DETALJI IZ OPTUŽNICE PROTIV ŽELJKA DOLAČKOG

Tereti ga snimka iz Bauhausa i čestice boje nađene u aktovci

željko dolački
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
12.09.2016.
u 13:45

Nakon što je optužnica protiv njega u srpnju podignuta, Dolački to nije htio komentirati, kazavši da se radi o konstrukciji bez dokaza.

Krešimir Č., policajac zaposlen u PU zagrebačkoj, na posao u zgradu policije u Heinzlovoj 98 4. travnja 2016. došao je u 7.20. Čim je došao, primijetio je da su otvorena vrata sobe 231, koju koristi Željko Dolački, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta. Istovremeno, da su otvorena vrata sobe 250, kojom se koriste policajci Službe gospodarskog kriminaliteta, primijetio je i policajac Goran M.

Otvoren prozor

Osim što su vidjeli otvorena vrata soba koje su trebale biti zaključane, dvojica policajaca vidjela su i da je u sobi 231 na pod prevrnut i sigurnosni sef. Sef nije imao vrata, a neobično je bilo i to što je prozor u sobi 250 bio otvoren. Policajci su na vratima spomenutih soba uočili i tragove nasilnog otvaranja brava, zbog čega su odmah posumnjali da je riječ o – provali. Stoga su osigurali prostor kako se ne bi kontaminirali tragovi, obavijestili su svoje nadređene o neugodnom događaju te pričekali da u 10.45 počne očevid koji je provodila ekipa policajca iz Karlovca.

U međuvremenu, provala će pokrenuti niz događaja, koji će osim pribijanja policije na stup srama, rezultirati i smjenama čelnih ljudi ravnateljstva policije i PUZ-a, a na koncu će dovesti i do uhićenja Željka Dolačkog, policajca s dugogodišnjom stažem. Jer nakon dvadesetak dana intenzivnog kriminalističkog istraživanja i analize prikupljenih tragova i brojnih vještačenja upravo će Dolački biti označen kao glavni sumnjivac za, kako tvrdi USKOK u optužnici koju je protiv Dolačkog podigao 21. srpnja, fingiranu provalu u središte zagrebačke kriminalističke policije. USKOK Dolačkog tereti za zloporabu položaja i ovlasti, tvrdeći da je fingirao provalu jer je htio prikriti da je od veljače 2015. do 3. travnja 2016. iz blagajne-sefa u njegovu uredu nestala pozamašna suma novca, oduzeta u raznim policijskim obradama. Konkretnije, radi se o 639.300 kuna, 286.060 eura, 100 švicarskih franaka, 300 kineskih juana i dva kilograma zlata. Novac i zlato nisu nađeni u istrazi, no USKOK u optužnici predlaže da se sve to, u slučaju pravomoćne osuđujuće presude, oduzme Dolačkom jer je riječ o nepripadajućoj imovinskoj koristi. Hoće li optužnica protiv Dolačkog postati pravomoćna ili će ići na popravak USKOK-u, zagrebački Županijski sud odlučivat će 29. rujna.

Dolački podizanje optužnice nije htio komentirati, samo je ustvrdio da se radi o “iskonstruiranoj optužnici bez utemeljenih dokaza”. No dok on tvrdi da USKOK nema dokaza protiv njega, tužiteljstvo smatra drugačije. Pa kao glavni dokaz protiv Dolačkog izvlači snimku iz Bauhausa, na kojoj se, tvrde, vidi da je upravo on osoba koja je u tom trgovačkom centru 26. ožujka 2016. kupila pilu za metal i dva para zamjenskih listića za piljenje.

Bilo 12 kupaca

Spomenuta pila, a riječ je o pili marke Wisent, izuzetno je bitna za priču jer je, prema nalazu vještaka, upravo tom pilom, koja ima listove plave boje, prepiljen sef u uredu Dolačkog. Istražujući gdje se može kupiti takva pila, policija došla do podatka da je se može kupiti isključivo u Bauhausu, nakon čega su tražili da im se dostavi popis svih kupaca te pile. Bilo ih je 12, a među njima je, tvrdi USKOK, bio i Dolački. Iako je on u obrani tvrdio da pilu nije kupio te iako takva pila nije nađena u pretragama kod njega, s njome ga, prema navodima optužnice, povezuju i tragovi plave boje, specifični za spomenutu pilu, koji su nađeni u njegovoj aktovci. U toj aktovci nađeni su i tragovi čestica koji se podudaraju s česticama nastalim piljenjem gornje plohe blagajne u kojoj je bio nestali novac. Sve to, uz podatak da je Dolački 2. travnja u uredu ostao sam do poslije ponoći, dok je 3. travnja u uredu također sam bio do kasno navečer, za USKOK je dovoljan dokaz da je on počinitelj. U svojoj obrani Dolački je zanijekao sve za što ga se tereti te je kazao da mu netko cijelu priču pokušava – smjestiti.    

>> Bivši šef u Heinzelovoj: Optužnica je bez dokaza 

Komentara 5

CA
cagaljb
14:23 12.09.2016.

Ostojićev kadar. U tu aferu s zlatom, fiktivnim računima, peruanskim narkokartelom je povezan i brat od Milanovića, ali svi šute i zataškavaju ta mutna posla. Propjevaj Dolački, tvoj Ostojić i Milanović su popušili, ne mogu te zaštititi.

Avatar mg940
mg940
14:33 12.09.2016.

Namjestili mu, nebi se on igrao z poslom, pink panter I zeta Jones su maznuli zlato

Avatar babas
babas
12:39 15.09.2016.

Ma pošten pandur,ne bi on uzeo ni nađeno na cesti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije