ISTRAGA EPPO-a

U Grčkoj 11 osoba pritvoreno zbog porezne prevare teške 30 milijuna eura

U Grčkoj 11 osoba pritvoreno zbog porezne prevare teške 30 milijuna eura
EPPO
13.09.2024.
u 10:36

Preko sistema tzv. nestajućih trgovaca prodavala se mala elektronična roba, a u toj shemi, osmišljenoj isključivo za izbjegavanje plaćanja PDV-a sudjelovalo je kako se sumnja, najmanje 430 tvrtki iz različitih sektora

Zbog sumnje da su bili dio zločinačke organizacije koja je odgovorna za poreznu prevaru od 30 milijuna eura i pranje novca, u Grčkoj je po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) pritvoreno 11 osoba, od 21 koliko ih je bilo uhićeno. Osumnjičenicima su pretraženi stanovi, kuće, automobili, poslovni prostori.... a u tim pretragama zaplijenjeno je 10 luksuznih satova, velik broj mobitela, pištolj, oko 130.000 eura, velik broj dokumenata, datoteka koje su bile pohranjene u cloudu te koje su odmah pregledali informatički stručnjaci.

Istraga protiv spomenute zločinačke organizacije je pokrenuta nakon što je grčka financijska policija otkrila da su osumnjičenici kreirali sustav web kompanija u Grčkoj i drugdje po EU, poput Cipara i Slovačke, a cilj tih tvrtki je da se poslovanjem preko njih izbjegne plaćanje poreza. Preko sistema tzv. nestajućih trgovaca prodavala se mala elektronična roba, a u toj shemi, osmišljenoj isključivo za izbjegavanje plaćanja PDV-a sudjelovalo je kako se sumnja, najmanje 430 tvrtki iz različitih sektora. Tijekom ove istrage, otkrivena je još jedna moguća višemilijunska prevara s PDV-om, a sumnja se i na pranje novca, pa se to dalje istražuju. Osim u Grčkoj, istraga se provodi i u Češkoj i Slovačkoj, za sada je istragom obuhvaćena 21 osoba, 11 ih je pritvoreno, ostalima su izrečene mjere opreza.

GALERIJA Pogledajte trening Sjevernokorejaca: Stotine bez majica skaču preko prepreka, a pušku zgrabio i Kim Jong-un
U Grčkoj 11 osoba pritvoreno zbog porezne prevare teške 30 milijuna eura
1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije