Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.05.2023. u 18:26

"Slučaj Belivuk nije samo noirovska (u stilu "noir", op. a.) priča o odrubljivanju glava i kokainu. Gangsterizam koji je procvjetao pod Vučićem, uz povremene prijetnje Srbije da će"'zaštititi" etničke Srbe drugdje u regiji, mogao bi u konačnici narušiti sporazum koji je obnovio mir na Balkanu 1995.", piše novinar NYT-a Robert Worth

Masakr u osnovnoj školi u Beogradu zaslužuje svaku osudu, svaku riječ sućuti s obiteljima žrtava, svaki oprez i brigu da se takvo što ne ponovi nigdje nikada. Ali, članak u sutrašnjem magazinu nedjeljnog izdanja uglednih američkih novina New York Times podsjeća nas na nešto što se ne može prešutjeti ni dok u Srbiji traju dani žalosti, a to je činjenica da se nasilje u toj zemlji promovira s političkog vrha. Nitko ne tvrdi da je to izravan uzrok ove tragedije u beogradskoj školi, ali nije ni nešto potpuno nebitno u cijelom kontekstu. Zbog toga je bilo sasvim opravdano pitanje novinara srbijanske televizije Nova upućeno predsjedniku Vučiću na konferenciji za novinare u srijedu o tome jesu li i neka prijašnja Vučićeva obraćanja naciji, pogotovo ono kad je u izravnom televizijskom prijenosu pokazivao fotografije dekapitiranih i samljevenih ljudskih tijela u atentatima u organizaciji skupine Veljka Belivuka, mogla pridonijeti normaliziranju nasilja.

"Au", odgovorio mu je Vučić i nastavio prozivati novinara kao nekoga tko nema pijeteta. Ali, to je upravo ona vrsta teških pitanja koja novinari moraju postavljati. Nedjeljni magazin New York Timesa (na nyt.com od protekle srijede) tematizira upravo taj odnos između Vučića i navijača mafijaša iz Belivukove skupine, u članku pod naslovom "The President and The Gangsters" (Predsjednik i gangsteri). Taj članak opširno, ali oštro dočarava svjetskoj javnosti kako je Vučić dopustio gangsterima da operiraju praktički kao produžena ruka države.

"Slučaj Belivuk nije samo noirovska (u stilu "noir", op. a.) priča o odrubljivanju glava i kokainu. Gangsterizam koji je procvjetao pod Vučićem, uz povremene prijetnje Srbije da će"'zaštititi" etničke Srbe drugdje u regiji, mogao bi u konačnici narušiti sporazum koji je obnovio mir na Balkanu 1995.", piše novinar NYT-a Robert Worth. Belivuk, vođa navijačke skupine Partizana koji je organizirao šverc kokaina i sadistička ubojstva, a nakon uhićenja tvrdio da mu je "boss" i zaštitnik bio Aleksandar Vučić, u članku se opisuje kao svojevrsni "predsjednikov tamni brat blizanac, čovjek koji utjelovljuje kriminalno dno države koja je tijekom proteklog desetljeća postajala sve autokratskija". Oštar članak koji za Vučića dolazi u najgore moguće vrijeme. Ali to ga ne čini manje istinitim i važnim.

Komentara 4

Avatar sablast
sablast
19:21 06.05.2023.

RTS, Pink, Prva, B92... - Televizije koje podržavaju vladajući sistem i kojima je opozicija za sve kriva, te koja je ne sposobna i ni za šta. Nova i N1... - Televizije koje podržavaju opoziciju i protiv su vladajužeg sistema, i kojima je vlast kriva za sve, te nije sposobna ni za šta. Dve totalne suprotnosti koje idu iz krajnosti u krajnost. Nigde objektivnosti i usaglašenog, i ne pristrasnog novinarstva. Muka mi je i od jednih i od drugih, a od ovih drugih CNN-televizija pogotovo...

BL
blackeder2022
19:23 06.05.2023.

Netko je nekad ,u nekoj prilici ,nakon dubinske analize, izjavio :"Riba ,ama baš uvijek i svugdije,smrdi od glave!"

ME
Melkiorr
17:34 08.05.2023.

Izbrisali su mi komentar, da je uredništvo VL opsjednuto Srbijom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije