Dao krv 125 puta

To mi je moralna obveza, tako se spašavaju životi

'28.10.2013., Karlovac - Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi odrzano je primanje za dobrovoljne darivatelje krvi iz svih drustava Crvenog kriza Karlovacke zupanije. Darivateljima su urucene zah
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
30.10.2013.
u 12:05

Darivatelji u Karlovačkoj županiji prikupili su lani ukupno 4452 doze i po tome su na četrnaestom mjestu u Hrvatskoj

Sve je počelo još u srednjoj školi, prije trideset i pet godina. Tada sam prvi puta darivao krv, jer sam bio znatiželjan i to je bilo nešto novo. Međutim, sada na to gledam kao moralnu obvezu. Krv spašava život i svaka tri mjeseca je darujem. Sada mi je cilj dogurati do 150 doza – priča Karlovčanin Željko Radunović koji je dosad 125 puta dao dijelić sebe i tako pomogao mnogima.

To su učinili i brojni drugi darivatelji u Karlovačkoj županiji, točnije njih 11.969, čiji je dan svečano obilježen i u Karlovcu. Okupili su se darivatelji iz Karlovca, Duge Rese, Ogulina, Slunja i Vojnića. Oni su u godini prikupili 4452 doze po čemu su četrnaesti u državi. Na svemu učinjenom zahvalio im je i karlovački župan Ivan Vučić.

 Neopisiv osjećaj

 – Najvažnije je da niti jedan stanovnik županije, kao i oni koji su doživjeli prometnu nesreću na našem području, nisu ostali bez krvi – napomenuo je Vučić. Iako sva društva Crvenog križa sjajno odrađuju svoj posao, po broju prikupljenih doza na prvom je mjestu Slunj. Tamošnji darivatelji posebni su i po bračnom paru Neralić, koji su se u organizirane akcije uključili još osamdesetih godina. Jelena je dosad prikupila pedeset i tri, a njezin suprug Josip sedamdeset i tri doze.

 – Već bi stigla do stote da nisam imala šest operacija. Nema većeg bogatstva od kapi krvi. Poseban je i neopisiv osjećaj kada pomažete drugima. Osjećam se tada ponosno, ispunjeno i sretno – kaže Jelena Neralić. Najveća joj je želja da je zdravlje posluži i da što duže može darivati krv. Predsjednik županijskog Crvenog križa dr. Nedjeljko Strikić poručio je darivateljima da bez njih rad u zdravstvu ne bi bio moguć.

 – Zahvaljujem vam na neizmjernoj dobroti. U Domovinskom ratu nitko nije umro zbog nestašice krvi. I danas je situacija takva za što ste upravo vi zaslužni. Jedan darivatelj iz Uljanika rekao je da nije materijalno bogat da bi svoje bogatstvo mogao dijeliti s drugima. Pomaže kako može, darujući krv. Čast izuzecima, ali kada bi tako razmišljali oni koji zaista imaju, bilo bi bolje – rekao je Strikić.

 Čovjek- jedini izvor

 Ravnateljica županijskog Crvenog križa Mirjana Puškarić podsjetila je da svake sekunde netko u svijetu treba krv da bi preživio.

 – Tekućinu koja život znači nemoguće je proizvesti. Jedini izvor tog lijeka je čovjek. To su naši dobrovoljni darivatelji, kojima možemo samo reći jedno veliko hvala – kazala je Puškarić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije