IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Četiri osobe ubijene u napadu u Turskoj, ima i ranjenih. Sumnja se na terorizam

Napad u Turskoj
Foto: REUTERS/Stringer
1/7
23.10.2024.
u 18:11

Riječ je o kompleksu TAI, turske avioindustrije, a vlasti i mediji u Turskoj su napad označili kao teroristički

  • Turska je izvijestila o terorističkom napadu
  • Napadnuto je sjedište zrakoplovne tvornice TUSAS u blizini Ankare
  • Ima ubijenih i ranjenih

VIDEO Eksplozija i pucnjava u Turskoj

Tijek događaja:

18:08 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izrazio je sućut Turskoj nakon napada. "Čekamo informacije, ali osuđujemo ovaj napad na civile. Šaljemo sućut obiteljima žrtava i nadamo se potpunom oporavku ozlijeđenih", rekao je zamjenik glasnogovornika UN-a Farhan Haq za Anadolu uime Guterresa.


17:57 - Ruski predsjednik Vladimir Putin osobno je izrazio sućut svom turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu zbog terorističkog napada, prenosi Anadolu te navodi kako su poginule četiri osobe. U Kazanu u Rusiji, govoreći na marginama summita grupe BRICS, Putin je rekao: "Dragi gospodine predsjedniče, drage kolege, jako nam je drago poželjeti vam dobrodošlicu u Kazan. Ali, prije nego što počnemo raditi, želio bih izraziti svoju sućut u vezi s terorističkim napadom." Putin je dodao da Rusija osuđuje svaku pojavu terorizma.


17:24Mark Rutte, glavni tajnik NATO-a, komentirao je napad: "NATO stoji uz našeg saveznika Tursku. Snažno osuđujemo terorizam u svim njegovim oblicima i pomno pratimo razvoj događaja." O napadu je, kako je naveo, razgovarao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.


17:07 - Turski ministar unutarnjih poslova potvrdio da su tri osobe poginule, a da ih je 14 ranjeno u incidentu. Ali Yerlikaya kaže da su dvojica osumnjičenih za napad "neutralizirana", prenosi BBC.


17:02 - Ured glavnog javnog tužitelja u Ankari pokrenuo je istragu o napadu, javlja Anadolu. Turski centar za borbu protiv dezinformacija pozvao je javnost da prati izjave službenih izvora i izbjegava neutemeljene optužbe.


16:52 - Tri su osobe ubijene u napadu, rekao je Selim Çırpanoğlu, gradonačelnik Kahramankazana. Kazao je i kako je pet osoba ranjeno, prenosi BBC.


16:50 - Turkish Aerospace Industries državna je tvrtka sa sjedištem u blizini glavnog grada Ankare. Tvrtka proizvodi vojne i civilne zrakoplove i helikoptere, kao i sustave bespilotnih letjelica. TAI je pokrenut kako bi se smanjila ovisnost Turske o inozemnom uvozu zrakoplovne tehnologije za vojne potrebe. Dva glavna vlasnika tvrtke su turske oružane snage i civilni ogranak turske vlade zadužen za poboljšanje obrambenih sposobnosti i upravljanje vojnom nabavom, navodi BBC.


16:30 - Hitna pomoć, vojska i policija okupili su se na mjestu događaja nakon eksplozije i izvješća o pucnjavi. Još uvijek nije poznato koliko je ljudi stradalo, kao niti broj napadača. 


16:20 - Turski mediji počeli su objavljivati snimke i fotografije napadača na tvornicu.


16:14 - Skupina napadača navodno je stigla do ulaza u kompleks u taksiju, tijekom promjene osiguranja. Najmanje jedan napadač navodno je detonirao bombu, dok su drugi navodno ušli u kompleks, piše privatna televizija NTV, prenosi Sky News. NTV je dodao da se pucnjava na tom mjestu nastavlja i da postoji mogućnost da su neki članovi osoblja postali taoci napadača.


16:00 - Ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya priopćio je da je u Turskoj izveden teroristički napad u kojem ima ubijenih i ranjenih, javlja Anadolu. Riječ je o kompleksu TAI, turske avioindustrije, a vlasti i mediji u Turskoj su napad označili kao teroristički. Navedeno je da je osoblje iz sigurnosnih razloga upućeno u skloništa. Na mjesto događaja upućene su sve službe. Napad se dogodio u okrugu četvrti Kahramankazan, u Ankari, a sve je potvrdio i turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya.

- Dogodio se teroristički napad na objekte Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAŞ) u Kahramankazanu, Ankari. Nažalost, nakon napada imali smo poginule i ozlijeđene. Neka se Bog smiluje našim šehidima, a našim ranjenima želim brz oporavak. Javnost ćemo obaviješteni o razvoju događaja. Molimo vas da uzmete u obzir izjave iz službenih izvora - poručio je Yerlikaya. Uzrok eksplozije i pucnjave koja je uslijedila nisu još razjašnjeni, a lokalni mediji navode da se dogodio samoubilački napad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije