Na zahtjev Nijemaca

Traže ga zbog prodaje 42 kilograma amfetamina

'18.01.2013., Split- Dusan Jenjic voditelj sektora droga i policijski sluzbenik Mirko Saric prestavili zapljenu 3,250 g amfetamina. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL'
'Ivana Ivanovic/PIXSELL'
30.08.2013.
u 14:00

Lozić je uhićen u Zagrebu te je pristao na izručenje Njemačkoj što bi se trebalo dogoditi u iduća dva tjedna. Do tada će biti u Remetincu

Željko Lozić uhićen je po europskom uhidbenom nalogu koji je za njim raspisala Njemačka. Nijemci protiv njega vode kazneni postupak, a osumnjičili su ga za preprodaju 42 kilograma amfetamina. Osim njega, u cijelu je priču umiješana i jedna njemačka državljanka protiv koje se u Njemačkoj također vodi kazneni postupak.

Lozić, koji inače živi u Vinkovcima, uhićen je na području Zaboka i doveden sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda. Kako je pristao na izručenje Njemačkoj, cijeli postupak ne bi trebao trajati duže od 15-ak dana. U međuvremenu mu je određen istražni zatvor te će do predaje Njemačkoj biti u Remetincu.

Inače, od 1. srpnja i hrvatskog ulaska u EU, od kada je počela primjena EUN-a, u Hrvatsku je stiglo stotinjak naloga kojima zemlje članice EU traže predaju naših državljana zbog različitih djela. Priča oko EUN-a u Hrvatskoj je dobila i političku dimenziju, zbog tzv. \"lex Perkovića\", odnosno činjenice da je Hrvatska nekoliko dana prije ulaska u EU promijenila Zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU. Prema tim promjenama u zakon je uneseno ograničenje prema kojem Hrvatska neće izručivati osobe koje se traže zbog kaznenih djela počinjenih prije 7. kolovoza 2002. Kako je među tim osobama i Josip Perković, kojeg Njemačka traži zbog likvidacije Stjepana Đurekovića, u javnosti je protumačeno da je zakon promijenjen kako on ne bi bio izručen Njemačkoj. Prepucavanja hrvatske Vlade i Europske komisije vezana uz \"lex Perković\", po najnovijem razvoju događaja po svemu sudeći završit će popuštanjem Vlade i novim izmjenama spornog zakona. U međuvremenu, od \"lex Perkovića\" profitiralo je još 20-ak hrvatskih državljana koji nisu izručeni zemljama tražiteljicama jer su djela zbog kojih ih traže počinili prije kolovoza 2002.

>> Uhićeni s 3,3 kg amfetamina, pola kile \"trave\" i 91 kg duhana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije