analitičari o porukama iz vlade i s pantovčaka

Treba o krizi postići konsenzus, a ne voditi verbalni rat

kolinda,milanović
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/9
23.09.2015.
u 10:35


Morali su uključiti predsjednicu, a oni je nisu doživljavali, kaže Puhovski

I dok izbjeglička kriza ne jenjava, iz dana u dan sve su povišeniji i tonovi između dviju institucija vlasti – Vlade kao izvršne vlasti i predsjednice RH kao neposredno izabrane šefice države čiji najveći legitimitet proizlazi upravo iz te činjenice, s obzirom na to da su joj ovlasti skromne. U izvanrednoj situaciji suočavanja s desecima tisuća izbjeglica i migranata koji su na putu prema Njemačkoj i Skandinaviji prošli i kroz Hrvatsku, tijela vlasti zauzela su potpuno suprotna stajališta. I dok Vlada i premijer Milanović zagovaraju otvorene granice i propuštanje migranata do njihova odredišta, predsjednica, ali i oporbeni HDZ, zagovaraju strožu kontrolu granice, čak i uz pomoć vojske, te propuštanje samo onoliko ljudi o koliko Hrvatska može skrbiti. Vatru je dodatno podgrijao TV intervju predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u kojem je kritizirala i njemačku kancelarku Angelu Merkel rekavši da je povlačenjem ručne kočnice, jer je prvo migrante pozvala, a sada rekla da ih ne može sve primiti, izazvala kaos. Na to je Milanović odgovorio da je predsjednica nije samo optužila, nego čak i izvrijeđala.

Sadržajno u krivu

– Što, naravno, ne znači da se svakoga od nas ne može i kritizirati, ali za to treba imati za reći malo više od dvije nesuvisle rečenice. Smatram suprotno, Merkel koja je demokršćanka i koja nije moja politička opcija radi nešto što će biti povijesno vrednovano kao dobro i korisno – rekao je Milanović. Osim ironične situacije u kojoj je predsjednica zapravo točno ocijenila potez A. Merkel, s obzirom na to da je kancelarka uistinu prvo rekla da će Njemačka primiti migrante, a potom da može primiti samo izbjeglice, a ne i one koji dolaze samo zbog ekonomskih razloga, iako su obje pripadnice demokršćanske opcije, u Hrvatskoj se stvorila situacija iz koje u svijet odlaze sasvim suprotne poruke. Dio analitičara smatra da predsjednica stvara paralelnu vlast kroz svoja savjetodavna tijela pa šalje Andriju Hebranga da hoda po terenu, ali jednako tako dio analitičara to smatra glupošću i drži da je Vlada u ovoj krizi uopće nije "šljivila".

– Bilo je prostora da se predsjednicu pod navodnicima iskoristi i da ona odradi međunarodne i diplomatske aktivnosti u izbjegličkoj krizi, ali Vlada je nije doživljavala. Predsjednica je u tome načelno u pravu, da joj nije pružena ruka suradnje, ali sadržajno je u krivu kada je riječ o stavu prema izbjeglicama – rekao je analitičar Žarko Puhovski koji je predsjedničinu kritiku A. Merkel nazvao njenim najhrabrijim potezom, ali suštinski krivim. Puhovski smatra da je Milanović dobro odigrao kada je "bajpasirao" susjede i razgovarao s A. Merkel koja je pak, po njemu, stisnula Slovence i Mađare da propuste izbjeglice.

– Ne mislite valjda da su Slovenija i Mađarska poslušale Zorana Milanovića – dodao je Puhovski.

Politički analitičar Slaven Letica pak kaže kako je izbjeglička kriza tema koja mora biti državnička i lišena politikantstva. O njoj je potreban konsenzus i ujednačeni stavovi, a ne kritika i polemika.

"Lekcija" A. Merkel

– Riječ je o dva ovna na brvnu. Svatko radi po svom. Milanović napusti VNS, predsjednica imenuje Hebranga svojim povjerenikom, a sad nam je potreban povjerenik za Hebranga – rekao je Letica. Predsjedničinu kritiku A. Merkel nazvao je ne samo diplomatski neuobičajenom i netaktičnom, nego i štetnom za našu zemlju i vrlo pretencioznom.

– Šteta je što se K. Grabar-Kitarović tako izravno uključila u predizbornu kampanju na strani HDZ-a i Domoljubne koalicije jer njeno čitanje lekcije najvažnijoj europskoj političarki i dokazanoj prijateljici Hrvatske Angeli Merkel nije u službi dobrog državništva, nacionalnih interesa i dokazanog prijateljstva dviju zemalja – rekao je Letica te dodao da predsjednica "u migrantskoj krizi izigrava čeličnu damu". Teško je bilo očekivati da predsjednica i Vlada koje pripadaju različitim političkim opcijama o izbjeglicama i migrantima imaju slično mišljenje, ali vjerojatno nitko nije očekivao da će se na toj temi otvoriti pravi verbalni rat.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> U Bruxellesu izglasane izbjegličke kvote. Ostojić prvi napustio sastanak ministara

>> Vučić: Razumijem probleme Hrvatske, do sutra u ponoć Srbija neće primijeniti mjere

Komentara 113

Avatar Sandokan
Sandokan
10:44 23.09.2015.

Kako komunicirati sa bahatim prostakom?

NJ
njoj
10:51 23.09.2015.

Kako razgovarati s nekim koji kasni na sastanak i onda se žali što ne sjedi na čelu stola. Bahatosti premijera nema kraja!

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
10:43 23.09.2015.

treba HR Narod preuzet to u svoje ruke jer ovi nepismeni Jugosloveni nam prave ogromnu stetu koju ce nakraju platit sami oni vesestruko...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije