Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE ZLOČINA Kako žive obitelji ubijenih u krvavim oružanim pljačkama i obračunima koji su zaredali posljednjih godina

Tragedije ne zastarijevaju

policija.jpg
import
09.10.2005.
u 16:33

Krvava pljačka Fine u kojoj su poginula dvojica zaštitara Sokol Marića još nije razjašnjena, a gotovo po istom scenariju, usred bijela dana, u petak je opljačkana i Zagrebačka banka u Drvinju. Stanje Dragutina Golika, veterana Domovinskog rata, koji je pri pokušaju da spriječi pljačku Zabe pogođen u desnu preponu, još je kritično. Goliku su zbog gubitka krvi ugrožene moždane funkcije i priključen je na respirator. Njegova obitelj doživjela je najgoru noćnu moru u životu. No osim Golikovih, novu stravu ovih dana proživljavaju i obitelji ubijenih Sokolovih zaštitara Drage Renara i Stipe Mušana te ostalih žrtava zagrebačkih pljačkaša i ubojica. Još je pljački koje i nisu razjašnjene, pa obitelji u svakom susjedu, prolazniku, znancu, a možda i članu šire obitelji – i danas gledaju mogućeg ubojicu koji im je život nepovratno pretvorio u pakao.

Život “u grobnici”
– Nikome više ne vjerujem. Ne mogu čuti ni sirenu Hitne pomoći ili policije, a svaki novi slučaj pljačke ili ubojstva ponovno me slomi. U kuću ulazim kao u grobnicu – kaže Katarina Rod, čiji je 45-godišnji suprug Željko stradao kao žrtva oružane pljačke mjenjačnice u Šubićevoj, u studenome 2000. godine.

Krhka žena u crnini priča kako je Željku to bila treća doživljena pljačka u mjenjačnici. U prvoj je sam uhvatio četvoricu naoružanih pljačkaša, od kojih je jednog ranio u nogu. I za policiju je bio junak. No, kako je imao dozvolu za posjedovanje oružja, ali ne i njegovo nošenje – pištolj mu je oduzet. Gotovo godinu dana natezao se s pravosuđem da mu vrate oružje.
– U međuvremenu je uhvatio i petog pljačkaša naoružanog elektrošokerom, a četvorica iz prethodne pljačke, s podebljim kriminalnim dosjeima, za pljačku dobivaju tri mjeseca pritvora – i tisuću kuna kazne?! – i danas s nevjericom priča K. Rod.

Ubojica poznat žrtvi?
Nakon godine dana natezanja s pravosuđem, Željko je napokon dobio rješenje o povratu oružja. Po pištolj je odlučio otići sutradan. No nikad nije otišao. Dan ranije pogiba u pljački mjenjačnice. Bila je noć, a kako su se vrata mjenjačnice daljinski otvarala, pljačkaš je žrtvi – koja je upravo brojila dnevni utržak – sigurno bio poznat pa ga je pustila. Pucao je u nju iz neposredne blizine i pobjegao. Ubijenog su našle supruga i 18-godišnja kći. Policija je obavila tisuće razgovora, a tko je ubojica – ne znaju ni danas.

– Pomišljala sam čak i na tužbu zbog štete izazvane oduzimanjem oružja mome suprugu. No odustala sam. Društvo danas više pozornosti pridaje pregaženoj mački nego oduzetom ljudskom životu – uvjerena je Katarina Rod, razočarana što se ubojice, koje i sustigne ruka pravde, brzo puštaju na slobodu.

Nakon godina bolovanja ponovno pokušava pronaći smisao života. No  teško je. Njezina 23-godišnja kći u sobi ljubomorno čuva krvavo očevo odijelo koje joj je vratila policija. U stanu je sve isto kao da je Željko živ. Nijednu njegovu stvar nisu bacile. Naušnice koje joj je tog dana kupio za imendan, a pronađene su u njegovoj torbi, Katarina Rod nikad nije stavila.
– Godinu ranije, kad su u sesvetskoj mjenjačnici Keops ubili Matu Grgića, nagovarala sam supruga da svoju mjenjačnicu zatvorimo. Tješio me kako se nama ništa strašno ne može dogodit, Željko je u svima vidio prijatelja – očajava Katarina Rod koja više i ne zna želi li znati tko je ubojica njezina supruga. Boji se kako će pravda i u tom slučaju ponovno zatajiti.

Marijan Grgić, brat poginulog Mate i vlasnik mjenjačnice Keops, za ime ubojice svoga brata u listopadu 1999. godine i danas nudi stan kao nagradu. Iza Mate koji se hrvao s  ubojicom želeći spriječiti pljačku novca, što ga  uplašeni ubojica na posljetku nije ni odnio, ostali su petero djece, od kojih je troje i danas maloljetno, te supruga. Marijan im pomaže koliko može. No nitko, tvrdi, djeci ne može zamijeniti oca.

– Kad sam ponudio nagradu za hvatanje ubojice, događale su se čudne stvari. Ljudi su se preko smrti moga brata htjeli osvetiti jedni drugima pa su prijavljivali susjede, rođake, doista svakoga. Policija je obavila više od 3000 razgovora, ali neuspješno. Zbog Matine djece, o kojoj sam se morao brinuti, dobio sam volju za život. Ubojicu svoga brata možda gledam svaki dan, a ne znam tko je– veli Marijan.
Tko zna, možda bi mu i oprostio, pita se. Samo da napokon dođe kraj šestogodišnjoj neizvjesnosti. Nijednu noć ne usne a da se ne zapita – tko je?


Sve više razbojstava

Ukupan broj razbojstava proteklih je godina u stalnom porastu, a posebice je velik porast zabilježen lani. U 2002. godini bilo je 1085 razbojstava, godinu poslije 1131 razbojstvo, a lani se brojka popela na 1504 razbojstva. Razlog za tako velik lanjski porast je otvaranje velikog broja sportskih kladionica, koje nisu imale odgovarajuću zaštitu, pa su lani opljačkane čak 233 kladionice. Ove se godine stanje s kladionicama stabiliziralo, pa je u prvom polugodištu zabilježeno čak 35 posto manje razbojstava u tim objektima. To je jedan od razloga što je i ukupan broj razbojstava bio otprilike pet posto manji nego lani. Osim kladionica, znatno je smanjen broj napada na mjenjačnice (oko 50 posto), a s druge strane bilježi se povećanje broja napada na banke i pošte.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije