Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NoName057

Tko su hakeri koji tvrde da su napali hrvatske institucije? 'Ušutkavaju sve što je antirusko'

Foto: Pixabay
1/4
28.06.2024.
u 12:03

Radware piše kako je "motivacija usmjerena na ušutkavanje onoga što grupa smatra antiruskim", a na njihovu Telegram profilu, kad su spominjali nedavni napad na austrijske institucije, stoji kako "nastavljaju svoj put kroz rusofobične zemlje i sljedeća je Austrija".

Nije dugo trebalo čekati na preuzimanje odgovornosti, zaključak je koji se može reći nakon što je ruska hakerska skupina NoName057(16) objavila da su upravo oni uspješno napali web stranice Hrvatske narodne banke, Ministarstva financija, Porezne uprave i Zagrebačke burze. Iako je u četvrtak napadnut i Klinički bolnički centar u Zagrebu, ruski hakeri još uvijek nisu prihvatili odgovornost za taj čin.

"Prošlo je dosta vremena otkako nismo posjetili Hrvatsku i odlučili smo se "podsjetiti", piše na Telegram profilu NoName057 objavljenom 26. srpnja, zajedno s popisom svih institucija koje su navodno napali. Jer u ovom trenutku službene potvrde da su upravo oni odgovorni – nema.

Tko su NoName057(16)?

NoName057 (16) proruska je hakerska skupina koja je poznata po kibernetičkim napadima na ukrajinske, američke i europske internetske stranice vladinih agencija, medija i privatnih tvrtki. Vjeruje se kako je riječ o proruskoj aktivističkoj skupini koja želi privući pozornost u zapadnim zemljama, piše specijalizirani portal Radware.com.

Javnosti su postali poznati u ožujku 2022. godine kad su izveli DDoS napade usmjerene na ukrajinske portale. Radware piše kako je "motivacija usmjerena na ušutkavanje onoga što grupa smatra antiruskim", a na njihovu Telegram profilu, kad su spominjali nedavni napad na austrijske institucije, stoji kako "nastavljaju svoj put kroz rusofobične zemlje, a sljedeća je Austrija".  

Foto: telegram

NoName057(16) preuzima odgovornost za napade preko Telegrama, a Radware, govoreći o njihovoj metodi, navodi kako su razvili DDoS alat pod nazivom DDOSIA, koji provodi napade uskraćivanjem usluge opetovanim izdavanjem mrežnih zahtjeva ciljanim stranicama.

Što su DDos napadi?

Stručnjak za informacijske znanosti Gordan Akrap objasnio je za Hinu da su DDoS napadi jedan od najčešćih i najraširenijih napada."To je skripta, kao virus. Kad ga pošaljete, zarazite veći broj računala koja se pokušavaju sva spojiti na tu web stranicu i tako zagušite promet i onemogućite njenu aktivnost", objasnio je Akrap.

Kaže kako "ima načina da se spriječe ti napadi, a to se radi putem Cloudflarea koji provjerava tko ste kada se pokušate spojiti na neku stranicu i tako sprečava tu vrstu napada. Ako je ovo istina, oni to nisu poštovali", objasnio je.  Cilj ovakvih napada jest onemogućavanje pristupa korisnicima napadnutih stranica.

Ključne riječi

Komentara 12

AS
Asus
13:18 28.06.2024.

Ne znaju napraviti ni hladnjak ili toster ali zato oružje i nered u drugim državama, e to znaju

Avatar Stomugromova3
Stomugromova3
13:44 28.06.2024.

amoralni,barbarski cyber attack,tipican za primitivan narod kojem su ljudske norme strane. kako drugacije nazvati napad na bolnicu,kakve veze ima bolesnik koji se mozda bori za zivot ili lezi na operacijskom stolu sa Ukrajinom,Rusijom,SAD itd itd? ovo nije vandalizam,ovo je izljev primitivnog skoro zivotinjskog shvacanja zivota. jednom rijecju,gnjusno

Avatar zapadna turska
zapadna turska
14:26 28.06.2024.

od rusa dolazi samo zlo. pitajte sve ruske susjede, niti jedna nema lijepu riječ za njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije