Cijelo stoljeće poslije početka rada prve tvornice šampanjca
u ovom gradu, u Čakovec se vraća proizvodnja pjenušavih vina.
Da stvar bude zanimljivija, odvijat će se u suterenu Staroga grada, u
prostorima koji su i grofovima Zrinski služili kao pivnica i vinski
podrum.
Prvi projekt
Bit će to prvi projekt revitalizacije Staroga grada, koji se ostvaruje
kroz javno-privatno partnerstvo Muzeja Međimurja i poduzetnika Mladena
Letine. On je bio najpovoljniji ponuđač na natječaju za najam prostora
od 170 četvornih metara namijenjenog vinoteci i kušaonici
vina.
– Poklopila se njegova namjera da u Starome gradu uredi
prostor za završnu fazu dobivanja pjenušavih vina
s povijesnom tradicijom njihove proizvodnje nekoć davno u Čakovcu
– kaže mr. Vladimir Kalšan, ravnatelj muzeja, koji
je uz Dijanu Marciuš-Posavec, predsjednicu Upravnog vijeća,
potpisao ugovor s Mladenom Letinom.
Fermentacija uživo
U suterenu palače Staroga grada pjenušac će se proizvoditi
na klasični način, pa će postupak njegove fermentacije u bocama uživo
moći vidjeti posjetitelji tog muzejskog prostora. Ujedno će im biti
omogućeno kušanje različitih vrsta pjenušavih
vina, koja će se tu proizvoditi. Mladen Letina izrađuje i opremu za
francuske proizvođače šampanjca, pa će ona biti
korištena i u čakovečkom Starom gradu.
Upravo je u pokrajini Champagne, odakle su najkvalitetniji
šampanjci, stjecao iskustva u proizvodnji ove vrste vina,
koja u nas još nije dovoljno prihvaćena, pa će se u
kušaonici ujedno stjecati kultura njegovog pijenja. Grožđe i
vino za čakovečku proizvodnju pjenušaca uzgajat će se u
međimurskom vinogorju, kako je to bilo i za potrebe prve Međimurske
tvornice šampanjca. Tada su oplemenjena pjenušava
vina iz Čakovca bila plasirana na tržišta Austro-Ugarske
monarhije i širom Europe.
Sirovinska baza bila je iste kvalitete kao i za čuvena mađarska
tokajska vina, jer su se koristile iste sorte. Ulaganje u finalizaciju
dobivanja pjenušca u Starom gradu, te uređenje i opremanje
kušaonice, teži oko milijun kuna. Radovi bi trebali
završiti za 6 mjeseci, a prvi pjenušci mogli bi
se kušati već iduće jeseni.
MUZEJ Zanimljiv projekt za revitalizaciju Staroga grada