Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSPRESNI POSTUPAK

Trojica priznala da su varali na uvozu opreme za oslikavanje ikona: Uvjetno su osuđeni

Presuda
Foto: Flickr
1/2
07.10.2023.
u 12:05

Utvrđeno je da je tvrtka kupila strojeve iz Kine za manju cijenu od stvarne, a taj posao obavljen je preko druge tvrtke koja je osnovana kako bi se kontrolirao pritok sredstva iz EU

Istraga je otvorena u srpnju, a prve presude su već pale jer su okrivljenici koji su se teretili za subvencijsku prevaru i pranje novca u Rumunjskoj, priznali krivnju te su se nagodili s Uredom europskog javnog tužitelja (EPPO). Riječ je bila o slučaju u kojem je EPPO istraživao tvrtku specijaliziranu  za oslikavanje ikona za restorane i ugostiteljske objekte. Spomenuta tvrtka je iz fondova EU dobila sredstva za projekt kupnje opreme za oslikavanje ikona, a ta je oprema uključivala industrijske pisače i strojeve za kiparstvo i graviranje. Utvrđeno je da je tvrtka kupila strojeve iz Kine za manju cijenu od stvarne, a taj posao obavljen je preko druge tvrtke koja je osnovana kako bi se kontrolirao pritok sredstva iz EU.

EPPO je tvrdio da je ta druga tvrtka osnovana  kako bi se uvezla i preprodavala roba iz Kine, te da je nakon uvoza robe iz Kine, tvrtka tu robu potom preprodala po 10 puta većoj cijeni. Da bi se posao prikrio, lažirale su bankarske transakcije, a okrivljenici su se teretili da su nakon uplate novaca iz EU fondova, onda taj novac podizali s bankomata. Tako su podigli najmanje 80.000 eura. Nadalje, spomenutu tvrtku se teretilo da je lažirala dokumentaciju koju je prezentirala rumunjskoj Agenciji za financiranje ruralnih ulaganja (AFIR). Kada su okrivljenici uhićeni u srpnju, bila su im zaplijenjene i četiri nekretnine, vrijedne ukupno 200.000 eura. Radilo se od dva stana i  dva zemljišta.

VEZANI ČLANCI:

Nekoliko  mjeseci kasnije na sudu u Bukureštu trojica okrivljenika su priznali krivnju te su se nagodili s EPPO-om, a mogu biti sankcionirane i tvrtke koje su se teretile za sudjelovanje u  subvencijskoj prevari i pranju novca. Mozak cijele operacije  uvjetno je osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Jedan njegov kompanjon uvjetno je osuđen na dvije godine i dva mjeseca zatvora uz rok kušnje od dvije i pol godine. Drugi kompanjon mu je uvjetno osuđen na dvije godine zatvora uz rok kušnje od dvije i pol godine. Njih su se trojica teretili da su vodili tvrtke koje su sudjelovale u subvencijskoj prevari, a ako sud i tvrtke oglasi krivima, može im biti oduzeta imovina te biti izrečena novčana kazna od oko 400.000 eura.

VIDEO Napad na Izrael

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije