MOJE PUTOVANJE

Tonino Picula: Tamo steak ruši s nogu

348076.jpg
import
22.09.2005.
u 12:17

Tonino Picula, odnedavno gradonačelnik Velike Gorice i nekadašnji ministar vanjskih poslova, što privatno, a što u sklopu službenih posjeta obišao je 80 zemalja.

U lijepom sjećanju ostala mu je turneja po Čileu, Argentini i Urugvaju, koje je kao ministar posjetio 2001. godine. Naime, Latinskoj Americi je intimno sklon zbog dragih mu književnih djela G. Garcije Marqueza i J. L. Borgesa. Buenos Aires, glavni grad Argentine, u kojem se isprepliće utjecaj španjolske, francuske i talijanske kulture, ostavio je upečatljiv dojam na njega.

– Kuće u luci Boca impresionirale su me ludim kombinacijama žarkih boja na pročeljima, pa sve izgleda kao kolektivni LSD – smije se Picula i objašnjava da je razlog tome siromaštvo jer stanovnici nisu imali novca za kupovanje boja pa su molili kapetane brodova da im dadu ostatke.

– Kušao sam i poznati argentinski steak, i onesvijestio se. To nije bilo zbog jela, već zbog velike vrućine iz kuhinje, moje iscrpljenosti turnejom i klime, jer je vlaga u zraku golema a kiša nikad ne pada – kroz smiješak kaže Picula i dodaje da očito ne vrijedi pojam “dobar zrak” kako se na hrvatski prevodi Buenos Aires. U Čileu, pak, za posjeta pustinji Atacami, gdje živi oko 120.000 Bračana čiji su preci tu došli kopati bakar, dočekali su ga u šestinskim nošnjama.

– Prišao mi je neki bradonja i srdačno me pozdravio na hrvatskom. Kad sam malo bolje pogledao, shvatio sam da je to Vlado, s kojim sam se družio oko 1989., a nakon toga je nestao – sjeća se Picula i dodaje kako je taj susret bio pun emocija iako se prije 15 godina nisu prijateljski rastali.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije