TOPLINSKI VAL

Temperature mora idu i preko 29 °C; stručnjaci upozoravaju: 'To je poprilično alarmantno'

Pulske plaže nisu pretrpane, mnogi izgleda čekaju večernje kupanje
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
15.08.2024.
u 22:29

"Bit će toga još i dalje više", ističe meteorolog Duško Kraljev

Hrvatsku pogađa još jedan toplinski val. Iako mnogi osvježenje traže u moru, i njegove su temperature zabrinjavajuće visoke. Primjerice, temperatura mora danas u 8 sati u Puli je bila 29.2, u Rovinju 28.9, u Dubrovniku 27.3, u Malinskoj 27.9. Zatim u 15 sati 27.9 u Crikvenici, 27.7 u Dubrovniku, 28.2 u Komiži, 27.7 u Zadru, 28 u Malinskoj, 26.5 na Hvaru... Stručnjaci upozoravaju da porast može dugoročno ostaviti trag na sav život u moru.

Temperatura mora u Jadranu mjeri se već stotinjak godina. Ona je rasla i u dubinama za dva do tri stupnja, no ovoga ljeta od uobičajenog prosjeka viša je za tri do pet stupnjeva. "To je poprilično alarmantno zato što djeluje na biljni i životinjski svijet i na sve nas", kazao je za HRT Ivica Vilibić, oceanograf, Institut Ruđer Bošković.

"Sad je sve toplije more, vrste iz toplijih mora kroz Sueski kanal dolaze u Istočno Sredozemlje, dolaze polako u Jadran i postaju autohtone polako, neke od njih", pojasnio je. 

Da je situacija zabrinjavajuća, ističe i meteorolog Duško Kraljev: "Bit će toga još i dalje više, postat ćemo mi brzo ono Crveno more, dolje Perzijski zaljev gdje su temperature mora normalne 30 stupnjeva preko cijele godine, ali to, to će još čekati".

 

GALERIJA Nigdje nikoga: Pogledajte kako su ljeto i vrućine ispraznile zagrebačke ulice u nedjeljno poslijepodne
Pulske plaže nisu pretrpane, mnogi izgleda čekaju večernje kupanje
1/7

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije