VREMENSKA PROGNOZA

Danas skapavamo, ali poslije slijedi kaos? DHMZ upozorio na probleme: Mogući su olujni udari vjetra

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/DHMZ
1/4
28.07.2024.
u 07:58

Meteoalarm je za danas izdan za područje cijele zemlje, a narančasto upozorenje, koje vrijeme opisuje kao opasno, izdano je samo za područje riječke regije zbog iznimno visoke temperature

Vrijeme će danas biti pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće. Poslijepodne i navečer uz jače naoblačenje, ponajprije u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj, lokalno su mogući izraženi pljuskovi s grmljavinom, a prema kraju dana može ih biti i u zapadnoj Slavoniji. Vjetar će u početku dana biti većinom slab, u drugom dijelu dana zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni, uz pljuskove prolazno na udare i olujan. Na Jadranu će puhati umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, navečer će na sjevernom dijelu okrenuti na jaku buru, podno Velebita s olujnim udarima. Najviša dnevna temperatura bit će od 32 do 37 °C, navodi u vremenskoj prognozi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Meteoalarm je za danas izdan za područje cijele zemlje, a narančasto upozorenje, koje vrijeme opisuje kao opasno, izdano je samo za područje riječke regije zbog iznimno visoke temperature. "Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih službi", upozorio je DHMZ. 

Upozorenje na toplinske valove
Foto: DHMZ

Žuto upozorenje zbog grmljavinskog nevremena izdano je za osječku, zagrebačku, karlovačku i gospićku regiju. Zbog iznimno visokih temperatura, žutim upozorenjem označeni su osječka, zagrebačka, karlovačka, gospićka, kninska, splitska i dubrovačka regija. Osim toga, upozorenje je zbog vjetra izdano za riječku regiju, zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal. 

Kako navodi HRT, početkom novoga tjedna očekuje se jaka i olujna bura, a na kopnu će biti svježije. "Prvu polovinu tjedna na kopnu obilježit će pretežno sunčano i manje vruće vrijeme, a i jutra će postupno biti malo svježija. Na Jadranu sunčano, ali vjetrovito, osobito do utorka, kada će puhati umjerena do jaka, na udare i olujna bura", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz DHMZ-a.

 

FOTO/VIDEO Pas s odrezanim ušima pronašao topli dom: 'Ljubav udomljenog psa je nešto posebno'
1/29

Komentara 1

CA
cavecanem
08:37 28.07.2024.

Kaos?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije