Nisu dobili koliko su tražili

Otkrivamo imena DP-ovaca koji bi trebali doći na mjesta državnih tajnika, a raste i ukupan broj s 45 na 54

Zagreb: Pupovac izglasan za predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
16.07.2024.
u 17:55

U HNS-ovoj kvoti, poziciju u Ministarstvu graditeljstva trebao bi zadržati Željko Uhlir, a jedna državnoodvjetnička pozicija, i to u Ministarstvu fondova EU trebala bi pripasti kadru iz redova nacionalnih manjina čijih šest zastupnika čini parlamentarnu većinu

Šefovi stranaka vladajuće koalicije na današnjem su sastanku dogovorili imena budućih državnih tajnika, koje bi Vlada trebala imenovati na sutrašnjoj sjednici, a po onom što je dan ranije otkrio premijer Andrej Plenković, u koaliciji je dogovoreno kako će Domovinskom pokretu u ovoj raspodjeli pripasti ukupno osam državnotajničkih pozicija, dok će jedna otići kadru po izboru DP-ova izbornog koalicijskog partnera Željka Lackovića, a nju će dobiti Nikola Mrvac

Jedna DP-ova pozicija na jesen

Iz DP-a su ranije stizale najave o minimalno 11 te čak 15 mogućih pozicija, no u pregovorima je očito prevladao HDZ-ov argument da stranka ne može imati više državnih tajnika nego što u Saboru ima zastupnika. Neslužbeni izvori uoči i tijekom koalicijskog sastanka govorili su, pak, kako je popunjavanje jedne od pozicija koje su pripale DP-u ostavljeno za jesen, a riječ je navodno o Damiru Biloglavu, liječniku iz Zadra i izabranom DP-ovu zastupniku koji bi u rujnu trebao biti imenovan državnim tajnikom u Ministarstvu zdravstva. U ovoj "rundi" iz DP-ove kvote danas bi, po neslužbenim informacijama, za državne tajnike imenovani trebali biti Dražena Vrselja, Zlatan Bašić (Ministarstvo branitelja), Marinko Beljo (Ministarstvo poljoprivrede), Vedran Špehar (Ministarstvo gospodarstva), Kristina Bilić (EU fondovi), David Vlajčić (graditeljstvo i prostorno uređenje), Tomislav Bilandžić (MUP) te Željko Vuković (okoliš i zelena tranzicija).

Bez obzira što su se na kraju izborili za manje pozicija nego što su očekivali, DP bi u ovoj priči trebao biti itekako zadovoljan nekim rješenjima, primjerice činjenicom da su dobili poziciju državnog tajnika u MUP-u, gdje će njihov Bilandžić ući umjesto Žarka Katića, člana HSLS-a pod čijom je ingerencijom do sada bila Uprava za migracije. Žele li se ozbiljno pozabaviti pitanjem uvoza radne snage i ilegalnim migracijama, što je tema na kojoj su u parlamentarnoj kampanji najviše inzistirali, DP-u će ključna biti upravo ova pozicija.

POVEZANI ČLANCI: 

HSLS je, s druge strane, u ovoj raspodjeli ostao s čovjekom manje nego što je imao kroz prošli mandat. Uz to, pozicije iz njihove kvote više nisu u resorima u kojima su bili ranije - umjesto u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, dobili su državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva, no po neslužbenim informacijama trebali bi zadržati čovjeka i u MUP-u, iako to više neće biti Katić niti Uprava za migracije.

Plenković se odužio Zekanoviću

U HNS-ovoj kvoti, poziciju u Ministarstvu graditeljstva trebao bi zadržati Željko Uhlir, a jedna državnoodvjetnička pozicija, i to u Ministarstvu fondova EU trebala bi pripasti kadru iz redova nacionalnih manjina čijih šest zastupnika čini parlamentarnu većinu. Sudeći po ovim neslužbenim informacijama, HDZ se doista držao kriterija da niti jedna od stranaka ne može dobiti više državnih tajnika nego što ima zastupnika, no neki su prošli i bolje od toga. Primjerice, Hrvatska demokršćanska stranka, čiji je jedini zastupnik u Saboru Hrvoje Zekanović, zadržala je, navodno, pozicije državnih tajnika i u Ministarstvu obrane i u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih, dakle - jedan zastupnik, dva državna tajnika, što će reći da se Andrej Plenković itekako odužio Zekanoviću za sve njegove juriše na oporbu u Saboru.

Kako se neslužbeno može čuti, ukupan broj državnih tajnika sa sadašnjih 45 povećao bi se na 54. Ovu neslužbenu informaciju u Vladi nam nisu htjeli potvrditi niti demantirati, poručuju da će sve biti jasno nakon sutrašnje sjednice, ali upozoravaju da nova Vlada ima dva ministarstva više nego prošla te da neka ministarstva zbog novih područja koja pokrivaju također treba kadrovski ojačati što sve zahtjeva veći broj državno-tajničkih funkcija. 

>> VIDEO Evo kako je tekao pokušaj atentata na Trumpa: U trenutku napada govorio o migraciji, Tajna služba objavila detalje

Komentara 15

MT
marko.tendera
16:47 16.07.2024.

Bartulica zivi od 15 e .....hrani se u caritasu i nije ga sramota.

Avatar Marko
Marko
17:16 16.07.2024.

Drele je previše srao...

MT
marko.tendera
16:47 16.07.2024.

Domovinski pokret za ruku u džepu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije