REPOVI OPERACIJE GOLIJAT

U Keniji uhićen Danac kojeg EPPO sumnjiči da je predvodio kriminalnu skupinu koja je osmislila poreznu prevaru od 85 milijuna eura

FILE PHOTO: A view shows the cityscape on the Nairobi Expressway undertaken by the China Road and Bridge Corporation along Uhuru highway in Nairobi
THOMAS MUKOYA/REUTERS
12.06.2024.
u 08:59

EPPO navodi da su osumnjičenici osnovali tvrtke u Njemačkoj i drugim zemljama članicama EU, kao i u zemljama koje nisu članice EU kako bi trgovali koristeći se pri tome shemom tzv. nestajućih trgovaca

Danac, kojeg Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) tereti da je bio na čelu kriminalne skupine koja se našla na udaru istražitelja u operaciji Golijat, zbog sumnje da su počinili poreznu prevaru od oko 85 milijuna eura, uhićen je u Nairobiju. U glavni grad Kenije je pobjegao iz Danske, te se tamo, kako se sumnja, skrivao nakon što je u studenom lani pokrenuta istraga u operaciji Golijat.

Kada je operacija Golijat pokrenuta, jedan od vođa  kriminalne skupine je bio uhićen, a jedan je pobjegao te se nije znalo gdje je. No po nalogu EPPO-a, organizirano je tajno praćenje i prisluškivanje nekih drugih osoba za koje se sumnjalo da su sudjelovale u poreznoj prijevari. Tajni nadzor trajao je šest mjeseci te je na koncu rezultirao lociranjem sumnjivca u Nairobiju te njegovim uhićenjem 23. svibnja. Za njim je inače bio raspisan i europski uhidbeni nalog, a 5. lipnja je izručen Njemačkoj, čija je policija, uz dansku, asistirala kenijskim vlastima prilikom uhićenja i izručenja. 

Danskog državljanina kojeg je Kenija izručila Njemačkoj sumnjiči se da je bio na čelu kriminalne organizacije koja je počinila porezne prevare i utaje poreza trgujući elektronikom, uglavnom Air Podima preko lažnih tvrtki koje su osnovane u njemačkoj i drugim državama EU. Što se tiče same operacije Golijat, ona je lani u studenom provedena po nalogu EPPO-a u Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Litvi, Nizozemskoj, Švedskoj i Švicarskoj. Tada je bilo obavljeno i 59 pretraga u kojima je bilo zaplijenjeno 1800 Air Podova, gotovina, dva luksuzna automobila (Lamborghini i Porsche), ukupne vrijednosti 550.000 eura, te luksuzni sat vrijedan 907.000 eura. Oduzet je bio i jammer koji se koristio se za kodiranje komunikacija kako bi se izbjeglo da policija otkrije što osumnjičenici rade. 

EPPO navodi da su osumnjičenici osnovali tvrtke u Njemačkoj i drugim zemljama članicama EU, kao i u zemljama koje nisu članice EU kako bi trgovali koristeći se pri tome shemom tzv. nestajućih trgovaca. Radi se o fiktivnim tvrtkama koje se osnuju zbog nekog posla, a ugase prije plaćanja poreza. Kako je riječ o lažnom lancu, druge tvrtke u tom lažnom lancu naknadno traže povrat PDV-a od nacionalnih poreznih vlasti. Tijekom istrage EPPO je našao poveznice između osumnjičenika i brojnih tvrtki koje su korištene u prijevarnoj shemi. Sumnja se da je u svemu sudjelovao i stvarni direktor jedne njemačke tvrtke. Njega se sumnjičilo da je svoju tvrtku u Dortmundu, koja je bila povezana s jednom mađarskom tvrtkom, koristio za pranje novca. Spomenuta mađarska tvrtka se koristila za skladištenje robe koja se prodavala u Njemačkoj. 

VIDEO U prometnoj nesreći u Popovači smrtno stradalo dijete

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije