PREDSJEDNIČKI IZBORI

Trump optužio britanske laburiste za ilegalno miješanje u američke izbore

Republican presidential nominee and former U.S. President Donald Trump campaigns in Latrobe
Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS
1/6
23.10.2024.
u 09:35

Kao dokaz miješanja britanskih laburista u američke izbore, Trumpov izborni stožer navodi medijska izvješća o tome da su dužnosnici Laburističke stranke proteklih mjeseci putovali u SAD kako bi ponudili savjete kampanji Kamale Harris

Republikanski kandidat na predsjedničkim izborima u SAD-u Donald Trump podnio je prijavu protiv vladajuće britanske Laburističke stranke, optuživši ih za “nezakonito strano miješanje i doprinos kampanji” demokratske kandidatkinje za predsjednicu, aktualne potpredsjednice Amerike Kamale Harris.

Potez je neobičan s obzirom na to da je Trumpova kampanja prije osvajanja prvog mandata u Bijeloj kući 2016. bila pod istragom zbog sumnji u nezakonito strano miješanje Rusije, a sada Trump tvrdi da se nezakonito strano miješanje događa od vladajuće stranke zemlje koja je vjerojatno najbliži američki saveznik u svijetu. 

U prijavi se aludira na doba američke revolucije krajem 18. stoljeća: “Kad su predstavnici britanske vlade prošli put pokušavali ići od vrata do vrata po Americi, to nije dobro završilo za njih”, pišu Trumpovi odvjetnici u prijavi koja je podnesena pred Federalnom izbornom komisijom, javlja jutros Financial Times.

Kao dokaz miješanja britanskih laburista u američke izbore, Trumpov izborni stožer navodi medijska izvješća o tome da su dužnosnici Laburističke stranke proteklih mjeseci putovali u SAD kako bi ponudili savjete kampanji Kamale Harris. Među njima su bili i Morgan McSweeney, šef kabineta britanskog premijera Kiera Starmera, zatim Matthew Doyle, šef komunikacija u uredu premijera, te McSweeneyeva savjetnica za strateška pitanja Deborah Mattinson. 

Kao dokaz u prijavi nudi se i objava Sofie Patel, šefice operacija u Laburističkoj stranci, na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn, gdje je napisala (i u međuvremenu obrisala tu objavu) da čak stotinjak sadašnjih i bivših stranačkih dužnosnika Laburističke stranke putuje u SAD s ciljem da pomogne u kampanji potpredsjednice Harris. 

Trumpovi odvjetnici tvrde da takva pomoć stranih aktera predstavlja kršenje američkih zakona o financiranju kampanja. Britanski premijer Starmer komentirao je novinarima, tijekom putovanja na summit članica Commonwealtha u Samoi, da su članovi Laburističke stranke putovali na takve angažmane u SAD-u praktički u svakom izbornom ciklusu te da ti ljudi to rade u svoje slobodno vrijeme, kao volonteri. 

FOTO Pokušaj atentata na Donalda Trumpa

Republican presidential nominee and former U.S. President Donald Trump campaigns in Latrobe
1/16

Komentara 3

NC
NC
10:29 23.10.2024.

Bravo Trump, MAGA 2024!!

ZS
ZNA SE
10:26 23.10.2024.

Britanski laburisti su samo ogranak socijalističke internacijunale koja se miješa u američke izbore u korist radikalne ljevice.

Avatar Prosenjak
Prosenjak
10:10 23.10.2024.

Samo stotinjak ih se prebacilo slučajno i to kao volonteri. I to nije strano miješanje. Strano miješanje je vilo kad je Prigožin između dinsranja i pečenja u pauzi namjestio izbore u SAD iz Sankt Peterburga gdje je radio kao kuhar, bez da je nogom stupio na američko tlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije