PROMO

U godinu dana 3750 volontera Šumoboraca posadilo više od 75,000 sadnica

Foto: Promo
1/4
PR
Autor
PR članak
29.12.2022.
u 12:00

Šumoborci kroz sadnju stabala i edukacije uče o klimatskim promjenama i pomažu u obnovi šuma

CO2MPENSATING BY PLANTING prvi je hrvatski i regionalni projekt za nadoknadu proizvedenih emisija CO2 sadnjom stabala. Kroz njegov edukativni program, simbolično nazvan Šumoborci, organizirane su edukacije u osnovnim i srednjim školama na temu učinaka klimatskih promjena, važnosti šuma i zaštite prirode. Volonteri Šumoborci sudjeluju i u akcijama pošumljavanja kojima pomažu u obnovi šuma širom Hrvatske. Organizatori projekta CO2MPENSATING BY PLANTING su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i agencija HEARTH koji su projekt pokrenuli prije malo više od godinu dana. Projekt je već do sada uključio tisuće volontera koji su posadili desetke tisuća novih sadnica, a povodom završetka prve godine projekta, o aktivnostima koje su provedene, ali i koje se planiraju u budućnosti govorili su predstavnici organizatora.

„Izrazito smo zadovoljni svime do sada ostvarenim. Nakon malo više od godine dana koliko traje ovaj projekt uspjeli smo u njega uključiti već 20-ak partnerskih kompanija i institucija koje sadnjom stabala nadoknađuju svoje emisije CO2. Do sada smo, uz veliku pomoć Hrvatskih šuma i naših izviđača, organizirali čak 42 akcije pošumljavanja na 10 lokacija u ukupno 7 gradova i općina. U akcijama pošumljavanja do sada je sudjelovalo čak 3,750 volontera Šumoboraca koji su posadili više od 75,000 novih stabala.

Foto: Arena Hospitality Group

Ono što nam je posebno drago je što su projekt prepoznale već brojne kompanije koje se rado uključuju sa svojim zaposlenicima, a broj škola koje žele sudjelovati u projektu svakim je danom sve veći. Osim što se posadi veliki broj sadnica, akcije pošumljavanja idealno su mjesto na kojemu volonteri od stručnjaka Hrvatskih šuma mogu puno toga naučiti upravo o održavanju, zaštiti i obnovi šuma. Boravak na svježem zraku i osjećaj da vlastitim rukama možeš učiniti nešto dobro za prirodu i okoliš očito su inspiracija sve većem broju ljudi, pogotovo mladih, što je sjajno.“ – ispričao nam je Dan Špicer, glavni koordinator projekta CO2MPENSATING BY PLANTING ispred Saveza izviđača Hrvatske.

Uz akcije sadnje, organizatorima su iznimno bitne i edukativne aktivnosti koje, zajedno s partnerima, organiziraju u osnovnim i srednjim školama kroz edukativni program Šumoborci. Kako bi ono što nauče u teoriji mogli primijeniti i u praksi, učenici se nakon održanih edukacija uključuju u same akcije sadnje.

Izviđači, zajedno sa stručnjacima iz udruge Tatavaka, za srednje škole organiziraju radionice Klimatski kolaž. Kroz te radionice učenici, primjenjujući već stečeno znanje, uče o učincima klimatskih promjena, ali promišljaju i o tome što sami možemo napraviti kako bismo smanjili vlastito negativno djelovanje po klimu i okoliš. Sa stručnjacima Hrvatskih šuma i Ravnateljstva civilne zaštite izviđači provode i edukacije po osnovnim školama. Do sada su u edukacije kroz program Šumoborci uključili 24 škole te proveli čak 51 radionicu u kojima je sudjelovalo 1725 učenika osnovnih i srednjih škola. U provedbi su pomogle i međunarodne institucije poput Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj i Američke ambasade.

Kako bez Hrvatskih šuma ne bi bilo ni čitavog projekta, o nastanku projekta, ulozi Hrvatskih šuma i njihovih djelatnika i stručnjaka ispričao je predsjednik Uprave tvrtke Hrvatske šume d.o.o. Nediljko Dujić:

„Uspješna suradnja Hrvatskih šuma d.o.o. i Saveza izviđača Hrvatske započela je 2017. godine akcijom pošumljavanja požarom uništenih sastojina u Dalmaciji, koja je široj javnosti poznata pod nazivom “Boranka”. Suradnju smo nastavili kroz ekološki projekt CO2MPENSATING BY PLANTING, prvi takav projekt u Hrvatskoj kojem je cilj, sadnjom stabala, nadoknaditi emisiju CO2. Ovu akciju započeli smo prošle godine, a zajedničkim snagama nastavljamo ju provoditi i dalje. Želim naglasiti dvije stvari koje su najznačajniji plod spomenute suradnje. U prvom redu to je činjenica da u akciji sudjeluju brojni volonteri koji nesebično odvajaju svoje slobodno vrijeme, kao i učenici koji nam se uvijek rado vraćaju te drugo, oni ne dolaze samo kao pomoć u pošumljavanju nego za njih, u konkretnoj situaciji na terenu, naši djelatnici provode edukacije. Cilj edukacija je pobuditi kod učenika zanimanje za problematiku zaštite šumama i bolestima koje se u njima javljaju, ali i za konkretnu funkciju šuma te sve dobro što nam od šume dolazi. Na taj način kod mladih se potiče razvoj svijesti o vrijednosti šuma te važnosti pošumljavanja kojem su i sami doprinijeli

Foto: Arena Hospitality Group

Također, treba istaknuti činjenicu da uslijed klimatskih promjena kojima svjedočimo dolazi do značajnog oboljenja sastojina te njihovog sušenja. Takva stabla, nažalost, više nemaju sposobnost prirodnog oporavka i pomlađivanja, stoga je od presudne važnosti na tim prostorima intervenirati pošumljavanjem. Ovdje želim spomenuti nekoliko lokaliteta na kojima su volonteri i učenici, zajedno s našim djelatnicima, odradili odličan posao pošumljavanja. To su Draganić, u kojem je osušena sastojina zamijenjena autohtonim hrastom lužnjak te općina Barilović gdje je također vraćen otporni autohtoni hrast. Akcija je provedena i na lokacijama Marča, Kloštar Ivanić, Ivanić Grad te na otoku Čiovu.

Prema ciljevima Europske komisije i smjernicama sa Svjetske konferencije o klimi, pošumljavanje provodimo isključivo autohtonim vrstama, koje su zasigurno otpornije kako na bolesti, tako i na klimatske promjene koje su neminovne. Veseli nas činjenica da svakom akcijom imamo sve više volontera koji su svjesni važnosti zaštite šuma i svoje uloge u procesu pošumljavanja, na čemu im od srca zahvaljujem te pozivam i druge da nam se pridruže i ostave svoj pozitivan trag u prirodi.“ – izjavio je gospodin Dujić.

Agencija HEARTH thinking&doing jedan je od suorganizatora projekta CO2MPENSATING BY PLANTING. Prva je hrvatska, ali i regionalna agencija koja se bavi isključivo provedbom neprofitnih kampanja s područja društveno odgovornog poslovanja koje će prvenstveno biti na korist okoliša i zajednice.

„Danas je sadnja postala trend i možemo primijetiti da se o pošumljavanju priča na svakom koraku. A kada nešto postane trend, onda se svi žele ukrcati na taj vlak pa se tu onda zna svašta pojaviti. Naša priča je malo drugačija. Jedini u Hrvatskoj, a i šire, nudimo lokalnu sadnju kojom kompanije i pojedinci mogu kompenzirati svoj ugljični otisak, kroz projekt CO2MPENSATING BY PLANTING. Ono na što smo u HEARTH-u ponosni i što daje kredibilitet cijeloj priči je činjenica da se ovaj projekt odvija u suradnji s Hrvatskim šumama, koje o posađenim sadnicama brinu još godinama nakon sadnje i osiguravaju njihov rast. A druga stvar je da ne sadimo bilo gdje, nego na područjima koja su uništena djelovanjem klimatskih promjena pa već samom sadnjom anuliramo dio negativnih posljedica globalnog zatopljenja. Ono u što svaki naš partner može biti siguran je to da će stablo posađeno danas, nastaviti 'raditi' svoj posao i upijati CO2 iz zraka još dugo nakon što on ode u mirovinu.“ – kazao je Igor Mladinović, direktor agencije HEARTH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?