RAT U EUROPI

Majka mornara: Brod Moskvu pogodila su tri projektila; Vodi se bitka za Mariupolj: 'Rusi će filtrirati sve muškarce'

Foto: REUTERS
1/15
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.04.2022.
u 23:44

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će životi ukrajinskih snaga koje se još bore u Mariupolju biti pošteđeni ako od 6 sati ujutro po moskovskom vremenu polože oružje.

Ruska invazija na Ukrajinu traje već 53. dan. Papa Franjo osudio je u subotu okrutnost rata u Ukrajini na uskrsnoj misi bdijenja. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će životi ukrajinskih snaga koje se još bore u Mariupolju biti pošteđeni ako od 6 sati ujutro po moskovskom vremenu polože oružje. No, od ranog jutra u gotovo svim ukrajinskim regijama u ranim satima čuju se zvučna upozorenja, a u Kijevu se ponovno čuju i eksplozije. 

Ključni događaji:

  • Danas bez koridora za evakuaciju
  • Ruske oružane snage uništile su tvornicu streljiva kod Kijeva
  • Raketni napad uništio infrastrukturu u gradu Brovari
  • U Kijevu ponovno eksplozije
  • Gradonačelnik Irpina potvrdio da su ruske snage oštetile ili uništile više od 70 posto zgrada
  • Rusi Ukrajincima postavili ultimatum za pošteđivanje života, traže da polože oružje
  • Nastavljaju se borbe na istoku 

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

23:39 -  Oko 40 mornara ubijeno je u raketnom napadu na ruski ratni brod Moskva u Crnom moru, nekoliko ih je nestalo, a puno ih je ranjeno, objavile su neovisne ruske nove Novaja Gazeta Europe citirajući majku mornara za kojeg se vjeruje da je bio na brodu.

Majka za Gazetu ispričala kako joj je sin u telefonskom razgovoru rekao da je brod Moskva pogođen s tri projektila koja su stigla s ukrajinskog teritorija.

"Nazvao me i plakao zbog onog što je vidio. Kaže da je bilo zastrašujuće", rekla je, dodajući da je i ona uplašena jer mora čekati da mu istekne vojna služba. Rekao je da joj neće pričati detalje onog što je vidio jer je bilo strašno, pa dodao kako su mnogi ranjeni ostali bez udova u eksplozijama. Novaja Gazeta nije objavila ime mornara i njegove majke.

Rusko Ministarstvo još uvijek nije objavilo ništa o žrtvama na ratnom brodu Moskva. 

22:32 - Petro Andriushchenko, savjetnik mariupoljskog gradonačelnika, objavio je na društvenim mrežama da su ruske snage najavile da će Mariupolj biti zatvoren za ulazak i izlazak od ponedjeljka, te su pritom naveli da će muškarci koji ostanu u gradu biti "filtrirani".

Rusi su počeli izdavati propusnice za kretanje unutar opkoljenog grada, tvrdi savjetnik.  
Stotine građana moraju stati u red kako bi dobili propusnicu, bez koje će od sljedećeg tjedna biti nemoguće ne samo kretanje između gradskih četvrti, već i izlazak na ulice, rekao je.

22:18 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u nedjelju da je razgovarao s direktoricom MMF-a Kristalinom Georgijevom o financijskoj stabilnosti Ukrajine i poslijeratnoj obnovi zemlje.

"Razgovarao sam s direktoricom MMF-a Georgijevom o osiguravanju financijske stabilnosti Ukrajine i pripremama za poslijeratnu obnovu. Za sada imamo jasne planove, kao i viziju perspektiva. Siguran sam da će suradnja između MMF-a i Ukrajine i dalje biti plodna", poručio je Zelenskij u tvitu.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal ranije je najavio da će ovog tjedna prisustvovati sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke u Washingtonu te da će tražiti dodatnu financijsku pomoć Ukrajini.

20:50 - Bivši ruski premijer i potpredsjednik ruskog Sigurnosnog vijeća, Dmitrij Medvedev, komentirao je nedavne izjave predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja je kazala kako je bankrot Rusije 'pitanje vremena'.

- Ruski bankrot za sobom bi mogao povući bankrot Europe, kako onaj moralni tako i, lako moguće, onaj stvarni. Vlasti EU mogu očekivati veliku zahvalnost običnih Europljana za hiperinflaciju koja se ne može svaliti na zle Ruse, za manjak osnovnih prehrambenih namirnica u trgovinama i za priljev izbjeglica, koji će stvoriti val nasilnih zločina. U tom slučaju ljudi u Bruxellesu morat će promijeniti svoju retoriku. U protivnom će se dim zapaljenih guma širiti ulicama europskih gradova u slavu heroja s Majdana - poručio je Putinov saveznik Medvedev, prenosi ruska prorežimska agencija TASS.

Što se tiče izjava Von der Leyen, Medvedev tvrdi kako se one ne bave patnjama ljudi, završetkom specijalne vojne operacije ili željom za mirom u Ukrajini, nego za ruskim bankrotom.

- To je ono o čemu sanjaju. To je osnovna strategija Europske unije. To je ono što mazohisti iz Bruxellesa i njihovi prijatelji s druge strane oceana zaista žele - zaključio je Medvedev.

19:46 -  Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je pozvao Emmanuela Macrona da dođe u Ukrajinu i osobno se uvjeri da ruske snage provode "genocid", što je pojam koji njegov francuski kolega zasad ne želi upotrijebiti.

"Razgovarao sam s Emmanuelom", rekao je Zelenski u razgovoru za američku mrežu CNN koji se vodio u petak a emitiran je u nedjelju. "Mislim da želi potaknuti Rusiju na dijalog", dodao je, obrazlažući odbijanje francuskog čelnika da osudi "genocid" u Ukrajini, za razliku od američkog predsjednika Joea Bidena.

Ukrajinski predsjednik je u srijedu rekao da to odbijanje francuskog kolege "veoma boli".

"Rekao sam mu da bih htio da razumije kako nije riječ o ratu, kako to nije ništa drugo do genocid. Pozvao sam ga da dođe kad bude imao priliku", rekao je Zelenski za CNN. "Doći će i vidjeti, siguran sam da će onda razumjeti".

19:15 -  Ruska državna novinska agencija RIA objavila je da je ubijen zapovjednik 36. postrojbe ukrajinskih marinaca u Mariupolju. Navedena jedinica zajedno s bojnom Azov brane grad i smatraju ih braniteljima Mariupolja. Napominjemo, ne postoji neovisna potvrda da je zapovjednik ubijen.

Ranije su naveli da ukaze u čeličanu u kojoj se nalazi 36. postrojba i Azov.

- Situacija na prvoj liniji je napeta, ali mi stalno napredujemo. Već ulazimo u čeličanu Azovstal, dok je željezara već praktički naša. Primirje? Kakvo primirje. Oni su našu inicijativu ignorirali, rekao je zapovjednik jedinice snaga Narodne republike Doneck. Ruski proseparatisti se bore zajedno s ruskim snagama.

18:55 - Spomenik sovjetskog zapovjedniku i junaku Drugog svjetskog rata maršalu Georgiju Žukovu srušen je u Harkivu. Snimke kako pada poprsje koje vuče vozilo proširilo se društvenim mrežama.

Lokalna dužnosnica Tatjana Topchia kazala je kako se to dogodilo oko 11 sati po lokalnom vremenu i da nije poznato tko je za to odgovora.

 

18:51 -  Austrijski kancelar Karl Nehammer kazao je za američke medije da ruski predsjednik Vladimir Putin vjeruje da on pobjeđuje u ratu.

Govoreći u NBC-ovoj emsiiji 'Meet the Press' kazao je kako ne može u potpunosti objasniti Putinove razloge, ali je rekao da Putin ima svoju "ratnu logiku" dodajući kako mu je ruski državnik "poslao jasnu poruku o njegovoj zabrinutosti".

- On vjeruje da je rat ključan za sigurnost Ruske Federacije. Ne vjeruje međunarodnoj zajednici. Za genocid u Donbasu okrivljuje Ukrajince. Dakle, on je sada u svom svijetu, ali mislim da zna što se sada događa u Ukrajini, rekao je Nehammer.

16:42 - VIDEO: Papa otvoreno kritizirao Rusiju: 'Previše smo vidjeli krvi i nasilja, Ukrajina je uvučena u okrutan i besmislen rat'

16:15 -  Preostale ukrajinske snage u Mariupolju se i dalje bore i nastavljaju odbijati ruske zahtjeve da se predaju, tvrdi ukrajinski premijer Denis Šmihal.

- Grad još nije pao - navodi te dodaje da ukrajinski vojnici i dalje kontroliraju određene dijelove grada.

16:12 - Novinari ukrajinskog medija Radio Sloboda tvrde da su potvrdili smrt jednog člana posade potonule ruske krstarice Moskva, unatoč tome što ruske vlasti nisu objavile da ima poginulih.

Supruga 41-godišnjeg kapetana Ivana Vakhrusheva objavila je na društvenim mrežama da je on poginuo na brodu.

- Naš heroj!!! Umro je vršeći svoju dužnost. Borio se za brod do posljednjeg daha. Sada smo u suzama. U našim ćeš srcima zauvijek ostati heroj - napisala je.

Novinarima je kazala da su je o tome obavijestili 14. travnja navodeći kako je tijelo njezina supruga pronađeno. Rekla im je i to da su joj rekli da je nestalo još 27 članova posade, ali nema potvrde, prenosi BBC.

14:56 Ukrajina je objavila da je od početka invazije ubijeno 20.300 ruskih vojnika, a 2002 ruska oklopna vozila su uništena. Uništeno je 146 ruskih helikoptera i 773 tenka, tvrdi Ukrajina. Prošlog mjeseca Rusija je tvrdila da je 1351 ruski vojnik poginuo u Ukrajini, dok je NATO 24. ožujka procijenio da je ubijeno do 15.000 ruskih vojnika.

14:04 Rusija tvrdi da je zabrinuta zbog povećane aktivnosti NATO snaga na Arktiku te vidi rizik od nenamjernih incidenata koji će se dogoditi u regiji, prenosi Reuters. Novinska agencija citirala je novinsku agenciju TASS, koja je u nedjelju prenijela citate ruskog veleposlanika po slobodi Nikolaja Korčunova.

- Nedavni porast aktivnosti NATO-a na Arktiku razlog je za zabrinutost. Još jedna velika vojna vježba saveza nedavno je održana na sjeveru Norveške. Po našem mišljenju, to ne doprinosi sigurnosti regije - rekao je Korčunov.

13:10 Tri vojna inženjera - iz ukrajinske Državne službe za hitne slučajeve poginula su, a četiri su teško ozlijeđena dok su uklanjali kasetno streljivo u sjeveroistočnoj regiji Harkov u nedjelju, rekao je čelnik te uprave. Dodatno, tri civila su ubijena, a deseci su ranjeni u granatiranju od strane ruskih vojnika u posljednja 24 sata u regiji, napisao je u nedjelju načelnik Regionalne vojne uprave Harkov Oleg Sinegubov na stranici Telegrama.

13:08 Europska unija izdvaja dodatnih 50 milijuna eura (54 milijuna dolara) humanitarne pomoći za potporu onima koji su pogođeni ruskom invazijom na Ukrajinu, priopćila je Europska komisija u nedjelju.

13:07 Ministarstvo obrane Rusije zaprijetilo je eliminacijom ukrajinskih vojnika koji se još bore i pružaju otpor opkoljenom Mariupolju i potvrdilo da je ultimatum kojim su zahtijevali njihovu predaju, Ukrajina ignorirala.

13:04 Zamjenik zapovjednika 8. armije ruskih oružanih snaga Vladimir Petrovič Frolov poginuo je u ratu u Ukrajini, javila je ruska novinska agencija TASS. Vijest je potom potvrdio guverner Sankt Peterburga Aleksandar Beglov, piše BBC.

- Vladimir Petrovič Frolov je poginuo herojskom smrću u borbi s ukrajinskim nacionalistima - rekao je.

Guverner je rekao da je Frolov "žrtvovao svoj život da djeca, žene i starci u Donbasu više ne čuju eksplozije bombi. Da prestanu čekati smrt i otići od kuće, oprostiti se kao da je zadnji put".

12:45 Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da je situacija u Mariupolju nehumana i pozvao saveznike da pošalju oružje kako bi se grad spasio od ruskih snaga. Inzistirao je na tome da čelnici drugih zemalja moraju odmah dati oružje ili intervenirati kako bi natjerali Rusiju na daljnje pregovore.

11:35 Ukrajinske snage nastavit će braniti grad Mariupolj unatoč ultimatumu Rusije, rekli su dužnosnici Mariupolja u nedjelju. Savjetnik gradonačelnika odgovorio je na zahtjev ruskog Ministarstva obrane da se ukrajinski vojnici koji se i dalje opiru u dijelu grada trebaju predati, rekavši da se ukrajinske snage nastavljaju boriti.

11:33 Grad Mikolajiv na jugu Ukrajine bez vodovoda je već četiri dana zbog čega su ljudi morali koristiti vodu iz potoka i rijeka. Pristup vodi izgubljen je kada je u sukobima prije nekoliko dana oštećen cjevovod iz Dnjepra. Šef regionalne vojne uprave Mikolaijib Vitalij Kim izjavio je da se nastavljaju napadi ruskih snaga, uključujući i napade krstarećim projektilima, prenosi CNN. 

11:32 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su ruske snage u Mariupolju opkolile do 400 stranih plaćenika koji se bore na ukrajinskoj strani, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

11:15 Mnogi od gotovo pet milijuna ljudi koji su pobjegli iz Ukrajine neće imati domove u koje bi se mogli vratiti, upozorili su Ujedinjeni narodi. Nakon 53 dana od ruske invazije, prema UNHCR-u, gotovo pet milijuna Ukrajinaca napustilo je zemlju. Oko 90% onih koji su pobjegli su žene i djeca, nakon što je vlada uvela izvanredno stanje kojim se muškarcima u dobi od 18-60 godina zabranjuje odlazak.

11:02 Ruske snage nastavljaju zračne napade na ukrajinski lučki grad Mariupolj, objavio je Glavni stožer ukrajinske vojske u nedjelju. Napada se i lučko područje tog južnog grada, prema vojnom izvještaju. Sumnja se da se brigade ruskog pomorskog pješaštva "pripremaju za padobransku operaciju" iskrcavanja u Mariupolju. 

10:37 Lokalni mediji objavili su jezivu fotografiju groblja u Irpinu.

10:36 Objavljeni su novi podaci o ratnim zločinima u Ukrajini. Ukrajinci tvrde da su registrirali 6999 ratnih zločina, 3190 zločina protiv nacionalne sigurnosti. Također, navode da je ubijeno 202 djece, a 316 dijete je ozlijeđeno od početka rata.

10:34 Ukrajina i Rusija danas nisu uspjele dogovoriti koridore za evakuaciju kako bi pomogle civilima koji bježe iz ratom zahvaćenih područja, rekla je zamjenicaukrajinskog premijera Irina Vereščuk, a prenosi The Guardian.

"Nismo se uspjeli dogovoriti oko prekida vatre na rutama evakuacije. Zato, nažalost, danas ne otvaramo humanitarne koridore." Vereščuk je također rekla da su ukrajinske vlasti zatražile humanitarne koridore za evakuaciju civila i ranjenih ukrajinskih vojnika iz Mariupolja.

U subotu je dogovoreno devet humanitarnih koridora koji će omogućiti evakuaciju civila. Pet od devet koridora za evakuaciju bilo je iz ukrajinske regije Lugansk, na istoku zemlje.

10:31 Ruske oružane snage uništile su tvornicu streljiva u blizini Kijeva, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

"Preko noći su visokoprecizne rakete iz zraka uništile tvornicu streljiva u blizini grada Brovarij u Kijevskoj regiji”, rekao je Konašenkov, a prenosi agencija Reuters.

10:25 Ukrajinske oružane snage kažu da se ruske trupe suočavaju s problemima opskrbe dok se nastavljaju pripremati za ofenzivu na istoku.  U priopćenju objavljenom na Facebooku ukrajinske oružane snage ustvrdile su da se "ruska vojska stalno žali na nedostatak rotacije, opremu koja se stalno kvari, kvalitetu isporučene hrane i goriva". Ukrajina je izvijestila o relativno malo borbi tijekom noći, ali je rekla da je Rusija nastavila s zračnim napadima na Mariupolj, gdje ukrajinske jedinice okružene u čeličani još uvijek pružaju otpor.

09:50 Neke pošiljke vojne pomoći iz SAD-a počele su stizati u Ukrajinu, izjavio je dužnosnik Bijele kuće kojeg citira CNN.

Ranije ovog tjedna, predsjednik Joe Biden odobrio je dodatnih 800 milijuna dolara vojne pomoći Ukrajini. Rekao je da će potpora uključivati ​​novo oružje skrojeno za borbu protiv očekivanog "šireg napada" Rusije na istoku. Dodatna pošiljka od 800 milijuna dolara znači da se SAD obvezao pružiti više od 3 milijarde dolara  vojne pomoći Ukrajini pod Bidenovom administracijom.

VIDEO Pogledajte zastrašujuće snimke potpuno uništenog Mariupolja i civila koji hodaju ulicama...

09:43 Raketni napad u ranim jutarnjim satima u nedjelju oštetio je infrastrukturu u gradu Brovari, u blizini glavnog grada Ukrajine, Kijeva, rekao je Igor Sapozhko, gradonačelnik Brovarija u online objavi. Nije bilo detalja o razmjerima razaranja i mogućim žrtvama, piše The Guardian.

08:13 Austrijski kancelar Karl Nehammer, koji se prošlog tjedna u Moskvi sastao s Vladimirom Putinom, prvi europski čelnik koji je to učinio od početka invazije 24. veljače, rekao je da je ruski predsjednik "u vlastitoj ratnoj logici" po pitanju Ukrajine, piše The Guardian.

U intervjuu za NBC-jev “Meet the Press”, Nehammer je rekao kako misli da Putin vjeruje da pobjeđuje u ratu i “moramo ga pogledati u oči i moramo ga suočiti s tim, onim što vidimo u Ukrajini”. Nehammer je rekao da je Putina suočio s onim što je vidio tijekom posjeta kijevskom predgrađu Bucha, gdje je pronađeno više od 350 tijela zajedno s dokazima o ubojstvima i mučenju pod ruskom okupacijom, te da "to nije bio prijateljski razgovor".

07:54 Britansko Ministarstvo obrane objavilo je u nedjelju da ruske snage nastavljaju preraspoređivanje borbene opreme i dodatne opreme iz Bjelorusije prema istočnoj Ukrajini. To uključuje lokacije u blizini Harkova i Severdonjecka. Rusko topništvo nastavlja udarati ukrajinske položaje diljem istoka zemlje gdje Rusija planira obnoviti ofenzivnu aktivnost. Iako se operativni fokus Rusije pomaknuo na istočnu Ukrajinu, konačni cilj Rusije ostaje isti - predan je prisiljavanju Ukrajine da napusti svoju euroatlantsku orijentaciju i potvrdi vlastitu regionalnu dominaciju.

07:51 Europska unija planira sankcionirati Sberbank i druge ruske financijske tvrtke u svom sljedećem krugu sankcioniranja, izjavila je čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen za njemačke novine, piše BBC.

07:35 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zaprijetio je povlačenjem iz mirovnih pregovora s Rusijom ako ruske snage koje opsjedaju grad ubiju ukrajinske borce okružene u lučkom gradu Mariupolju. 

Više pročitajte OVDJE. 

07:20 Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un promatrao je probno ispaljivanje nove vrste taktički vođenog oružja usmjerenog na jačanje nuklearnih sposobnosti zemlje, izvijestila je u nedjelju sjevernokorejska državna agencija KCNA.

Južnokorejska vojska priopćila je u nedjelju da je u subotu kasno uočila dva projektila ispaljena s istočne obale Sjeverne Koreje prema moru koji su letjeli oko 110 kilometara  s najvećom udaljenosti od zemlje od 25 kilometara i maksimalnom brzinom ispod 4 maha.

Više pročitajte OVDJE.

07:15 GradonačelnikTrostianetsa, grada u sjevernoj ukrajinskoj regiji Sumi, tvrdi da su vlasti pronašle ostatke kemijskog oružja u selu Bilka, koje su okupirali Rusi.

07:13 U eksploziji u Harkivu poginule su tri osobe, a ozlijeđene su još 34, izjavio je gradonačelnik Ihor Terekhov. Grad je u subotu pogođen raketnim napadom, a uništena je i kuhinja koju je postavila World Central Kitchen.

World Central Kitchen vodi slavni kuhar Jose Andreas kako bi u ratnom području osigurao hranu onima kojima je to potrebno. Andreas je tvitao da su članovi osoblja nevladine organizacije potreseni, ali na sigurnom.

07:12 U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, čule su se eksplozije, javlja agencija Reuters.U međuvremenu, lokalni mediji kažu da su upozorenja o zračnim napadima izdana u gotovo svim ukrajinskim regijama u ranim satima.

07:08 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je razgovarao s čelnicima Ujedinjenog Kraljevstva i Švedske o tome kako najbolje pomoći onima koji brane Mariupolj i desecima tisuća civila zarobljenih unutar opkoljenog grada. 

"Ili naši partneri daju Ukrajini sve potrebno teško naoružanje, avione i to bez pretjerivanja odmah, kako bismo mogli smanjiti pritisak okupatora na Mariupolj i razbiti blokadu . Ili to činimo kroz pregovore, u kojima bi uloga naših partnera trebala biti odlučujuća", rekao je. 

07:06 Gradonačelnik Irpina, grada na zapadu Kijeva, kaže da su ruske snage oštetile ili uništile više od 70 posto zgrada u gradu, navodi Kyiv Independent. Oleksandr Markušin na Telegramu je napisao da je UN-ova studija temeljena na satelitskim podacima pokazala da je 115 zgrada potpuno uništeno, 698 značajno oštećeno, a 187 djelomično oštećeno.

VIDEO Eksplozije u Kijevu i drugim gradovima. Zelenski poručio: Pedeset dana naše obrane je uspjeh!

07:05 Rusija kaže da su njezine jedinice protuzračne obrane oborile ukrajinski vojni zrakoplov za koji tvrdi da je prevozio pošiljku oružja koju su poslale zapadne zemlje. Napad se dogodio izvan grada Odese na jugozapadu Ukrajine, izvijestila je ruska državna novinska agencija TASS, citirajući glasnogovornika Ministarstva obrane general-bojnika Igora Konašenkova.

BBC nije neovisno provjerio informacije, a nije odmah jasno ima li žrtava.

07:03 Vlasnik Chelseaja i ruski milijarder Roman Abramovič otputovao je u Kijev kako bi obnovio mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, navodi Bloomberg. Mirovni pregovori su zaustavljeni nakon što su se pojavili dokazi o ruskim zvjerstvima nad civilima, no gospodin Abramovič se navodno sastao s ukrajinskim pregovaračima kako bi razgovarali o načinima oživljavanja pregovora

07:01 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će životi ukrajinskih snaga koje se još bore u Mariupolju biti pošteđeni ako od 6 sati ujutro po moskovskom vremenu polože oružje, objavila je novinska agencija TASS. Rusija je ranije priopćila da je od otpora očistila sva urbana područja u Mariupolju. Preostali borci u tom opkoljenom lučkom gradu - za koje Rusija kaže da su i ukrajinski i strani - blokirani su u čeličani Azovstal, dodaje se. Tass je citirao general-pukovnika Mihaila Mizinceva, direktora Ruskog nacionalnog centra za upravljanje obranom, koji je rekao da je ponuda Moskve potaknuta "katastrofalnom situacijom" u tvornici, kao i "čisto humanim principima".

"Jamčimo da će životi svih onih koji polože oružje biti pošteđeni", rekao je. Prema uvjetima predložene pogodbe, preostali branitelji u tvornici napustili bi je između 6 i 13 sati (po moskovskom vremenu) bez oružja i municije. Iz Kijeva nije bilo neposredne reakcije na ultimatum. 

06:54 Papa Franjo osudio je u subotu okrutnost rata u Ukrajini na uskrsnoj misi bdijenja kojoj je prisustvovao, ali je nije predvodio, vjerojatno zbog bolova u nogama zbog kojih je smanjio svoje aktivnosti. Misi je prisustvovao Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, kojega su ruske snage prošli mjesec uhitile, a kasnije pustile na slobodu u razmjeni zarobljenika.

Sveti Otac je izmijenio ranije pripremljeni tekst da bi ukazao na prisutnost Fedorova, njegove obitelji i trojice ukrajinskih parlamentaraca koji su sjedili u prvom redu. Govorio je o "tami rata i o okrutnosti".

"Svi molimo za vas i s vama. Molimo jer je toliko patnje. Možemo vam pružiti samo svoje društvo, svoje molitve i poručiti vam: 'budite hrabri, mi smo uz vas'", rekao je Franjo. Završio je izgovorivši "Krist je uskrsnuo" na ukrajinskom.

VIDEO Putin navodno truje i pritvara članove svojeg najbližeg kruga? Žestoki kritičar Kremlja iznio teške optužbe

 
Ključne riječi

Komentara 94

Avatar Le-Freak
Le-Freak
10:17 17.04.2022.

Pitanje tko će im vjerovati. Ako se heroji predaju i Rusi ih pobiju onda nikom nista. Do sada su Rusi pokazali da ne znaju sto je cast i vitestvo. Samo su dokazali kako su primitivni i da je sve sto kazu drska laz uz jeftine mitomanije, nama vec duze poznate...

Avatar JRK
JRK
12:07 17.04.2022.

Po koliko puta je već Mariupolj "pao"?! Rujama, Čečenima i Wagner nacijima, ni slučajno u ruke! Oni ubijaju svoje, a gdje ne bi Ukrajince.

HE
Herceg56
09:16 17.04.2022.

Rat će jedino završiti kad budu bombe padale po Rusiji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije