Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porazna statistika

U javnom sektoru želi raditi 44% zaposlenika

Prazna učionica
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
02.07.2024.
u 19:41

Plaća je najbitniji faktor, a 80% promijenilo bi posao ako se ukaže prilika, pokazalo je istraživanje Mastercarda i Ipsosa

Kad bi imali priliku birati, čak 44% zaposlenika u Hrvatskoj najradije bi radilo u javnom sektoru, s time da je to češći izbor žena nego muškaraca. U privatnom sektoru bi radilo 29% ispitanih, dok je za njih 27% jednako primamljivo raditi u oba sektora, pokazalo je istraživanje koje je agencija Ipsos provela u svibnju i lipnju ove godine za Mastercard u povodu lansiranja četvrte sezone projekta Uplift u suradnji s Algebrom, posvećenog razvoju mikro, malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj.

Cilj istraživanja je pružiti uvide u zadovoljstvo i preferencije zaposlenika, pomažući tvrtkama stvoriti bolje radne uvjete te privući i zadržati talente usred značajnih izazova vezanih uz radnu snagu. A ona je, čini se, puno zadovoljnija uvjetima u javnom sektoru zbog slobodnih vikenda, sigurnosti zaposlenja, broja dana godišnjeg odmora, dok su zaposlenici u privatnom sektoru zadovoljniji mogućnošću napredovanja, dobrim međuljudskim odnosima, mogućnošću rada od kuće i kliznim radnim vremenom.

Među onima koji rade u javnom sektoru najnezadovoljniji plaćama su u tvrtkama u vlasništvu grada ili županija, a najzadovoljniji u policiji, vojsci i vatrogastvu. U privatnom sektoru plaćama su najzadovoljniji u građevini i ugostiteljstvu, a najnezadovoljniji u ostalim uslužnim djelatnostima, tvrdi se u istraživanju. Ipak, većina zaposlenih, 80% njih, otvorena je prema promjeni posla, ali samo ako im se ukaže prilika, bez proaktivnog traženja.

Najbitniji kriterij zadovoljstva poslom je plaća (kod 97% ispitanih), dok su na drugom mjestu međuljudski odnosi (96%), a potom odnos s nadređenim (95%) te balans između privatnog i poslovnog života (94%). Među segmentima kojima su ispitanici najmanje zadovoljni na svom trenutačnom poslu još su mogućnost napredovanja (39%), mogućnost dodatne edukacije i usavršavanja (43%) te zadovoljstvo plaćama (45%). Natječaj Uplifta za dodjelu stipendija namijenjenih poduzetnicima iz turizma, ugostiteljstva, uslužnih djelatnosti i OPG-ova otvoren je do 1. listopada, a ukupno su osigurane 32 stipendije. 

VEZANI ČLANCI:

FOTO Najkraća rijeka na svijetu od izvora do ušća je u Hrvatskoj: Pogođate li o kojoj se radi?

Prazna učionica
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije