ZAVRŠILI U PRITVORU

Trojac osumnjičen za krađu 13 automobila: 'Operirali' su po Zagrebu, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji

Krađa automobila
Luka Stanzl/PIXSELL
22.09.2023.
u 14:59

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika

USKOK je pokrenuo istragu protiv tri osobe zhbog sumnje da su u periodu od četiri godine krali automobile na području Zagreba te Karlovačke i Zagrebačke županije. Sumnja se da su okrivljenici ukrali ukupni 13 automobila.

- USKOK je, na temelju kaznene prijave PU karlovačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv trojice hrvatskih državljana (1965., 1993., 1990.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela krađe u sastavu zločinačkog udruženja. Osnovano se sumnja da su se okrivljenici, u razdoblju od veljače 2019. do 21. rujna 2023. na području Zagreba te Karlovačke i Zagrebačke županije, povezali u zajedničko djelovanje odredivši kao cilj stjecanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe otuđivanjem većeg broja osobnih vozila velike vrijednosti i njihovim rastavljanjem kako bi došli do dijelova potrebnih za popravljanje istovrsnih oštećenih vozila koja su potom prodavali kao i preostale dijelove s otuđenih vozila.

VEZANI ČLANCI

U sklopu tog plana, okrivljenici su obilazili javne parkirališne prostore i pronalazili osobna vozila pogodna za otuđenje. Nakon što bi pronašli takvo vozilo, II. i III. okr. su dovozili I. okr. na lokaciju te pazili na mogući nailazak policijskih službenika ili prolaznika, dok je I. okr. prikladnim predmetom nasilno otvarao vozilo te u njega stavljao posebno prilagođenu centralnu jedinicu – procesor. Potom se I. okr. s takvim vozilom udaljavao na unaprijed dogovorenu lokaciju, dok su se II. i III. okr. kretali kao prethodnica ispred otuđenog vozila.

Zatim bi rastavljali ukradena vozila i njihove dijelove ugrađivali na oštećena vozila, koja su I. i III. okr., sukladno zajedničkom dogovoru, kao oštećena unosili u Hrvatsku, a nakon popravka su ih prodavali, kao i preostale dijelove s otuđenih vozila.

Na taj način okrivljenici su otuđili najmanje trinaest osobnih vozila ukupne vrijednosti od 160.847,77 eura.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika - stoji u priopćenju.

VIDEO Sreća u nesreći ili nesreća u sreći? Policajci ulovili kradljivca automobila pa ih napale - ose

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije