PROMO

Advent u Zadru oduševio je brojne goste atraktivnim sadržajem, a spektakl se tek sprema!

Advent u Zadru
Foto: Bojan Bogdanić
1/22
25.11.2022.
u 15:24

Počelo je s Dalmatinom i spektaklom pred desetak tisuća posjetitelja, a najbolje tek dolazi

Nije da popularni Dalmatino nema brojne fanove u Dalmaciji, ali su Ivo Jagnjić, Zdravko Sunara i ostatak benda 24. studenoga u četvrtak navečer, na dan otvaranja Adventa u Zadru, ostali zatečeni prizorom. Pred adventskom koncertnom binom na Trgu Petra Zoranića i na prostoru adventskih kućica natiskalo se desetak tisuća Zadrana, pa su splitski glazbenici uživali u dijeljenju emocija s publikom i posjetiteljima Adventa.

- Mi smo Splićani, ali ne zaboravljamo kako smo upravo u Zadru dobili vjetar u leđa - prisjetio se Jagnjić vremena kada je bend uživao u najvećoj slavi i bio ovjenčan Porinom. U međuvremenu su Dalmatinci proslavili 20 godina postojanja, ili dovoljno dugo vremena i sviranja kako bi druženje sa Zadranima na otvorenju Adventa bilo više nego inspirativno. Dok su se rijeke posjetitelja neprekidno slijevale prema adventskom trgu, oni s više plana došli su najmanje sat vremena prije kako bi pronašli mjesto u nekoj od adventskih kućica. Ponuda blagdanskih specijaliteta, toplih napitaka, kobasica, burgera i ostalih delicija bila je također inspirativna. Ne samo za Zadrane, nego i za prolaznike, turiste ili veću skupinu studenata koji su svjedočili svom prvom Adventu u Zadru.

Foto: Bojan Bogdanić

- U Zadar smo pozvali svoje prijatelje da nas posjete u vrijeme Adventa. Studentice smo iz Slavonije i trenutno nemamo većih obaveza na Sveučilištu, tako da se možemo opustiti i družiti. Prvi put smo na Adventu u Zadru i adventski trg izgleda prekrasno. Glazbeni program također je vrh - kažu slavonske studentice. Ono čemu se posebno raduju na Adventu u Zadru, dodaju, glamurozni je božićni koncert Petra Graše zbog kojega će dan-dva zakasniti na obiteljsko okupljanje u Slavoniji. No i ostatak programa tijekom 45 dana Adventa u Zadru jednako je atraktivan i uzbudljiv.

- Ni u vrijeme globalne krize koronavirusa nismo prekidali s tradicijom i adventskom manifestacijom, ali je ovogodišnji Advent u Zadru organizacijski, programski i gastronomski daleko zahtjevniji od dosadašnjih. Imamo lijep, zanimljiv i bogat program - sažeo je direktor zadarske Turističke zajednice Mario Paleka očekivanja organizatora i sponzora adventske manifestacije. Kada je riječ o glazbi na adventskom trgu, bit će za svakog ponešto. Samo dan nakon Dalmatina nastupio je Jole, potom Rockatansky Band, klapa Leut, Marko Škugor i Opća opasnost, a do kraja Adventa u Zadru svirat će 023 band (7. prosinca), The Siids (8. prosinca), Soulfingers (9. prosinca), klapa Cambi (10. prosinca), klapa Munita (12. prosinca), Gina Damjanović i The Gee Gees (15. prosinca), 4 tenora (16. prosinca), Ivan Zak (17. prosinca), klapa Puntamika (20. prosinca), Matija Cvek (23. prosinca), klapa Niko (24. prosinca), Petar Grašo (25. prosinca), Jelena Rozga (27. prosinca), Sexymotherf****s (29. prosinca), Jure Brkljača (30. prosinca), grupa Forum, Tonči Huljić i Madre Badessa, klapa Rišpet, Black Coffe (31. prosinca), grupa Vista (1. siječnja) te za kraj grupa Kanela (7. siječnja).

Foto: Bojan Bogdanić

Advent u Zadru upotpunili su pored toga brojni dječji programi s tradicionalnim dječjim Adventom i dječjim dočekom Nove godine u jutarnjim satima, kao i promenadama sa Svetim Nikolom (6. prosinca), Svetom Lucom (13. prosinca) i radionicom s Djedom Božićnjakom (19. prosinca). Na adventskom trgu nastupaju još brojni DJ-evi, Zadarske mažoretkinje, Plesni klub Zara i zborovi, pa će se među ostalim slušati antologija hrvatske zborske glazbe u izvedbi Zbora muzičke akademije iz Zagreba (19. prosinca). Dio adventskog programa odvija se na terenima Sportskog centra Višnjik gdje je do 15. siječnja organiziran Zimski park. Prošle je godine ova blagdanska manifestacija privukla oko 50 tisuća posjetitelja, a ovogodišnje izdanje neće biti ništa slabije. Najmlađe Zadrane i posjetitelje Zimskog parka očekuje više od tisuću metara četvornih klizališta sa stazama i atraktivnog ledenog tobogana. Blagdanske delicije također su dio priče Zimskog parka kao Zadar Street Food Festival - Winter Edition, a program će upotpuniti lunapark, dječje radionice, nastupi dječjih zborova, mladih solista, predstave, humanitarne akcije i drugi edukativni programi.

Ovogodišnji Advent u Zadru napravio je još jedan bitan iskorak, jer su pored Grada Zadra, zadarske Turističke zajednice, gradskog poduzeća Tržnica Zadar, Zadarske županije, županijskog TZ-a, Udruženja obrtnika Zadar, Santa - prirodne izvorske vode i OTP banke – kao standardnih organizacijskih i financijskih nositelja manifestacije – podršku programu Adventa u Zadru upotpunili hotelska kuća Falkensteiner, hotel Kolovare, Zadar Cruise Port - Global Ports Holding.

Foto: Bojan Bogdanić

- Imali smo odličnu turističku sezonu koja zahvaljujući kruzerskom prometu, blagdanima i posezonskoj turističkoj ponudi još uvijek traje. Puni smo optimizma zbog dosadašnjih događaja na manifestaciji i radujemo se svemu što nas očekuje - najavio je direktor Paleka brojna događanja tijekom 45-dnevnog programa i bogatu ponudu koja je uvijek krasila jednu od najljepših adventskih manifestacija u Hrvata.

Sve informacije o Adventu u Zadru možete pratiti na www.advent.zadar.travel

Ove godine na adventskom trgu smješteno je 25 adventskih kućica iz kojih se posjetiteljima nude vrhunski specijaliteti, obilje toplih napitaka i žestica te najbolje od domaće blagdanske gastronomije, ali i specijaliteti azijske kuhinje. To su drugim riječima tradicionalne sarme, sve vrste domaćih kobasica s kiselim kupusom i vrhunski burgeri, bakalar, najfinija riba, fritule, palačinke i sve ono što bez čega su u gastronomskom smislu nezamislivi prosinac i siječanj.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije