Uspjeh u Zajčevoj

U KB-u Merkur u nedjeljno jutro presadili tisućitu jetru

Transplantacija jetre
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
14.12.2015.
u 14:00

KB Merkur radi više od 90% presađivanja jetre u RH, kaže prim. Branislav Kocman

Tisućitu jetru transplantirali su jučer ujutro u Kliničkoj bolnici Merkur u Zagrebu. Operaciju je u jutarnjim satima sa svojim timom izveo prim. dr. Branislav Kocman, voditelj Centra za transplantaciju solidnih organa.

Jetra je presađena ženi srednjih godina iz Rijeke, otprilike slične dobi je i darovateljica, također iz Primorja. Kirurški dio operacije trajao je oko tri sata, a uz anesteziološku i ostale pripreme gotovo pet sati.

– Operacija je dobro protekla. Oporavak u ovakvim slučajevima traje ovisno od pacijenta do pacijenta, neki su za sedam dana spremni ići kući, neki ostaju dulje u bolnici – rekao nam je prim. Kocman. U bolnici u Zajčevoj jetru transplantiraju od 1998. godine, međutim, u prvih su devet godina napravili tek stotinjak presađivanja ovog organa, dok se posljednjih nekoliko godina taj ritam značajno ubrzao.

– Posljednjih četiri-pet godina presađujemo 110 jetri godišnje, što nas svrstava u centre visokog volumena. Prošle godine imali smo najveći broj transplantacija među zemljama članicama Eurotransplanta – rekao nam je prim. Kocman, istaknuvši kako u programu transplantacije sudjeluje tim od desetak kirurga, petnaestak anesteziologa, instrumentarke i tehničari. Ekipa je to koja radi više od 90 posto transplantacija jetre u Republici Hrvatskoj i njihov entuzijazam i stručnost, uz donorski program, najzaslužniji su za uspjehe koje postižu. Inače, KB Merkur jedina je ustanova u državi u kojoj se istovremeno rade transplantacije više organa, primjerice, bubrega i gušterače ili bubrega i jetre.

Eurotransplant je organizacija koja pruža usluge transplantacijskim centrima, laboratorijima i donorskim bolnicama koje međusobno surađuju (Belgija, Njemačka, Hrvatska, Luksemburg, Nizozemska, Mađarska, Austrija i Slovenija). Godišnje se razmijeni oko 7000 organa, a suradnja između zemalja povećava šanse krajnje hitnim pacijentima. Osim toga, međusobna solidarnost omogućava pomaganje posebnim grupama, kao što su djeca i pacijenti s rijetkom krvnom grupom ili rijetkom vrstom tkiva.

>> Izvedena prva transplantacija 'mrtvog srca' u Europi

>> Obavljena prva lamelarna transplantacija rožnice u KBC-u Zagreb

Komentara 2

Avatar @promatrač
@promatrač
14:35 14.12.2015.

Može li se nakon tog remonta i dalje piti vatrena vodica ? - ako ne, onda se ne isplati ni mijenjati.

DU
Deleted user
16:46 14.12.2015.

Konačno jedna lijepa vijest.Sve čestitke osoblju bolnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije