate i upravlja raketama koji padaju po Krimu i dijelovima Ukrajine, samo sadd kad počnu padati po Rusiji, moglo bi se svašta dogoditi.

MM
Marljivi mrav
17:01 11.09.2024.

To je OK ako budu samo vojne ciljeve gađali. A ako budu i civili ginuli , samo se zapitajte za što i koga?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije