Na 150. obljetnicu Tesline mature

U Karlovcu otvoren 5,85 milijuna eura vrijedan Centar posvećen Nikoli Tesli

Karlovac: Andrej Plenković na svečanom otvorenju "Nikola Tesla Experience Centra"
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
09.05.2023.
u 13:05

Sinoć je u Karlovcu, pored Gimnazije otvoren Nikola Tesla Experience Centar vrijedan 5,85 milijuna eura, jedinstven prostor u Hrvatskoj posvećen genijalnom izumitelju; njegovim izumima i humanosti

- Čestitam što ste povodom 150. obljetnice mature Nikole Tesle u karlovačkoj Gimnaziji napravili centar koji kombinira muzej, inovacije, poduzetništvo i turizam te koji će omogućiti mladima atraktivno saznati o Tesli, genijalcu koji je čitavom čovječanstvu ostavio toliko briljantnih izuma. Do pune dimenzije njegove inovativnosti dolazimo tek sada, u vremenu četvrte industrijske revolucije i digitalne transformacije - poručio je premijer Andrej Plenković na otvorenju koje je upriličeno u večernjim satima kako bi do izražaja došli svjetlosni efekti i instalacije koje su dio ovog inovativnog centra. Osim njega, na otvorenu su bili i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i EU fondova i brojni drugi uzvanici. 

-  Sama sam pred petnaestak godina bila dio tima koji je htio obilježiti tri godine koje je Tesla proveo u Karlovcu zbog školovanja. Nismo htjeli spomen - ploču, trg, skulpturu ili bistu, nego nešto više. Tek 2018. smo dobili prva sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projektnu dokumentaciju. Puno je onih koji su sudjelovali u projektu. No, istaknula bih tri grupe. To je prije svega Real grupa koja je radila izložbu 'Mind from the future'. Oni su kum centra i autori vizuala. Dali su dušu ovome projektu kojega su materijalizirali naši lokalni arhitekti, i danas još mladi, koji su imali priliku napraviti spoj povijesne i suvremene interpretacije. Interpretaciju potpisuje i ekipa iz Šibenika. Ovaj centar želi biti vrelo znanja, poticati inovatore i poduzetnike, od svih nas napraviti bolje ljude - poručila je županica M. Furdek Hajdin. Gradonačelnik Damir Mandić, koji je bio i ravnatelj Gimnazije zahvalio je svima koji su na bilo koji način bili dio nastanka ovog projekta i da će Karlovac ove godina 'pomiriti' Teslu i Edisona, obzirom da će uskoro biti otvoreno i obnovljeno karlovačko Kino Edison. 

- Vjerujem da zbog ovog Centra dijelim radost svih koji su pohađali Gimnaziju Karlovac, svih koji su radili u njoj i svih koji su na bilo koji način vezani uz tu školu. Ovim smo projektom odgovorili i na dvojbu treba li Tesla sljedbenike ili spomenike. Sada imamo materijalni spomenik, ali i sadržaje koji će sve koji dođu ovdje poticati da budu sljedbenici. Tesla je ono čemu stremimo. Očekujem da će ovaj projekt posjetiti svaki učenik iz Hrvatske, da se zaista nadahnu Teslom - dodao je D. Mandić. 

Direktorica Poduzetničke zone Korana, koja upravlja NTEC-om, Martina Marušić Britvec, kazala je da centar ne svjedoči samo o Tesli i njegovim izumima nego i o Tesli kao osobi.

- On je humanist, čovjek inspiracija, stanovnik Svemira, kako bi sam rekao za sebe. 'Naše vrline i naši promašaji su neumoljivi, kao sila i materija, kad se odvoje, nema više čovjeka', rekao je. Ovaj Centar nas upoznaje upravo s tim Teslom, čovjekom s vrlinama i manama, usponima i padovima, Teslom kojega je obilježila tragedija iz djetinjstva, koji je svoje izume i izračune do detalja razrađivao u glavi, koji se grozio bisera te kojega bi samo pod prijetnjom pištoljem bio natjeran da dotakne ljudsku kosu, dječaka koji je dosanjao san da kontrolira snagu vode na slapovima Niagare, čovjeka izvan vremena. Uređenje i oprema Centra pričaju Teslinu priču inovacija; opremljen je digitalnom interaktivnom tehnologijom koja posjetitelju omogućuje da samostalno istražuje prostor i Teslu -  kazala je M. Marušić Britvec i dodala da je Centar pružati podršku budućim poduzetnicima kroz savjetodavne usluge, korištenje prostora za zajednički rad te korištenjem dvorana za događaje koje će organizirati.

Centar vrijedan  5,85 milijuna eura, uglavnom je financiran iz fondova Europske unije;  nositelj projekta je  Županija karlovačka, a partneri Grad Karlovac, Poduzetnička zona Korana, tvrtka u vlasništvu Županije, te Gimnazija Karlovac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije