Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO FLUKTUIRAJU UMIROVLJENICI

U jednu državu odlazi najviše mirovina iz Njemačke: Nije riječ ni o Hrvatskoj ni o susjednim zemljama

Umirovljenici
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
19.06.2024.
u 09:57

Sve je više mirovina koje Hrvatska isplaćuje u inozemstvo, a većina hrvatskih mirovina odlazi u Bosnu i Hercegovinu i ostale nekadašnje jugoslavenske republike

Prema podacima kojima raspolaže državni mirovinski sustav, u Hrvatsku pristiže oko 191 tisuća mirovina iz inozemstva. Najviše ih je iz Njemačke, oko 84 tisuća, a zatim slijede mirovine iz Bosne i Hercegovine (37,5 tisuća), Slovenije oko 30-tak tisuća, Austrije oko 15 tisuća, Srbije 12,5 tisuća te Crne Gore nešto više od jedne tisuće. Godine 2022. njemački su umirovljenici u prosjeku dobivali oko 425 eura mjesečne mirovine.

Sve je više mirovina koje i Hrvatska isplaćuje u inozemstvo. U svibnju ih je bilo 186 tisuća, a prosječni iznos mirovine zarađene u Hrvatskoj bio je 158 eura. Većina hrvatskih mirovina odlazi u Bosnu i Hercegovinu i ostale nekadašnje jugoslavenske republike.
Inozemni umirovljenici koji žive u Hrvatskoj također su uključeni u državni program novčane pomoći. Ovoga tjedna 50 do 160 eura novčane pomoći, ovisno o visini mirovine, dobila je 81 tisuća umirovljenika.

Čak 17 tisuća građana  s inozemnom mirovinom dobilo je maksimalnih 160 eura pomoći jer su im ukupna mirovinska primanja manja od 320 eura. Prosječna je starosna mirovina u Hrvatskoj 501 euro, a kada se iz podataka izdvoje ljudi kojima se šalju mirovine u inozemstvo, tada se hrvatski prosjek povećava na 571 euro.  

S druge strane, oko sedam posto onih koji su mirovinu zaradili u Njemačkoj odlučuje svoje umirovljeničke dane provoditi izvan države. Iako se možda očekivalo da će podaci pokazati da one odlaze u zemlje bivše Jugoslavije, stvarnost je zapravo drukčija. Najveći broj njemačkih mirovina od inozemstva zapravo se isplaćuje u Austriju – njih skoro 30.000 od ukupno 80.500 u 2022. Kako prenosi Fenix Magazin, nakon nje slijedi Švicarska s oko 27.600 isplata mirovina godišnje, dok je na trećem mjestu Španjolska s oko 23.300 njemačkih mirovina.

POVEZANI ČLANCI:

 

Dapače, Hrvatska nije ni na popisu prvih 10, kao ni ostale države u susjedstvu. Iako nisu pri vrhu ljestvice, Bugarska i Rumunjska posljednjih godina postale su sve popularnije za njemačke umirovljenike, a s obzirom na razliku u životnom standardu, čini se da je tako s dobrim razlogom. Naime, njemački umirovljenik sa svojom prosječnom mirovinom od 1550 eura spada među bogatiji sloj u Bugarskoj, u kojoj građani prosječno godišnje zarađuju 12.923 eura. 

Uz to, značajniji priljev njemačkih umirovljenika ima i Francuska i Nizozemska, dok su izvan EU popularne države poput Tajlanda i Kanade. Problem na koji umirovljenici vani mogu naići jest porez na mirovine koje se oporezuju dvaput. Grčka je za to, primjerice, vrlo povoljna jer tamo porez na mirovine iznosi tek 7 posto.

>> VIDEO Ovako izgleda novi vrtić u Ivanjoj Reki: Stajao je 4,4 milijuna eura

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije