Za savršene blagdane najvažnije je dobro društvo za stolom, a na stolu u ove dane najčešće se okupljamo oko tradicionalnog blagdanskog ručka - purice s mlincima. Iako svi imaju neku svoju recepturu kako pripremiti najukusniju puricu s mlincima, često se dogodi da meso ne ispadne dovoljno sočno ili mlinci premasni, a takve sitne nezgode u kuhinji lako mogu pokvariti blagdanski ugođaj. Iz tog razloga, naš vrhunski chef Tomislav Špiček podijelio je svoj recept za savršenu božićnu puricu.
Sastojci za šest osoba:
1 svježa purica od cca 3 kilograma
2 glavice luka
svinjska mast
sol
500 grama mlinaca
Puricu je potrebno dobro oprati, posušiti i posoliti sa vanjske i unutarnje strane. Potom je stavite na rešetku pećnice i sve zajedno na pleh za pečenje kako bi mast za vrijeme pečenja kapala u pleh. U lončiću zagrijte četiri velike žlice svinjske masti. Mast mora biti jako vruća, no pripazite da ne zagori te vrelu mast prelijte po purici. Ovaj korak je jako važan kako bi meso ostalo sočno, jer će vruća mast zatvoriti pore na koži purice tijekom pečenja pa iz nje neće iscuriti sokovi. Kako bi purica zadržala lijepi oblik, vežite purici noge kuhinjskom špagom. Luk očistite i prerežite na četvrtine i stavite u pleh za pečenje ispod purice pa sve podlijte s 0,5 L tople vode. Puricu pecite dva sata uz stalno podlijevanje masnoćom. Prvih 15 minuta puricu pecite na 240°C, a nakon toga smanjite temperaturu na 200°C. Nakon dva sata pečenja izvadite puricu iz pećnice, maknite kuharsku špagu i premažite je masnoćom od pečenja.
Priprema mlinaca
U lonac nalijte litru neposoljene vode. Potrgajte mlince na manje komade i stavite ih u posudu. Zalijte mlince proključalom vodom i pričekajte tri do četiri minute da omekšaju, a zatim ih procijedite. U tavicu zagrijte mast od pečenja i dodajte mlince, pazeći da se ne slijepe. Čim mlinci upiju masnoću maknite ih s vatre. Mlinci će vam najbolje ispasti ako ih pustite da se malo zapeku, ali treba pripaziti da se ne slijepe.
Sve sastojke za božićnu puricu za mlincima po receptu Tomislava Špičeka možete pronaći u trgovinama SPAR i INTERSPAR. Cijena purice po kilogramu iznosi 37,99 kuna, a najfiniji domaći mlinci su oni robne marke S-BUDGET koje proizvodi obitelj Gorički iz Jertovca. S-BUDGET mlinci nemaju dodane aditive i rade se ručno, a kako bi bili savršeno hrskavi, peku se točno određeno vrijeme. Domaće mlince iz Jertovca možete pronaći u svim trgovinama SPAR i INTERSPAR po cijeni od 7,99 kuna. Recept za najukusniju blagdansku puricu s mlincima potražite i na web stranici dobartek.spar.
Sadržaj je omogućio SPAR
Stevo Karapandza No. 1