značajna razmjena

Trenutak za povijest: Jedan Izraelac za 1027 Palestinaca!

'Gilad Shalit speaks to his family on the telephone in this handout released by the Israeli Defense Forces (IDF) October 18, 2011. Israeli soldier Shalit returned home to a national outpouring of joy
Foto: 'HO'
1/4
18.10.2011.
u 20:00

18. listopada ostat će upamćen kao jedan od rijetkih dana kada su dvije zaraćene strane, Palestinci i Izraelci, bili nakratko ujedinjeni u slavlju.

Bio je to dan kada su oduševljeno slavili i Palestinci i Izraelci! Utorak, 18. listopada 2011., svakako će ući u povijest. Zaraćene strane u slavlju je ujedinila vjerojatno najveća i najneobičnija zamjena zarobljenika u povijesti. Izraelci su, naime, u zamjenu za svog zarobljenog vojnika Gilada Shalita, koji je u zatočeništvu Hamasa proveo pet godina, oslobodili 1027 zatočenih Palestinaca, od kojih su neki zbog terorizma bili osuđeni na doživotnu robiju i u izraelskim zatvorima proveli više od 30 godina.

Oduvijek znao da će doma

O kakvom je događaju riječ, najbolje svjedoči to da su oslobađanje vojnika Shalita iz minutu u minutu, od ponedjeljka na utorak do kasnih popodnevnih sati, pratili ne samo izraelski nego i vodeći svjetski mediji. Pratio se svaki korak od 2.31 sati u utorak, kada je prva skupina palestinskih zarobljenika u velikom bijelom autobusu napustila zatvor Keziot. Već u ranu zoru počelo je okupljanje tisuća Palestinaca na jednoj i Izraelaca na drugoj strani. Oni su željno iščekivali spektakularnu razmjenu. Sestra i djed mladog vojnika Shalita (25), koji je prije pet godina pao u ruke Hamasovih diverzanata, krenuli su u 6.14 sati prema Tel Novu, gradiću udaljenom 35 km od Tel Aviva), gdje se skupilo stotine novinara koji su očekivali dolazak izraelskog vojnika. Njegova majka Aviva i otac Noam napustili su svoje seoce Mitzpe Hila u 7.01 sati i zaputili se u Tel Nov. Na ovaj put spremali su se više od pet godina. Nadali su se da će za nekoliko sati zagrliti svoga sina i odvesti ga doma, gdje cijelo selo pripremalo veliku feštu.

U 8.14 sati oduševljenje u Izraelu: priopćeno je da Shalit nije više u rukama Hamasa te da će za sat i pol preko Egipta ući u Izrael.

– Hoćemo novog Gilada Shalita! – zaorilo se u tim trenucima iz grla okupljenih Palestinaca u Gazi. Gilad je tada dobio mobitel i nakon točno 1940 dana zatočeništva javio se svojoj majci Avivi.

– Gilad Shalit predan je egipatskoj strani, ali će Izraelcima biti predan tek kada stignu svi oslobođeni palestinski zatvorenici, njih 477 – izjavio je Hamasov predstavnik u Gazi. Još 550 vojnika bit će razmijenjeno za Shalita u iduća dva mjeseca.

I dok su prvi palestinski zatvorenici prelazili granicu i ulazili u Gazu, uz oduševljenje okupljenih, u Tel Nov se u 10.02 sati Shalitovim roditeljima pridružio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

I napokon, u 10.25 sati egipatska televizija pokazala je prve snimke oslobađanja vojnika Shalita. Ispijena blijedog lica bio je u Rafahu pred predajom izraelskoj vojsci. Kada je te slike preko velikog videozida vidjelo okupljeno mnoštvo Izraelaca u Tel Novu, oduševljenju nije bilo kraja.

Shalih je u tom trenutku davao svoj prvi intervju. Na pitanje novinarke egipatske državne televizije Shahire Amin odgovorio je:

"Nadam se miru između Izraelaca i Palestinaca"

– Za puštanje na slobodu doznao sam prije tjedan dana. Oduvijek sam znao da ću otići doma – kazao je Gilad, kojega su vojnici Hamasa zarobili kada je imao 20 godina. Militanti su ga oteli tako što su prokopali tunel u Izraelu iz pojasa Gaze i iznenadili njegovu tenkovsku posadu.

Gilad Shalit je u prvom razgovoru s novinarkom na slobodi kazao da bi bio presretan kada bi i preostali palestinski zarobljenici iz izraelskih zatvora bili pušteni da se vrate svojim obiteljima.

– Naravno da mi je najviše nedostajala obitelj, a jedva čekam da vidim i prijatelje. Nadam se da će ovo dovesti do mira između Palestinaca i Izraelaca te da će ova razmjena biti podrška za bolju suradnju obje strane – kazao je Shalit. Egipatska reporterka Amin upitala je je li ga boravak u zarobljeništvu ojačao.

– Iskustvo u zatvoru bilo je vrlo formativno. Nadam se miru između Izraelaca i Palestinaca. Želim objema stranama ponuditi svoju pomoć – kazao je umorni, sad već bivši zarobljenik Gilad.

I napokon, u 13.12 sati majka Aviva i otac Noam, nakon predugih 1940 dana, zagrlili su svoga sina.

– Vratio sam vam vašega sina – kazao je roditeljima premijer Netanyahu.

Herojska dobrodošlica

Cijeli Izrael u utorak je slavio. Shalit je u zemlji postao "svačiji sin" i ankete su pokazale da se velika većina slaže s načinom razmjene tisuću za jednoga iako je većina zatvorenih Palestinaca osuđena za smrtonosne napade. Izraelski Vrhovni sud kasno u ponedjeljak odbio je sve peticije koje su pokušale zaustaviti razmjenu zarobljenika.

I Palestinci slave pobjedu Hamasa, a puštene zatvorenike očekuje "herojska dobrodošlica". Palestina smatra da su njihova zarobljena braća ratni heroji u borbi za državnost. Ispred kuće svakog oslobođenog Palestinca postavljen je po jedan šator, a na velikom polju postavljeno je tisuće plastičnih stolaca i pozornica s golemim muralom koji opisuje zarobljavanje vojnika Shalita.

Komentara 604

IC
ice12
23:02 18.10.2011.

Pustili miseve.., opet ce oni u kanalizaciju

OB
-obrisani-
23:44 18.10.2011.

...ima nešto u ustima...

IC
ice12
22:26 18.10.2011.

zivio izrael!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije