Udar na standard

U Karlovcu kubik gotovo 4 kn, u Ozlju naknada veća čak 92 posto

'24.03.2011. karlovac - Radnici Vodovoda i kanalizacije pustali vodu u Radicevoj ulici. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
19.04.2011.
u 10:23

Komunalne tvrtke koje u računima za vodu nisu imale i fiksni, odnosno paušalni dio, morale su ga uvesti

Svi stanovnici županije plaćat će ili već plaćaju povećane račune za potrošenu pitku vodu. Komunalna je poduzeća ovaj put na usklađenje cijena, odnosno poskupljenje, natjerao Zakon o vodama.

Prvi poskupio Slunj

Po njemu su sve cijene morale biti usklađene do početka travnja. Slunj je prvi uveo veću naplatu; od početka godine građanima naplaćuju fiksni dio računa koji za domaćinstva iznosi 10 kuna, a za tvrtke 15 kuna. Cijena kubika neće se mijenjati.

– Cijenu vode nismo mijenjali. Povećana je od 1. travnja naknada koja se odnosi na održavanje vodoopskrbnog sustava i koja će sada iznositi 14,24 kune, umjesto dosadašnjih 7,58 kuna. Novost je i naplata odvodnje i pročišćavanje voda. Za domaćinstvo to iznosi fiksne četiri, a za gospodarstvo osam kuna – rekao je Zlatko Gojmerac, direktor Komunalnog Ozalj.

U Ogulinu je Grad potvrdio novu cijenu u ožujku. Računi će biti veći zbog uvođenja fiksnog paušala - za stanovnike Ogulina, Tounja i Josipdola on će iznositi 21 kunu, a za gospodarstvenike 58,65 kuna. Cijena vode ostaje ista. U Dugoj Resi su Grad i Komunalno poduzeće izračunali da će, ukoliko žele poslovati po Zakonu o vodama, morati podići cijenu paušala i vode.

– Riječ je o poskupljenju od 12,38 posto za vodu jer će kubik umjesto sadašnjih 5,29 stajati 5,90 kn. Veći će biti i iznos paušala, i to 85 posto, pa će se plaćati 18,56 umjesto 10 kuna. Taj smo prijedlog cijene poslali Vijeću za vode, koje poskupljenje potvrđuje ili mijenja, a poštivat ćemo njihovu odluku, i to u vremenu naplate, od travnja ili svibnja – kazao je Ivan Baršić, gradonačelnik Duge Rese.

Karlovčanima će Vodovod i kanalizacija skuplju vodu naplaćivati od svibnja, i to 18,4 posto, jer će kubik vode stajati 3,98 umjesto 3,36 kuna.

Sve bez PDV-a

Fiksni dio računa neće se mijenjati, no 28,7 posto poskupjet će odvodnja za domaćinstva priključena na kanalizacijski sustav. Odvodnja će se naplaćivati 3,54 umjesto 2,75 kuna po kubičnom metru. Gospodarstvo će odvodnju plaćati 19,37 posto više, odnosno 4,96 umjesto 4,15 kuna. Sve su cijene bez PDV-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije