čuvajte se

Toplinski val ne posustaje: Upaljeni crveni alarmi, za jednu regiju najavljeno jako grmljavinsko nevrijeme

Foto: DHMZ/PIXSELL
1/6
14.07.2024.
u 07:33

Crveni meteoalarmi paljeni su za tri regije osječku, riječku i splitsku regiju.

Hrvatsku danas očekuje pretežno sunčano i vruće vrijeme, na Jadranu vrlo vruće. U unutrašnjosti su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito poslijepodne na istoku gdje mogu biti izraženiji. Vjetar će biti slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, dok će na Jadranu puhati jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Najniže temperature kretat će se od 17 do 23°C, na istoku i do 24°C, dok će na obali i otocima biti između 23 i 27°C. 

Najviše dnevne temperature dosezat će između 31 i 36°C, u unutrašnjosti Dalmacije i više. Toplinski val koji je započeo u ponedjeljak nastavlja se, a osjetno osvježenje za sada nije na vidiku. Lokalni pljuskovi mogući su i idućih dana zbog frontalnog poremećaja koji povremeno donosi vlažan i nestabilan zrak, prognozira DHMZ. Crveni meteoalarmi paljeni su za tri regije osječku, riječku i splitsku regiju. A upozorenja za toplinski val izdana su za Osijek, Rijeku i Split.  

Za danas popodne prognozirano je vrijeme sličnom jučer, kada je sjever Hrvatske zahvatilo veliko olujno nevrijeme. Kako javlja DHMZ, u unutrašnjosti zemlje su mogući lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom, koji na istoku popodne mogu biti izraženiji. Uz umjeren razvoj oblaka, oluje se u središnjoj Hrvatskoj očekuju osobito na sjeveru i uz granicu sa Slovenijom tijekom poslijepodneva.

Foto: DHMZ

Jučer je Varaždinsku županiju iza 17 sati pogodio jak vjetar praćen mjestimičnom tučom. Iz Županijskog centra 112 Varaždin izvijestili su o većem broju srušenih stabala na cesti. Snažna oluja, koja je prethodno prošla kroz Sloveniju, donijela je snažan vjetar koji je ponegdje raskrivao krovove i rušio drveće.U Međimurskoj županiji također je padala tuča koja je pričinila štetu na povrtnjacima i plastenicima. Na širem čakovečkom području intervenirali su vatrogasci, a zbog tuče je u Svetom Martinu na Muri otkazan festival rimske kulture.

Foto: DHMZ

Vrućina ne posustaje ni idućih dana - bit će pretežno sunčano uz vrlo veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Povremeno će puhati umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u srijedu pod Velebitom i bura. I na kopnu će prevladavati sunčano i vruće, u utorak opet gotovo posvuda i vrlo vruće. No neće biti posve stabilno, pa popodne postoji mogućnost za poneki pljusak praćen grmljavinom, osobito u srijedu, kada mogu biti i izraženiji, piše HRT.

>>> FOTO Voda iz fontane, ručnik na glavi, beton i hlad... Pogledajte kako turisti u Dubrovniku pronalaze spas od vrućine

1/21

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije