VREMENSKA PROGNOZA

Prvo crveni alarm za dvije regije, a onda cijela zemlja u zelenom: Stiže veliko pogoršanje vremena

Foto: Davor Puklavec, Grgo Jelavić/PIXSELL, DHMZ
1/6
30.07.2024.
u 08:35

Narančasto upozorenje, koje vrijeme opisuje kao opasno, izdano je zbog iznimno visoke temperature za splitsku i dubrovačku regiju

Vrijeme će danas biti sunčano i u većini krajeva poslijepodne vruće. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će umjerena do jaka bura, lokalno s olujnim udarima, popodne slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak, ponegdje i jugozapadnjak. Najviša temperatura bit će od 27 do 31, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 31 i 35°C, navodi u vremenskoj prognozi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Upozorenja su za danas izdana zbog vjetra te toplinskog vala. Naime, narančasto upozorenje, koje vrijeme opisuje kao opasno, izdano je zbog iznimno visoke temperature za splitsku i dubrovačku regiju. "Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od nadležnih službi", navodi DHMZ. Uz to, žuto upozorenje izdano je za riječku regiju. 

Što se tiče vjetra, narančasto upozorenje izdano je za Velebitski kanal, dok je žuto za riječku, splitsku i dubrovačku regiju, zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić te Dalmaciju. 

Sredinom tjedna, kako piše HRT, danju će ponovno posvuda biti vruće. U srijedu će biti još sunčano, uz povećanje vjerojatnosti za pljuskove i grmljavinu u četvrtak na zapadu i sjeveru, zatim u većini unutrašnjosti te na sjevernom Jadranu. Prema jugu će se do petka još zadržati sunčano vrijeme, a u srijedu toplinski val uglavnom prestati. Ipak, već će u četvrtak vjerojatno početi novi toplinski val. Naime, očekuje se kako će prvi dan kolovoza gotovo diljem Hrvatske biti topliji od posljednjeg srpanjskog.

Upozorenje na toplinske valove
Foto: DHMZ

Za vikend nam slijedi pogoršanje vremena. Karta koja prikazuje sedmodnevnu prognozu gotovo je sva zelena. Već u petak temperature će na sjeveru biti oko 26, na istoku do 32, a u subotu će najviša temperatura biti 30, i to na krajnjem jugu Hrvatske. Padat će i kiša, što i označava zelena boja na karti. 

Foto: DHMZ

 

GALERIJA Nigdje nikoga: Pogledajte kako su ljeto i vrućine ispraznile zagrebačke ulice u nedjeljno poslijepodne
1/7

Komentara 4

RA
Racionalno
09:26 30.07.2024.

Kojih vručina ? U kontinentalnoj HR bilo je svega tjedan dva iznad 35 stupnjeva, a sada do 12 sati svega 25 stupnjeva,najviša temp 31 stupanj.Vi govorite o vručinama kao da su plus 45 . Ili smatrate da je samo jadran Hrvatska.

5S
505.scrtom
19:04 30.07.2024.

nit crveno, nit zeleno ne valja.

PA
Pametanumoruludih
18:20 30.07.2024.

1) Svako Ljeto temperature se dizu. 2) Neka Ljeta su vise vruca od drugih. 3) Ovako vec miljunima godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije